zaterdag 15 oktober 2022

Op het Jabikspaad via Brabant op weg naar Santiago de Compostela

Zaterdagochtend 15 oktober 2022
 
Pelgrims Mariëlle & Kees-Jan vertrekken vanuit Refugio Ultreia Feinsum

















Vanuit Friesland door Brabant op weg naar Spanje
Gistermiddag arriveerden ze in onze Refugio Ultreia Feinsum. Twee pelgrims in spe, die vanuit Noord-Brabant na een eerste overnachting in Leeuwarden gisterochtend zijn afgereisd naar Sint-Jacobiparochie, om daar bij de Groate Kerk officieel van start te gaan op het Fries-Overijsselse Jabikspaad richting Santiago de Compostela in Spanje. 
Het zijn ervaren wandelaars, met ook veel buitenlandse wandelervaring, die rond deze dagen hun prille begin maken met het meer dan drieduizend kilometer lange pelgrimspad naar de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela. Dit zijn de eerste vier wandeldagen van het lange pelgrimspad, dat ook zo ongeveer langs hun woning in Noord-Brabant zal gaan, om dan via België en Frankrijk ooit nog eens door te lopen naar en over de Camino Franchés, de klassieke Spaanse pelgrimsroute, die in eerste instantie eindigt bij het graf van Jacobus de Meerdere in de kathedraal van Santiago de Compostela, maar die voor een deel van de pelgrims eveneens een doorreisplek is, om uiteindelijk zo'n drie à vier dagen later te arriveren op Cap Finisterre, op de noordwestelijke rotskust van de Atlantische Oceaan.

Van zee naar oceaan
Gisteren hebben ze de miezerige regen en de wind getrotseerd vanuit Sint-Jacobiparochie via Zwarte Haan, Nieuwe Bildtzijl en Oude Bildtzijl tot aan onze refugio in Feinsum. Na een pelgrimsmaaltijd, een gezellige avond, de overnachting en het ontbijt in onze pelgrimsaccommodatie staan ze vanmorgen rond negen uur klaar voor doorstart vanuit Refugio Ultreia Feinsum
We wensen hen een 'Buen Camino' en nemen afscheid van deze gepassioneerde wandelaars, die zich wellicht op korte of iets langere termijn ooit nog eens pelgrim zullen gaan voelen. Vandaag gaat de route naar Leeuwarden, morgen naar Akkrum, en overmorgen naar Heerenveen, en dan zijn ze al een mooie eindje op weg.
We hopen dat ze volop mogen genieten van al dat moois dat op de pelgrim ligt te wachten onderweg, en dat ze ooit eens als voldane pelgrims goed en wel zullen arriveren op het stadsplein vóór en in de wereldberoemde kathedraal van Santiago de Compostela. Gisteren hebben ze de Waddenzee achter zich gelaten, en als ze het halen, zullen ze pas op Cap Finisterre als pelgrims voor het eerst weer uitkijken over de wijde zee.

Geen opmerkingen: