zondag 19 maart 2023

Verkiezingen of aardverschuivingen?

Woensdag 15 maart 2023
  
Stemburo in Dorpshuis De Kampioen te Hijum

















Provinsjale Steaten en Wetterskip Fryslân
Vandaag is het de veelbesproken dag van de provinciale verkiezingen, ten eerste voor de Provinciale Staten, en ten tweede voor het Waterschap.
In deze politiek zo bewogen periode houden veel politici en anderen hun hart vast, want hoeveel procent van de stemgerechtigden zal vandaag hun stem uitbrengen, en tot welke veranderingen in ons politieke bestel zal dit leiden in de Waterschappen, in de Provinciale Staten, in de Eerste Kamer, en wellicht op iets langere termijn ook in het kabinet. 

Stemmen in De Kampioen van Hijum
Eén van de stemburo's van onze gemeente Leeuwarden is gehuisvest in De Kampioen, het dorpshuis van het ons naburige dorp Hijum. Daar ga ik vandaag stemmen.
Ik moet even wachten tot de andere stemgerechtigden hun stembiljet in ontvangst hebben genomen, om daarmee in het stemhokje te gaan stemmen.
Eén van de dames van het stemburo ververst nog even de rode potloden, en daarna krijg ik na het overhandigen van mijn stemkaarten de beide stembiljetten overhandigd, om in het stemhokje te gaan stemmen.
De twee biljetten van Provinsjale Steaten en van het Wetterskip Fryslân moeten dan in de daartoe bestemde stembussen worden gedaan, en dan is de kiesklus geklaard. Daarmee is nu aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid en opdracht voldaan.
En nu maar afwachten wat het resultaat zal zijn. Vanavond al op voorhand - en met name morgen - zal bekend worden of deze verkiezingen hebben geleid tot gematigde veranderingen in het politieke landschap, of dat de verkiezingen in deze roerige tijd zullen gaan leiden tot aardverschuivingen in de politieke arena. Daar is de tijd wel rijp voor.

Geen opmerkingen: