maandag 17 oktober 2022

Klooster Claercamppad van Kollumeroord naar Dokkum (etappe 3)

Zondag 16 oktober 2022
 
Oversteek van het Dokkumer Grutdjip in Dokkumer Nieuwe Zijlen

















Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Etappe 3 begint in Kollumeroord
Vandaag wandelen we etappe 3 van dit Klooster Claercamppad, vanuit Kollumeroord, en dan ten noorden van het Dokkumer Grutdiep door Ee en Oostrum naar Dokkum, over een afstand van 17,5 kilometer.
Om 8:30 uur vertrekken we vanmorgen met onze auto vanuit Feinsum, met beide fietsen achter op de fietsendrager. De auto brengen we naar de Bonifatiuskapel van Dokkum. Daar stappen we op onze fietsen, en dan rijden we langs het Dokkumer Grutdiep naar Kollumeroord. Onze fietsen stallen we daar bij Natuurlijk Kollumeroord. Voordat we op stap gaan, drinken we  daar eerst een kop koffie uit de door ons meegenomen thermoskan. Pas in Dokkum zullen we vandaag voor het eerst geopende horeca-zaken passeren.
Als we vanmorgen vertrekken vanuit Feinsum is het 11 graden Celsius, en de temperatuur loopt vandaag op tot 17 graden Celsius. We lopen vandaag onder een half bewolkte lucht, en genieten vandaag regelmatig van aangename zonnige perioden. Het waait wel behoorlijk hard, maar bij deze temperatuur en met af en toe het zonnetje erbij is het zeker wel lekker fris wandelweer.

Over het Dokkumer Grootdiep bij Dokkumer Nieuwe Zijlen
Om 10:20 uur staan we bij Natuurlijk Kollumeroord klaar voor vertrek. Langs het Dokkumer Grutdiep en de Jachthaven Lunegat wandelen we naar de N358. Hier wandelen we het Nationaal Park Lauwersmeer binnen. Via de sluisbrug steken we in Dokkumer Nieuwe Zijlen het Dokkumer Grutdiep over
Aan de overzijde staat een jongen van tien jaar met zijn vader bij een verkoopkar. We raken met elkaar in gesprek, en horen en zien dan dat de jongen hier onder andere aardappelen, uien en rode kool verkoopt. We kopen van de jongen - Rowan heet hij - een rode kool om die mee te nemen in onze rugzak.  
Als ik het opschrift 'Rowan's griente karre' zie, herinner ik me een reportage van Omrop Fryslân over een jongen die op degelijke wijze ook landbouwproducten langs de weg verkocht. Ik vraag vader en zoon of de jongen vorig jaar op Omrop Fryslân televisie was, en dat blijkt inderdaad deze Rowan te zijn. We hebben dus hier vandaag een BF-er ontmoet, een Bekende Fries.

Van Nijlân naar Tibma
Verzwaard met een rode kool vervolgen we onze route. Aan de andere kant van de N358 gaan we het buurtschap Nijlân (Nieuwland) in. Daar volgen we de binnendijkse weg langs de oude Lauwerszeedijk.
Vanuit Nijlân gaan we een breed veldpad op, tussen twee sloten door. Verderop steken we de Steatsewei over, en dan komen we wederom op een breed veldpad over een boezemdijkje, genaamd Nijlânswei. Dit brede veldpad tussen twee brede sloten slingert tussen de akkers en weilanden door, langs - vermoedelijk een voormalige - eendenkooi en een boerderij, naar het buurtschap Ald Terp, langs het huis waar Hans Wiegel vroeger heeft gewoond, waar nu een richtingwijzer in de tuin staat met daarop de vermelding dat het vanaf hier nog 2.081 kilometer is naar Santiago de Compostela. Daar mag je overigens wel zo'n duizend kilometer bij optellen, om de exacte afstand beter te benaderen.
Vanaf het erf ernaast, waar gerookte paling wordt verkocht, rennen twee honden ons agressief en blaffend tegemoet. De eigenaar roept ze terug, maar dat heeft onvoldoende resultaat.
Over de Tibsterwei lopen we door naar het buurtschap Tibma. Daar staat een vrouw met een peuter. Het jongetje speelt spetterend in een waadpak in een grote waterplas in de berm van de Tibsterwei.

Via Ee naar Oostrum
Door het buurtschap Tibma blijven we ver daarbuiten nog de Tibsterwei volgen, die ons naar het dorp Ee voert. Bij binnenkomst in het dorpscentrum nemen we plaats op een houten bank, om hier uit de wind en lekker in de zon te genieten van onze lunchpauze.
Daarna lopen we over de Grutte Loane de terp op naar de 13e-eeuwse Sint-Gangulfuskerk (1250). Bovenop de terp is een karakteristieke omloop, met aangrenzend een groot aantal dorpswoningen en een oude waterpomp. Ee is bovendien ook hét vlasdorp van Nederland, met ook een vlasmuseum.
Buiten het dorp volgen we lange tijd de Skieppereed. Bij één van de aanliggende boerderijen staat in de berm een inktzwam - helemaal uitgevouwen - mooi te zijn. 
Op de Heechswei lopen we het dorp Oostrum binnen. We nemen daar de Terpleane naar boven, naar de eeuwenoude terpkerk van Oostrum, momenteel ook één van Fryslâns kerkrefugio's. 
Het routeboekje geeft niet exact aan waar we het dorp moeten verlaten, en we zien op de paal van een straatnaambord dat de richtingwijzer van het Wandelknooppuntennetwerk bijna helemaal van de stalen paal is gehaald, dus ook dat biedt geen uitsluitsel. 

Langs het Dokkumer Grootdiep naar de Bonifatiuskapel in Dokkum
Een inwoner van Oostrum vertelt dat we aan de noordwestkant een smal betonpaadje - waarschijnlijk een oud kerkpad - kunnen volgen, om dan over de Mellemawei en de Tichelwei naar de Oude Steenfabriek van Oostrum ('t Olde Tichelwerk) aan het Dokkumer Grootdiep te lopen. Dat blijkt even later niet de beoogde route te zijn, maar dit kerkpad is wel mooier dan alleen de Tichelwei het dorp uit te volgen.
Vanaf de binnenkort te restaureren steenfabriek (een rijksmonument) volgen we het Dokkumer Grootdiep, tot de Schreiershoek. Hier pauzeren we nog even voor een broodje, en daarna lopen we over de Harddraversdijk nog steeds langs het Dokkumer Grootdiep naar de Halvemanspoortbrug, waar we het bolwerk van Dokkum betreden.
Dan steken we achtereenvolgens het Grootdiep en de Zuidergracht over, en dan is het nog maar een klein eindje via de Strobosserweg en de Bronlaan tot aan de Bonifatiuskapel, het eindpunt van deze etappe. Vlak vóór drie uur arriveren we vanmiddag bij de Bonifatiuskapel in het Processiepark.
We stappen hier in onze auto, en rijden terug naar Kollumeroord, waar we onze fietsen afhalen, alvorens we terug rijden naar huis.

Geen opmerkingen: