zondag 23 oktober 2022

Wandeling ten afscheid op het Jabikspaad van Feinsum naar Leeuwarden

Zaterdag 22 oktober 2022
 
Wiep met Elly & Arie bij Refugio Ultreia Feinsum
















Afscheidswandeling op het Jabikspaad
Jarenlang ontmoetten hoger onderwijs-collega Arie en ik elkaar in de twee hogescholen waarin wij werkten; Arie bij Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle, en ik achtereenvolgens bij Christelijke Hogeschool Nederland / Stenden Hogeschool / NHL Stenden Hogeschool; en sowieso ook enkele malen per jaar met name tijdens landelijke bijeenkomsten over kwaliteitszorg in het hoger onderwijs, en meer specifiek ook tijdens de netwerkbijeenkomsten van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement van het hoger onderwijs. Binnen onze hogescholen deden we deels eenzelfde soort werk, en af en toe was daar ook sprake van overlap tussen ons werk, bijvoorbeeld ingeval het ging om opleidingen die wij als beide hogescholen samen verzorgden.
Maar zoals bij elke samenwerking kwam ook aan deze functionele samenwerking een eind, enerzijds toen ik in 2021 met pre-pensioen ging, en Arie in 2022 met pensioen ging.
Ter gelegenheid van zijn afscheid spraken we af dat we met onze echtgenotes een dag gevieren zouden gaan wandelen op het Friese Jabikspaad. 
Zo gezegd, zo gedaan.

Jabikspaad van Feinsum naar Leeuwarden
Vanmorgen halen we Arie & Elly af uit het centrum van Leeuwarden, om hen mee te nemen naar onze Refugio Ultreia Feinsum aan het Jabikspaad, waar we deze dag beginnen met een koffie-start.
Rond 11:00 uur verlaten we Refugio Ultreia Feinsum om vanuit Feinsum bij de Hyltsjebrêge het Jabikspaad op te gaan, over de Hege Hearewei in de richting van Stiens.
In Stiens bezoeken we eerst de - helaas gesloten - Sint-Vituskerk, en daarna wandelen we door het dorpscentrum en over het spoorpad het dorp uit.
Over de Menno van Coehoornwei gaat het dan verder naar Britsum, waar we een bezoek brengen aan de - helaas ook gesloten - Johanneskerk. Vanuit Britsum wandelen we daarna naar Koarnjum, waar we via de Túnmanswente een bezoek brengen aan het landgoed, waarin we de markante Martenastate passeren.
Voorbij de Nicolaaskerk gaan we even later het dorp uit, om dan naar de Sint-Genovevakerk van Jelsum te lopen, die eveneens gesloten blijkt te zijn op deze zaterdagmiddag. In Jelsum hebben we meer geluk bij de tuinmanswoning van Dekema State, die gelukkig wel open is, en waar we hartelijk worden ontvangen door gastvrouw Sjoeke met haar behulpzame stagiair. Zojuist was het al miezerig begonnen te regenen, dus hier kunnen we binnen aangenaam verpozen tijdens onze rustpauze, onder het genot van een hapje en een drankje. Als we na deze pauze de monumentale Dekema State en Jelsum verlaten, regent het nog wel, maar ten zuiden van de Jelsumer Feart in het Leeuwarder Bos is het al weer droog, en zien we verderop al een eerste opklaring.

Jabikspaad door Leeuwarden
Vanaf dat moment knapt het weer op. Het wordt droog, en regelmatig genieten we van aangename zonnige perioden. 
Over het Rengerspad lopen we langs Camping Taniaburg en door de Leeuwarder wijk Bilgaard de Friese hoofdstad in, om voorbij de fietsers- en voetgangerstunnel onder de Dammelaan door het Rengerspark en langs NHL Stenden Hogeschool naar de Noorder Stadsgracht van Leeuwarden te lopen. Daar zijn we toeschouwers van '’t Liwwadster Rondje', de jaarlijkse sloeproeiwedstrijd, waaraan roeiploegen uit het hele land - ook uit Zwolle en Hattem - deelnemen.
Voorbij de Prinsentuin komen we over het Jabikspaad door de stad bij de Grote of Jacobijnerkerk (1275) van Leeuwarden, die gelukkig wel open is. Deze kerk maakte vroeger deel uit van het Dominicanerklooster, waar de Jacobijnen woonden en werkten. In de kerk lopen we onder andere langs de muurschildering van Jacobus de Meerdere (de beschermheer van de pelgrims), en bezoeken we in het koor ook het graf van de Friese Nassau's, waarvan ons huidige koningshuis afstamt.
Buiten lopen we al spoedig door de Sint-Jacobsstraat, waarin ook de zeven gietijzeren putdeksels liggen, die alle een verschillende schelp afbeelden, verwijzend naar het Jabikspaad en naar het ruim  tweeduizend kilometer verderop gelegen 'Jacobsland', zoals Spanje door de Friezen werd genoemd in de Middeleeuwen.
Onze afsluitende pauze houden we aan de Nieuwestad in de binnenstad van Leeuwarden, waar we bij de plaatselijke horeca nog even aangenaam verpozen, alvorens we de binnenstad over de Zuider Stadsgracht verlaten.
Vanuit de Klanderij gaan we uiteen, afscheidnemend, en terugblikkend op een gezellige afscheidswandeling van zo'n 13 kilometer op het Friese Jabikspaad, op de pelgrims-etappe van Feinsum naar Leeuwarden.

Geen opmerkingen: