dinsdag 11 april 2023

Muziekavond in de Martinikerk van Sneek

Paasmaandag 10 april 2023
 
Muziekstuk voor mannenkoor, sopraan, organist en fanfareorkest in Martini Sneek


















Brûsplak foar de mienskip
Door de stromende regen rijden Durkje en ik aan het begin van de avond van Feinsum naar Sneek. Op het Sneker Martiniplein aangekomen, regent het niet meer, dus we kunnen droog de Martinikerk van Sneek betreden, samen met veel andere belangstellenden.
Vanmorgen is de gerestaureerde en verbouwde Martinikerk van Sneek officieel geopend, en vanavond wordt dat heuglijke feit feestelijk onderstreept met de zogenoemde 'Meezingavond' in de kerkzaal van de Martini, op het programmaboekje ook wel 'Brûsplak foar de mienskip' genoemd.

Uitvoerenden van de meezingavond
We gaan hier vanavond genieten van een concert, dat wordt uitgevoerd door een groot aantal uitvoerenden.
Het vocale deel wordt verzorgd door het Sneker mannenkoor Edoza onder leiding van dirigent Jan Hibma, en door sopraan Tetsje van der Kooi. 
Het instrumentale deel wordt verzorgd door het gecombineerde fanfarekorps van CMV Sneek & Excelsior Scharnegoutum - met Esther op bugel - en door organist Bob van der Linde.
De presentatie vanaf de preekstoel is vanavond in handen van domina Aukje Westra, één van de predikanten van de Protestantse Gemeente te Sneek.

Programma
  • Het programma begint met 'Evening Rise'. Daarin wordt gezongen: 'Sun goes down when the day is done'. Dat klopt ook wel, maar dat is heel toevallig - of misschien wel niet? - dan wel het moment waarop na de fikse regen van zojuist op datzelfde moment de zon in al haar glorie haar zonlicht volop vanuit het westen ons allen in deze grote kerkzaal beschijnt.
  • Daarop volgt het muziekstuk 'Sound the Trumpet', en daarna volgt een wijziging in het programma, want het 'Sanctus' uit de Caesiliamis verschuift naar het eind van het programma, en daarvoor in de plaats wordt achter uit het programmaboekje het indrukwekkend gezongen 'Panis Angelicus' naar voren gehaald. Het 'Panis Angelicus' - het brood van de engelen - is een verwijzing naar het brood dat werd gebroken en gegeten tijdens het Laatste Avondmaal van Jezus - voorafgaand aan diens lijden, sterven en opstanding (Pasen) - en het symboliseert Gods eindeloze liefde voor ons, op weg naar Gods woning.
  • Het fanfareorkest speelt dan het muziekstuk 'Light'.
  • Dan krijgt het meezing-karakter gestalte, want we worden uitgenodigd om de Friestalige volksliederen 'Simmermoarn' en de 'Wâldsang' mee te zingen. Organist Bob van der Linden speelt dan achtereenvolgens de songs die we van Ramses Shaffy zo goed kennen, namelijk 'Laat me' en 'We zullen doorgaan', en bij deze twee liedjes zingen we de welbekende refreinen met zijn allen mee. En direct daarna zingen we onder begeleiding van orgel en trompet het Nederlandstalige 'Mijn Gebed'. 
  • Het fanfareorkest speelt dan 'To my country', en dan gaan we een heel eind terug in de tijd, en luisteren we naar de 'Ambrosiaanse lofzang', die zo'n 1600 geleden werd gemaakt.
  • Als sopraan Tetsje van de Kooi dan het van Wim Sonneveld zo bekende lied 'Het Dorp' zingt, kunnen we met zijn allen het refrein enkele malen meezingen.
  • Vervolgens zingt Tetsje van der Kooi 'Gabriella's song', voor velen een buitengewoon populier lied uit de welbekende bioscoopfilm 'As it is in Heaven'. Die song staat in het teken van 'Vrijheid', evenals het muziekstuk 'Song of Liberation', dat het fanfareorkest daarna speelt.
  • En dan is het moment gekomen om dit concert achtereenvolgens af te sluiten met het 'Amen' en nogmaals het 'Evening Rise' tot slot. 

Met lof
Door presentatrice Aukje Westra worden de welverdiende boeketten bloemen uitgereikt aan de solisten en aan de vertegenwoordigers van koor en korps; en de uitvoerenden krijgen bovenop het tussentijdse applaus dat ze in ontvangst namen ook nu nog een daverend slotapplaus van de vele aanwezigen in deze goedgevulde grote kerkzaal.
We hebben vanavond genoten van een voortreffelijk ingetogen concert, met mooie muziekstukken,  individueel en collectief met passie en kwaliteit gespeeld en gezongen; kortom een feest om erbij te zijn in deze vernieuwde kerk.
Na afloop is er nog volop gelegenheid voor alle bezoekers om in de diverse ruimtes van deze mooie Martinikerk de artiesten ook persoonlijk nog te complimenteren, en om nog even gezellig met elkaar na te praten. 
Daarna verlaten we - in veel opzichten voldaan - dit mooie 'Brûsplak foar de mienskip'.

Geen opmerkingen: