vrijdag 30 september 2022

Aardappelrooien bij licht & donker in Feinsum

Donderdag 29 september 2022
 
Aardappelen rooien bij Feinsum

















Groei
Gedurende het hele afgelopen seizoen hadden we een akker met aardappelen vóór ons huis, aan de overzijde van de Hege Hearewei, ten westen van Feinsum.
Eerst waren alleen de lange rechte en kale voren zichtbaar, waarin de pootaardappelen wachtten om te kiemen en uit te lopen.
Toen verschenen één voor één de groene aardappelplanten boven de grond, en geruime tijd daarna stonden deze aardappelplanten in bloei.
Het loof werd groter en groter, en verdween aan het eind van de zomervakantie. 
Daarna bleven de aardappelen nog enkele weken in het duister achter, ondergronds.

Oogst
Maar vandaag wordt er gerooid. Een aardappelrooier is de hele dag bezig om de aardappelen te rooien, door langzaam de hele akker op en neer te rijden, met af en toe een tractor met aanhanger ernaast, op het moment dat met een transportband de gerooide aardappelen worden overgebracht van de aardappelrooier in de grote aanhanger achter de tractor. 
Zo'n honderd zeemeeuwen vliegen voortdurend achter de aardappelrooier aan, omdat door het omwoelen van de kleigrond er veel bodemdiertjes zoals bijvoorbeeld wormen aan de oppervlakte komen, die een welkome prooi zijn voor deze meeuwen.
Het aardappelrooien gaat door tot en met het invallen van het duister. Als het al donker is, zien we de witte lichten van de aardappelrooier en van de tractor nog steeds voortbewegen over het aardappelland.

Geen opmerkingen: