donderdag 15 september 2022

Rondje Jabikspaad via Feinsum

Woensdag 14 september 2022
 
De pelgrims Geertrui & Johan bij Refugio Ultreia Feinsum

















Vanuit Utrecht het pelgrimspad op
Halverwege de ochtend zie ik twee wandelaars op de Hege Hearewei wandelen. Beiden hebben een rugzak op, en de man heeft een boekje in de hand, dat qua formaat sterk lijkt op de wandelgids van het Jabikspaad, het Friese pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt in Overijssel. Ze bewandelen echter het Jabikspaad niet vanuit het noorden naar het zuiden, maar komen vanuit Stiens en gaan in noordelijke richting langs Feinsum, op naar de Hallumerhoek.
Als dit wandel-echtpaar It Kanael heeft overgestoken via de Hyltsjebrêge maken ze aanstalten om plaats te nemen op de bankjes van It Flinterplein, aan het water vóór onze Refugio Ultreia Feinsum. Maar dan zien ze de pelgrimssymbolen op onze refugio en komen ze bij ons. We maken kennis met elkaar. Ik hoor dat ze uit Westbroek komen en dat ze samen het Jabikspaad lopen. 
Tijdens een kopje koffie binnen vertelt pelgrim Johan dat hij geruime tijd geleden met zijn zuster vanuit de stad Utrecht is gaan pelgrimeren richting Santiago de Compostela en dat zij samen inmiddels al tot in het Spaanse Burgos zijn gekomen, dus dat schiet al behoorlijk op.

Rondje Jabikspaad
Maar nu heeft hij samen met zijn echtgenote Geertrui het plan opgevat om in Nederland het Fries-Overijsselse pelgrimspad - het Jabikspaad - te gaan bewandelen. Daartoe zijn ze gisteren van start gegaan in het Friese Jirnsum, waar de oostroute en de westroute van het Jabikspaad vanuit het noorden zich samenvoegen tot één pad via Heerenveen naar Hasselt. Ze hebben afgelopen nacht overnacht in de kerkrefugio van Britsum, en zijn vandaag verder via de oostroute op pad gegaan naar Sint-Jacobiparochie, waar ze de komende nacht in de kerkrefugio van de Groate Kerk zullen overnachten. 
Vanuit Britsum zijn ze via Stiens naar Feinsum gelopen, en straks gaan ze via Oude Bildtzijl, het Noorderleeg en Zwarte Haan verder naar Sint-Jacobiparochie, waar het officiële startpunt richting zuiden is van het Jabikspaad. 
Ze hebben gisteren en vandaag al opvallend veel pelgrimsstempels verkregen, dus hun stempelkaart van het Jabikspaad begint al goed gevuld te raken. Tijdens de voorbereiding van hun voettocht hadden ze al gezien dat ze in onze Refugio Ultreia Feinsum ook een refugio-stempel kunnen krijgen, dus daartoe komen ze langs. 

Na de oostroute verder op de westroute
Met het pelgrimsstempel van onze refugio in hun stempelkaart gaan ze na deze gezellige koffiepauze weer op stap. Daartoe verlaten ze Feinsum via de Hege Hearewei, om zo hun oostroute in noordelijke richting te vervolgen. 
En morgen zullen ze dan verder gaan met hun eerste etappe op de westelijke routevariant van het Jabikspaad, via Minnertsga, Ried, Boer, Schalsum en Franeker naar Tzum, waar dan hun volgende overnachting zal zijn. En daarna gaat het verder in zuidelijke richting totdat ze terugkomen in Jirnsum, waar hun meerdaagse 'rondje Jabikspaad' gisteren aanving. 
Wanneer weten ze nog niet, maar daarna zullen ze te zijner tijd het Jabikspaad vanuit Jirnsum vervolgen in de richting van Hasselt.

Geen opmerkingen: