zaterdag 8 april 2023

Klooster Claercamppad van Wijnaldum naar Harlingen

Stille Zaterdag 8 april 2023
 
Bij Sint Jacob en het Kruis in de Heilige Aartsengel Michaëlkerk van Harlingen

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Wandelen op fietspaden in winter & voorjaar
Inmiddels hebben Durkje en ik alle wandel-etappes van het Klooster Claercamppad gelopen. Maar ja, er staan ook nog drie fietstochten in deze routegids. En waar je kunt fietsen, kun je vrijwel altijd ook wandelen. Andersom is dat vaker niet het geval, omdat sommige wandelpaden - bijvoorbeeld graspaden door de weilanden - niet toegankelijk zijn voor fietsers. Maar wandelen op fietsroutes kan vrijwel altijd wel. Dus we hebben het plan opgevat om ook de drie fietsroutes van dit routeboekje te gaan lopen. Bovendien doen we dat in de winter en in het vroege voorjaar; een periode waarin sommige onverharde wandelpaden slecht toegankelijk zijn. Fietspaden zijn in de winter en in het voorjaar vrijwel altijd wel goed toegankelijk, dus deze wintermaanden zijn heel geschikt om de van de routegids voor ons nog resterende fietsroutes van deze routegids te gaan wandelen. Zo gezegd, zo gedaan.

Fietstocht Súdwest Fryslân in 3 wandeletappes
Vandaag gaan we wandelend verder met onze derde van de drie fietsroutes, door voort te gaan met de zogenoemde 'Fietstocht Súdwest Fryslân', een fietstocht - in drie dagen wandelend - van totaal 73,2 kilometer.  
Op deze vrijdag lopen we de derde van de drie etappes van deze fietstocht, over een afstand van 25,6 kilometer.
Het thema van deze fietstocht is: 'Over zeedijken door het land dat uit het water oprees'. We volgen namelijk de fietspaden over en langs oude en nieuwe zeeweringen door het noordwesten van Fryslân. Daarom is het wel ietwat opmerkelijk dat in het routethema de geografische aanduiding 'Súdwest' Fryslân wordt genoemd.
We beginnen vanmorgen in Wijnaldum, en lopen dan via Oosterbierum naar Harlingen
Het is vandaag eerst half bewolkt en later bewolkt, maar beslist niet koud met een temperatuur die oploopt tot tien graden Celsius. 
Om kwart over acht vertrekken we vanmorgen in Feinsum. Wij rijden eerst naar Harlingen, waar we de auto parkeren bij het monument van De Stenen Man, aan de Westerzeedijk. Daar halen we onze fietsen van het fietsenrek van de auto, en dan fietsen we vanuit Harlingen via Midlum naar Wijnaldum, waar onze etappe van vandaag begint.

Van Wijnaldum via Foarryp en voorbij Getswerdersyl de Slachte op
Klokslag negen uur fietsen we vanmorgen Wijnaldum binnen. Op het Tsjerkepaed bij de Andreaskerk stallen we onze fietsen tegenover het Archeologisch Steunpunt, en dan lopen we over de Buorren het dorp uit.
Waar we vanaf de Terp de Foarryp op gaan, passeren we het kunstwerk van de fibula, die hier bij Wijnaldum is gevonden.
Door het buurtschap Foarryp wandelen we in de richting van Getswerdersyl. Rechts van ons zien we de Slachtetille, de stalen boogbrug die daar over de A31 heen ligt, waarmee de wandelaars van de Slachtemarathon om de vier jaar gebruik kunnen maken om op de Slachtedyk te blijven lopen, en ondertussen de drukke snelweg over te steken.
Bij Getswerdersyl komen we langs het monument, dat hier is gebouwd als aandenken aan de voormalige sluis Getswerdersyl, die op deze locatie in de Slachte-dijk lag.
Vanaf hier gaat de route verder op de Slachte, de voormalige Friese Middelzeekering, die wij in noordelijke richting bewandelen.

Oosterbierum en Klooster-Lidlum
Bij de Haerdewei (N393) aangekomen, gaan we rechtsaf, en wandelen we al spoedig Oosterbierum binnen.
Het is wel zo'n beetje koffietijd, maar die koffiepauze stellen we nog even uit. Nadat we Oosterbierum hebben doorkruist in oostelijke richting, komen we in het buurtschap Klooster-Lidlum.
Hier gaan we de Mûntswei op, om enkele honderden meters in zuidelijk richting te lopen, totdat we ongeveer op de locatie komen waar honderden jaren geleden het klooster Lidlum heeft gestaan, destijds een aanzienlijk en welvarend klooster.
Ook op de terugweg komen we op de 'monnikenweg' weer langs de Kloosterhoeve, momenteel een eigentijdse zorgboerderij. Vanuit de loopstal worden we gadegeslagen door een nieuwsgierige roodbonte koe.
Vanuit Klooster-Lidlum wandelen we dan terug naar Oosterbierum, waar we in het zonnetje genieten van onze koffiepauze, zittend op een houten bank in de speeltuin bij de Sint-Joriskerk. Als je hier om je heen kijkt, liggen overal oranje zakjes met hondenpoep; zowel in de speeltuin, als rond deze kinderspeelplaats, en ook aan de overzijde van de weg door het dorp, zelfs aan de voet van de prullenbak die daar bij de dorpstafel staat. Het lijkt er op dat iemand willens en wetens die zakjes hondenpoep overal neergooit, in plaats van ze weg te gooien in de prullenbakken, waarvan er hier toch enkele dichtbij elkaar staan. De oranje zakjes ontsieren het dorpsbeeld van Oosterbierum. Daar schuilt vast een zeker een bijzonder verdrietig dorpsverhaal achter.

De lange Hoarnestreek westwaarts
Langs het dorpshuis, waar we van de vriendelijke dorpshuisbeheerder even naar de wc mogen, wandelen we in noordelijke richting voorbij de dorpstuin (Kloostertuin) en over het schelpenpad Oosterbierum uit.
Dan gaan we de Hoarnestreek op in westelijke richting, over deze eeuwenoude zeekering, die nu een doorgaande weg is.
Op deze licht slingerende asfaltweg hebben we aan onze rechterkant uitzicht op de Waddenzeedijk.
We passeren Liauckama State en Gerbranda State. Op lichte verhogingen (terpen) in het landschap staan hier en daar nog hele oude boerderijen langs de weg.
Een nogal markante boerenhoeve is verderop Ropta State, met aan de zuidkant van de state een hele lange en bijzondere state-tuin, die overigens niet publiek toegankelijk is. 
Aan het eind van de Hoarnestreek gaan we de Swingmaleane op. Daar zien we een wilde eend op haar nest zitten, broedend op haar eieren. Om de aanstaande moeder niet te verjagen, maken we op gepaste afstand met de telelens een mooie foto van de broedende eend in het riet van de steile slootswal.

Op de Haulewei aangekomen, passeren we een abri. Die heeft één zitbank binnen en één buiten. Een mooie plek voor onze lunchpauze. 
Daarna volgen we deze N393 in zuidelijke richting, onder de Zuidwalweg (N390) door, om verderop over de Harlingerstraatweg langs het Van Harinxmakanaal verder te gaan, richting Harlingen. Daar komen we door het buurtschap Sâltryp.
Links van ons zien we aan deze zijde en aan de overkant van het kanaal hier en daar grote en kleine boten liggen.
We lopen naar de Tjerk Hiddessluizen.
Bij de Zuidwalweg aangekomen, bekijken we het enorme kunstwerk van kunstenaar Frank Stella, de zogenoemde 'Broken Jug', een kolossaal landmark, als poort naar de Friese havenstad Harlingen, waar eergisteren overigens nog de uitvoering was van de Passion.

Harlingen
We steken de Tjerk Hiddessluisbrug over, waar we het zicht hebben op de Nieuwe Voorhaven, waar onder andere de veerboten naar Terschelling en Vlieland aan- en afmeren. 
Dan gaan we rechtdoor over de Bildtseweg de stad in. Op de Bildtstraat kruisen we de Zoutsloot.
Langs de Noorderhaven lopen we naar de Oude Buitenhaven.
Via de Prinsenstraat gaat het dan verder naar de Grote Bredeplaats. Hier doorkruisen we het gezellig drukke winkelcentrum van de Harlinger binnenstad. Op straat horen we opvallend veel Duits spreken, waarschijnlijk veel Duitse toeristen, die hier genieten van hun paasvakantie.

Stille Zaterdag in de kerk
Vanaf de Voorstraat gaan we de Simon Stijlstraat in, en over de Spekmarkt en de Brouwersstraat wandelen we dan naar de rooms-katholieke kerk van Harlingen, de Heilige Aartsengel Michaëlkerk.  
We gaan deze grote kerk in, onder andere om - in het kader van de Veertigdagentijd op weg naar Pasen - langs de Kruiswegstatie te lopen. De laatste afbeelding is die van de graflegging van Jezus in het nieuwe graf. Vanavond wordt de Paaswake gevierd, en morgen vieren we het vrolijke Paasfeest.
 
Maar nu nog - op deze Stille Zaterdag - staat op de scheiding van lijden en opstanding in het koor van de kerk - stil als het graf - het grote houten kruis, omwikkeld met een paars doek.
Achterin de kerk - in een kapel achter een ijzeren hek - staan veelal schilderijen tentoongesteld van de kunstschilder Jan Murk de Vries. Zo ook nu, maar nu staan ze in het teken van het lijden en sterven van Jezus Christus, die de kruisdood stierf, en die morgen - op de derde dag - opstaat uit de doden. 













26 dagwandelingen
Buiten gekomen, wandelen we langs de Zuiderhaven naar de Spoorstraat. Omdat we vandaag bericht kregen dat we morgen met Pasen extra visite krijgen, halen we nog iets aan extra boodschappen bij de supermarkt aan de Spoorstraat, en met die boodschappen in onze rugzakken hoeven we dan alleen nog maar over de Westerzeedijk naar het parkeerterrein bij het standbeeld van De Stenen Man te lopen, waar onze auto staat.
Het is 14:30 uur als we bij onze auto aankomen. We stappen in, en rijden terug naar Wijnaldum, waar we onze fietsen afhalen bij de Andreaskerk. Met beide fietsen op het fietsrek van de auto, rijden we tenslotte terug naar huis.
Vandaag hebben we de laatste etappe gelopen van het Klooster Claercamppad. In 26 dagwandelingen hebben Durkje en ik alle wandeletappes en ook alle fietsetappes wandelend afgelegd, in de periode van 30 september 2022 tot heden.

Geen opmerkingen: