zondag 19 december 2021

Groot-Frieslandpad van Veendam naar Wedderveer

Zondag 19 december 2021
 
Langs de Sint-Willibrorduskerk van Oude Pekela

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).

Van de Veenkoloniën naar Westerwolde
Vorige week arriveerden we in Veendam, dus daar begint vanmorgen onze volgende etappe op het Groot-Frieslandpad. Vandaag gaan we de tweede etappe lopen door de Veenkoloniën & Westerwolde, over een afstand van 25 kilometer, van Veendam naar Wedderveer.
Durkje en ik vertrekken vanmorgen om 7:15 uur met beide auto's vanuit Feinsum. Het is nog donker als we vertrekken, en de temperatuur is 7 graden Celsius. Vandaag wordt de temperatuur niet hoger dan 8 graden Celsius. Bovendien hebben we een zwakke wind in de rug, dus koud hebben we het vandaag in het geheel niet. Af en toe is het een beetje motregenachtig, maar zo licht, dat je het bijna niet merkt. Gisteravond werd in het weerbericht genoemd dat aan het eind van de middag de zon zelfs nog even zou kunnen doorbreken in deze regio, maar daar komt niets van terecht. Wel krijgen we op de terugweg halverwege de middag iets zwaardere motregen als we tussen Veendam en Hoogezand rijden. 

Van Veendam naar Muntendam
Eerst brengen we de ene auto naar Wedderveer, om die auto bij Villapark Weddermeer - het eindpunt van vandaag - achter te laten. Met de andere auto rijden we dan naar Veendam, waar we de auto parkeren langs de Julianalaan, ter hoogte van het Julianapark. Hier begint vandaag onze etappe om 9.20 uur.
Onder het klokgelui(d) van de kerk wandelen we door het Julianapark naar de Grote Kerk van Veendam. Bij de ingang van de kerk ontmoeten we de koster, die zojuist de kerkdeur sluit, omdat dan om 9:30 uur de ochtendkerkdienst aanvangt. Door het centrum gaat de route verder door Veendam, langs het Veenkoloniaal Museum en het Oranjepark.
Ten noorden van Veendam gaan we dan De polder Wiede in. Over de Hellingwal lopen we langs het 
Westerdiep naar Muntendam. Aan een boom aan de Bredeweg zijn onder andere een Sint-Jacobsschelp en een pelgrimswegwijzer met een gele pijl op een blauw bordje bevestigd. Dat triggert ons als pelgrims uiteraard.
Als we bij de boom staan, komt de bewoner naar buiten. Hij is - zo blijkt dan - zelf ook fervent wandelaar, weliswaar geen pelgrim, en hij toont ons hun pipo-wagen in de tuin. Ze hebben een oude houten schaftkeet gekocht, en zijn bezig om die te transformeren naar een zogenoemde pipowagen, als overnachtingsaccommodatie voor passerende fietsers en wandelaars.

Door het Emergobos naar Oude Pekela
Ten oosten van Muntendam steken we de spoorlijn over, en gaan we door het viaduct onder de N33 door. 
In Meeden lopen we van de Beneden Veensloot naar de Korte Akkers, en dan volgt een kaarsrechte route over eerst de Korte Akkers en later over het schelpenpad van de Beneden Veensloot naar de Kibbelgaarn. Daar aangekomen, drinken we staande koffie uit de meegenomen thermoskan. Vanmorgen om 5:00 uur is weer een periode van strenge lockdown ingegaan, hetgeen betekent dat de horeca gesloten blijft, dus we schatten in dat we vandaag onderweg geen koffie kunnen krijgen, en dat blijkt aan het eind van onze etappe ook inderdaad zo te zijn. Maar hier aan de Kibbelgaarn kunnen we in de berm toch even koffiedrinken en een broodje eten.
Via de Meederveen en de D.H. Vinkersweg wandelen we naar het Emergobos. We doorkruisen dit bos over mooie bospaden in zuidoostelijke richting tot aan de N367. Die steken we over, en dan wandelen we Oude Pekela in.

Via Bronsveen en Blijham naar Wedderveer
Door enkele woonstraten lopen we naar de rooms-katholieke Sint-Willibrorduskerk van Oude Pekela, aan het Pekelerhoofddiep. Zoals verwacht, zijn de grillroom en de beide café's aan het Pekelerhoofddiep gesloten, maar we vinden wel een geschikte plek bij de picknicktafels op het terras van de plaatselijke grillroom, om daar na onze eerste ruim 17 kilometers van vandaag te rusten en te lunchen. 
Na de lunchpauze wandelen we door naar de zuidkant van Oude Pekela, waar we langs het water over de Boslaan naar de Wedderweg lopen. We gaan dan De Akkers op, maar moeten de brede asfaltweg al snel verlaten, om dan over een drassig karrenspoor langs geoogste bieten- en maïsakkers naar een brede waterloop te wandelen. Deze waterloop volgen we in een rechte lijn, tot aan de Borgesiusveen. Die gaan we op om het buurtschap Bronsveen binnen te wandelen. 
Dan maken we de doorsteek naar Tjabbestreek, en als we dat buurtschap verlaten, gaan we over de Kentersweg en de Louwdijk alsmaar rechtdoor tot in Zandstroom-Blijham.
Daarna volgt nog het laatste stukje naar Wedderveer, waar we via de Wedderbergerbrug de sterk meanderende Westerwoldsche Aa oversteken, en dan wandelen we al snel daarna om 14:45 uur het Villapark Weddermeer binnen, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.
Op de terugweg naar huis halen we eerst de andere auto nog op uit Veendam, en drinken we bij Jan Wijbe & Gaby en Pepijn in Meerstad nog koffie, alvorens we aan het eind van de middag huiswaarts keren.

Geen opmerkingen: