zondag 30 oktober 2022

Bildtse Smaakroete 2022

Zaterdag 29 oktober 2022
 
Op bezoek in de boerderijloods van Bildts Genot aan de Oudebildtdijk

















Bildtse Smaakroete langs streekproducten
Nadat we vanmiddag met mim naar het graf van hait zijn geweest ter gelegenheid van zijn 88e geboortedag, rijden we een eindje door naar Oudebildtdijk, waar we met z'n drieën een bezoek gaan brengen aan één van de boeren die meedoet aan de jaarlijkse 'Bildtse Smaakroete'.
Het Bildt is een vruchtbare streek in het noorden van Fryslân, die bekend staat om haar Bildtse karakter van "de kop d’r foor en skouders d’r onder". Mede daarom blijkt het geen moeilijke opgave te zijn om een gevarieerde deelnemerslijst samen te stellen van boerenbedrijveen en andere ondernemers, die zich richten op de productie en verkoop van Bildtse streekproducten. Vandaag is derhalve op negen Bildtse boerenerven, tuinen en terrassen streekeigen voedsel te koop. 
Deze Bildtse Smaakroete is met name populair bij de groep mensen, die bewust hun levensmiddelen willen inkopen, en daarbij zo dicht mogelijk bij huis hun eten inkopen van de producent. Voor mensen die daarnaast eens op een (boeren)erf willen kijken, is er ook van alles te zien tijdens de Bildtse Smaakroete.

Akkerbouwer De Jong van Oudebildtdijk
Dat er grote belangstelling bestaat voor dit Bildtse initiatief, blijkt onder andere als we op het grote parkeerterrein op het boerderij-erf van de Bildtse akkerbouwer De Jong aan de Oudebildtdijk een nog resterende plek voor onze auto zoeken. Op de Oudebildtdijk was het qua autoverkeer en fietsers al drukker dan normaal, en dat heeft duidelijk te maken met het feit dat veel mensen de Bildtse Smaakroete vandaag rijden.
Bij dit Bildts Genot-boerenbedrijf is binnen van alles te zien voor wat betreft het aanbod van verse akkerbouwproducten. Niet alleen aardappelen, winterwortel, rode bieten, uien en pastinaak liggen tussen het aanbod, maar ook sappen en siropen van Bildtse vruchten, afbakbrood met aardappel en zelfs versgebakken patat van eigen verse aardappelen (in het Bildts 'Forse patat' genoemd) is hier te koop. Een lange rij staat zowel voor het aanbod van akkerbouwproducten als ook voor de 'forse patat'. 
Het is er gezellig druk, en na afloop van ons bezoek laden we de door ons hier gekochte streekproducten van deze Bildtse akkerbouwer in de auto.

Melkveebedrijf Elgersma van Oudebildtzijl
Daarna rijden we over de Oudebildtdijk door naar Oudebildtzijl (Ouwe Syl), waar we een bezoek gaan brengen aan het melkveebedrijf van de familie Elgersma.
In één van de schuren zijn verschillende producten te koop, zoals yoghurt en kazen, die in deze boerderij gemaakt zijn van de melk van de eigen schapen. Van de boerderij-producten zijn ook kadopakketten gemaakt met daarin verschillende producten van het eigen bedrijf. En ook hier verlaten we de boerderijschuur niet alvorens we een en ander aan Ouwesylster streekproducten hebben gekocht, om daarvan de komende dagen te genieten.
Begonnen in 2020, is ons vanmiddag duidelijk geworden dat de Bildtse Smaakroete bij veel mensen in de smaak valt, en dat dit evenement in het volgende oogstseizoen van 2023 zeker voor herhaling vatbaar is.
Bovendien zal ook het prachtig zonnige najaarsweer ertoe hebben bijgedragen dat velen in de auto en op de fiets zijn gestapt om in deze oogsttijd de aangedragen route door de Friese Bildthoek te rijden.

Geen opmerkingen: