vrijdag 28 oktober 2022

Klooster Claercamppad van Hallum naar Sint-Jacobiparochie (etappe 6)

Vrijdag 28 oktober 2022
 
Bij het klooster-monument van Mariëngaarde

Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Naar het startpunt van de Camino de Santiago
Vandaag wandelen we etappe 6 van dit Klooster Claercamppad, vanuit Hallum via Hallumerhoek, Oudebildtzijl, Nij Altoena, Zwarte Haan en Westhoek naar Sint-Jacobiparochie, over een afstand van 21,6 kilometer. Het thema van deze route is: 'Naar het startpunt van de Camino de Santiago'.
Om 8:20 uur vertrekken we vanmorgen met onze auto's vanuit Feinsum. De ene auto brengen we naar De Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie, en met de andere auto rijden we naar Hallum, waar onze etappe vandaag begint.  
Als we vanmorgen vertrekken vanuit Feinsum is het 12 graden Celsius, en de temperatuur loopt vandaag op tot 18 graden Celsius. We lopen vandaag onder een bewolkte lucht, en genieten tussendoor nog wel van de aangename najaarszon. Het waait nauwelijks vanuit het zuidwesten, en we ervaren deze dag als een betrekkelijk warme, heerlijke herfstwandeldag.

Van Hallum naar het monument voor Klooster Mariëngaarde
Om 9:15 uur staan we bij de Grote of Sint-Maartenkerk van Hallum, waar voor onze deze etappe vandaag begint. 
Via de Hegebuorren en de Langebuorren dalen we af van de tweeduizend jaar oude dorpsterp, om verderop aan de overzijde van de N357 over de Doniaweg door het Hallumer bedrijventerrein te lopen. We ruiken daar duidelijk de voor ons herkenbare bakgeur van de beroemde Hallumer koekjesfabrikant Hellema. Halverwege het bedrijventerrein gaan we in noordelijke richting naar de Meekmawei. Op het smalle weggetje worden we driemaal ingehaald door grote container-vrachtwagens, die zich verderop in een rij opstellen voor de weegbrug.
Op het moment dat we iets verder over de Hege Herenweg lopen, zijn zware landbouwwerktuigen op de rechter akker bezig suikerbieten te rooien.
We wandelen de Hallumerhoek binnen, en gaan dan over de Mariëngaarderweg naar Mariëngaarderkleaster. Daar staat het kloostermonument uit de zestiger jaren van de vorige eeuw, gebouwd van kloostermoppen, die we in Fryslân ook wel 'âlde friezen' noemen. Dit is het monument dat hier is gebouwd omdat dit de locatie is waar eeuwen geleden het beroemde Klooster Mariëngaarde (1163) van abt Frederik van Hallum heeft gestaan. Op de kloosterlocatie staat nu een boerderij, maar van het voormalige klooster - vroeger een belangrijke bedevaartsplek voor pelgrims - is helaas geen restant meer te zien.

Van Ouwesyl fia Nij Altoena na Nijediek 
Vanuit Hallumerhoek wandelen we door naar Oudebildtzijl. Op de Pijp ontmoeten we Auke Kooistra van café-restaurant Het Graauwe Paard. Zijn horeca-zaak en ook De Witte Klok zijn op dit moment gesloten, maar gelukkig is de nieuwe Ouwesylster horeca-gelegenheid 'Wad Noflik' wel open. Daar worden we hartelijk welkom geheten door de brasserij-eigenaresse Carina van der Meer en genieten we van een kop koffie met iets lekkers erbij. 
Dan volgt een kilometers lang traject over de Oudebildtdijk naar Nij Altoena. Daarbij komen we ook langs de twee woningen waar mijn pake & bep De Vries-Brouwer vroeger achtereenvolgens hebben gewoond. Onderweg fietst een basisschoolleerkracht een eind met ons mee, die net terug komt van - en enthousiast vertelt over - het fascinerende Spacebuzz-project van de Nederlandse astronaut André Kuipers, dat vandaag op schoolbezoek is geweest bij de basisschool in Hallum.
In Nij Altoena vinden we een bankje bij een bushalte, waar we in de luwte van de woningen achter ons genieten van onze lunchpauze.
Na deze pauze lopen we over de Schuringaweg in noordelijke richting, waarna we bij twee grote loodsen en bij het 'Strandhuis der Bildtpollen' op de Nieuwebildtdijk arriveren.  

Van Zwarte Haan langs de Waddenzee naar Sint-Jacobiparochie
Bij de camping Noordster aangekomen, gaan we een landweggetje op, dat ons naar de Poldijk voert. Bij de Waddenzeedijk aangekomen - met zicht op Noard-Fryslân Bûtendyks - volgen we die in westelijke richting, tot aan Zwarte Haan, waar we een tweede pauze inlassen op het zonovergoten terras van restaurant De Zwarte Haan.
Na deze pauze lopen we verder langs de Zeedijk tot aan de Boonweg, die we vervolgens volgen tot we weer terug komen op de Oudebildtdijk.
Nu hoeven we nog maar een stukje over de Oudebildtdijk, om even later de  Ouwe Faart over te steken, waarna we over Het Sandpad in de richting van Sint-Jacobiparochie lopen. Links van ons is een boer bezig zijn akker om te ploegen. Tientallen meeuwen doen zich achter de ploeg te goed aan al het voedsel dat door het ploegen bovengronds komt. 
Verderop lopen we door de Franekerlanden langs de grote boomgaard, en dan arriveren we al spoedig bij De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, het vertrekpunt voor pelgrims, die vanuit dit Bildtse Sint Jabik op pelgrimstocht gaan naar het Galicische Sint Jabik, ofwel het Spaanse Santiago de Compostela.
Hier eindigt onze etappe van vandaag. We halen de andere auto af uit Hallum, en gaan dan beiden verder met de rest van ieders middagprogramma.

Geen opmerkingen: