dinsdag 7 februari 2023

Tsjinst yn Nij Dekama te Weidum

Dinsdag 7 februari 2023
 
Dominee Hinne Wagenaar als voorganger in Nij Dekama te Weidum

















Westerwert & Nijkleaster
Stifting Nijkleaster werkt al meer dan tien jaar nauw samen met de Protestantse Gemeente Westerwert, onder andere ten behoeve van de stichting van het nieuwe protestants klooster Nijkleaster op It Westerhûs tussen het Friese Jorwert en Hilaard. Het verzorgingsgebied van Westerwert bestaat primair uit de regio rond de dorpen Jorwert, Jellum, Bears en Weidum. Dat betekent onder andere dat ook het Woonzorgcentrum Nij Dekama te Weidum tot haar verzorgingsgebied behoort.
Vorige week werd van Nijkleaster de nieuwe programmagids voor het Voorjaar van 2023 gepubliceerd, waarin ook de maandelijkse, kerkelijke vieringen in Nij Dekama worden aangekondigd, waarin bij toerbeurt de predikanten dominee Jurjen Hilverda en dominee Hinne Wagenaar voorgaan.
Vandaag ben ik aanwezig bij de eerste viering van dit voorjaar in Nij Dekama, waarbij de pionierspredikant van Westerwert & Nijkleaster dominee Hinne Wagenaar de voorganger is, en bewoner Jeppe Teenstra ambtsdrager-gastheer namens Westerwert en Dirk van Mourik als organist het orgel bespeelt ter ondersteuning van de samenzang en voor de muzikale intermezzo's.

Kerkdienst in Nij Dekama 
Na de muzikale introductie opent dominee Hinne Wagenaar deze Friestalige viering (tsjinst) met woorden van Bemoediging en daarna met het Openingsgebed. Aansluitend zingen we met zijn allen de eerste twee verzen van Psalm 100.
Daarop volgt de eerste schriflezing, deze keer Psalm 1 in de vertolking van Huub Oosterhuis, vertaald door mede-gemeentelid Albertsje Spliethoff van Bears.
"... seinige bisto
in beam oan streamen libben wette
fruchten silsto drage
blêd dat net fergielet
it sil dy goed gean ..."

Deze dubbele bewerking van de bijbeltekst beantwoorden we met het gezamenlijk zingen van de verzen 3 & 4 van Psalm 100; en daarop aansluitend volgt de Evangelielezing uit Matteus 5, de zaligsprekingen uit het begin van de Bergrede, de eerste preek van Jezus. 
Deze bijbeltekst wordt eerst voorgelezen en direct daarna ook gezongen door de voorganger.
Beide lezingen van zojuist staan centraal in de preek die daarop volgt. We luisteren naar de wijze waarop we op de weg van God kunnen komen en blijven, ook al is dat voor ons in ons leven niet altijd gemakkelijk. Deze goede woorden van de Bergrede kunnen we in elk geval in ons hart en in het hart van ons verstand prenten, om daarnaar te leven alle dagen van ons leven. 
De ongeveer twintig aanwezigen in de tot kerkzaal omgetoverde zaal van Nij Dekama krijgen aan het eind van deze verkondiging nog als een soort huiswerkopdracht mee: 
"Welke bijbelse woorden zijn voor jou belangrijk, 
en heb je zelf in je hart en in je verstand geprent?"

We beantwoorden deze preek met het zingen van vers 27 van Psalm 119.
Het gebed van dominee Wagenaar dat daarop volgt, sluiten we met zijn allen af door het gezamenlijk bidden van Het Onze Vader: "Us Heit yn 'e himel ..."
En als we dan de Zegen van de voorganger hebben ontvangen, en die beantwoorden met ons gezongen 'Amen', wordt er thee & koffie geschonken en gedronken, want ook daarmee vier je samen het zijn van je gemeenschap van gelovigen in Weidum & Westerwert.

Geen opmerkingen: