dinsdag 8 februari 2022

De eerste paal als mijlpaal voor Nijkleaster Westerhûs

Donderdag 3 februari 2022
 
De heimachine staat klaar bij Westerhûs van Nijkleaster

















De klooster-droom wordt klooster-werkelijkheid
Vandaag gaan we na meer dan tien jaar voorbereiding de eerste paal heien van het nieuwe klooster Westerhûs van Nijkleaster, in het stille midden van de provincie Fryslân. Deze eerste heipaal betekent een mijlpaal in de geschiedenis van Nijkleaster. Na jaren van dromen, plannen maken, hoopvol wachten, en bovenal hard werken, begint nu eindelijk de restauratie en de nieuwbouw van het eigentijdse protestantse klooster in Fryslân. Daarmee gaat een mooie droom eindelijk werkelijkheid worden.
Het heien van deze symbolisch eerste paal op het erf van de voormalige boerderij Westerhûs is een feestelijk gebeuren. Het boerderij-erf is schoongemaakt, de oude ligboxstal is gesloopt, het boerderij-dak is gesaneerd en de boerderij is in de afgelopen weken uitgekleed tot op de gebinten. Nu kan dan eindelijk de bouw van het nieuwe klooster beginnen, bestaande uit de restauratie van de monumentale kloosterboerderij, èn de nieuwbouw van de eerste 3 (van de 7 geplande) klooster-appartementen en van de eerste 9 (van de 12 geplande) gastenkamers.

Het heien van de eerste paal 
De bijeenkomst vanmiddag vindt in besloten kring plaats. Naast de pers kon gelukkig wel een aantal van de meest betrokkenen worden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze mijlpaal voor Nijkleaster Westerhûs. Wij zijn er als bestuurders van Stifting Nijkleaster uiteraard ook bij, want dit is voor ons als bestuur en vooral ook voor alle andere vrijwilligers, medewerkers en relaties van Nijkleaster een heuglijke dag.
Mede-bestuurslid en tevens bouwpastor Henk Kroes heet alle aanwezigen hartelijk welkom, en hij begint met een korte openingsspeech. De lichte regen en de harde wind gaan onophoudelijk door, maar vanwege deze feestelijke gebeurtenis deert dat ons allen niet, hier staande op het boerderij-erf in dit zo open landschap van Fryslân. In de harde wind klinken de Fries-poëtische woorden 'Lit ús in hûs fan stilte bouwe'. 
Initiatiefnemer en huidig pionier-predikant Hinne Wagenaar neemt na de openingstoespraak de microfoon over, en verzorgt de tweede en daarmee laatste toespraak, waarin onder andere een en ander over de historie, de passie en ambitie van Nijkleaster wordt gememoreerd. 
Dan is het grote moment aangebroken, en mag mede-initiatiefneemster en huidig bestuurslid Sietske Visser plaatsnemen in de cabine van de nieuwe heimachine, om onder gejuich en applaus van alle op afstand staande publiek de 'eerste' paal in de grond te heien, op de plaats waar over enige tijd de eerste negen gastenverblijven van Nijkleaster Westerhûs zullen verschijnen. 
En dan is het afsluitend moment aangebroken om een toost uit te brengen op deze officiële start van de bouw van een nieuw protestants klooster in Friese context.
Er worden foto's gemaakt, in de kranten verschijnen morgen informatieve artikelen over deze gebeurtenis, en de EO is aanwezig om te filmen voor een later uit te zenden reportage over Nijkleaster.

Het kloosterleven keert vernieuwd terug op het Friese platteland
De Stifting Nijkleaster werd opgericht in 2009 en die stichting stichtte de pioniersplek Nijkleaster in samenwerking met de landelijke PKN-kerk en met de lokale Protestantse gemeente Westerwert in de dorpen Jorwert, Jellum-Bears en Weidum. Sindsdien is er een Nijkleaster-beweging met als kernwaarden ‘Stilte, Bezinning en Verbinding’ op gang gekomen, met de Sint Radboud-kerk van Jorwert als fysiek middelpunt. Deze eeuwenoude dorpskerk blijft ook de kloosterkerk van Nijkleaster.
Sinds 2016 beijvert Nijkleaster zich voor de realisatie van een eigentijds klooster op de locatie Westerhûs, midden in de weilanden op ongeveer een kilometer buiten Jorwert. 
Vanaf begin 2023 zullen er op Nijkleaster Westerhûs 5 kleasterlingen wonen en zijn er 9 kamers 
beschikbaar voor gasten. De boerderij wordt ingericht met een professionele keuken, eetzaal, woonkamer, kantoren en stiltekapel. 

Nijkleaster ... een nij kleaster
Stifting Nijkleaster sticht haar nieuwe klooster (nij kleaster) in de directe omgeving van Jorwert. De 
doelstelling is om een plek te bieden waar mensen zich in alle rust kunnen terugtrekken, om zich hier te bezinnen en om op adem te komen. Tegelijkertijd wil het een plaats zijn waar mensen elkaar ontmoeten in liturgie en gesprek, stilte en wandeling, plezier en recreatie. Zo wordt in Nijkleaster gezocht naar nieuwe wegen voor geloof en spiritualiteit, en wordt een aandeel geleverd aan persoonlijke, kerkelijke en maatschappelijke vernieuwing. Nijkleaster wil als open klooster gastvrijheid bieden aan mensen van diverse kerken en tradities. Ook aan hen die geen plaats (meer) kunnen vinden binnen de bestaande kerken, en verder aan elke pelgrim van welke snit dan ook. 
Nijkleaster geeft aan de oude religieuze vorm van een klooster een nieuwe invulling, die past bij de huidige Friese context. Het nieuwe wordt verbonden met het oude. Het klooster wordt geen afgesloten geheel, maar een open erf, waar de gasten en gemeenteleden welkom zijn die behoefte hebben aan een plek van Stilte, Bezinning en Verbinding. 
De locatie Westerhûs is hiervoor bij uitstek geschikt. De locatie van Westerhûs draagt alles in zich. Het ligt geheel te midden van de weilanden. Er heerst rust rondom. De dorpen Jorwert, Bears en Hilaard zijn niet ver weg, maar wel op voldoende afstand. De ‘skyline’ van Leeuwarden vormt op afstand het decor in het noordoosten. Er kan rondom gewandeld en gefietst worden, met veel natuurland in de naaste omgeving. Een waar paradijs!

Vernieuwd kloosterleven in Fryslân
De huidige staat van het gebouw is ronduit slecht. De boerderij was slecht onderhouden en vervallen. 
Nijkleaster ziet het als een uitdaging om deze locatie in oude glorie te herstellen. Hier willen we het evenwicht van natuur, bebouwing en landschap herstellen. 
Tegelijk wordt het een plek waar gasten welkom zijn om hun innerlijk evenwicht te herstellen. Nijkleaster wil ook graag aansluiten bij de geschiedenis van de regio en van de plaatselijke klooster-traditie. Volgens enkele historische bronnen heeft hier een klein klooster gestaan in de Middeleeuwen. De gevelsteen uit 1625 herdenkt mogelijk de verbouw tot of de bouw van deze kloosterboerderij. Nijkleaster wil de oude kloostertraditie nieuw leven inblazen. Deze oeroude plek - deze in het landschap verloren heilige plek - wacht als het ware op een revitalisatie, op herstel, om zelf weer op te ademen en tot leven gewekt te worden. 
In het Fries: 
‘Dit ferlitten en ferjitten stee 
wachtet op in nije mienskip 
fan minsken dy’t rjocht dogge oan it ‘bidden en werken’ 
fan ferline, hjoed en takomst.


Geen opmerkingen: