Winters wandelen door de berijpte Strubben |
Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).
Van de Kop van Drenthe naar de Veenkoloniën
Vorige week arriveerden we in Schipborg, dus daar begint vanmorgen onze volgende etappe op het Groot-Frieslandpad. Vandaag gaan we de derde - en daarmee laatste - etappe lopen door De Kop van Drenthe en het eerste deel door de 'Veenkoloniën & Westerwolde'; over totaal 23,5 kilometer, van Schipborg naar Veendam.
Durkje en ik vertrekken vanmorgen om 7:45 uur met beide auto's vanuit Feinsum. Het is nog donker met hier en daar dichte mist. Het vriest onderweg één tot vier graden. Vandaag schommelt de temperatuur tussen 4 graden onder nul en twee graden boven nul. Vanmorgen is het prachtig helder weer, met een blauwe lucht. Gaandeweg de dag trekt de bewolking vanuit het noorden over Drenthe en Groningen, maar omdat de zon vanuit het oosten door het zuiden naar het westen draait, wandelen we vandaag heel lang in de zon. Het is schitterend winters wandelweer, maar als we aan het eind van deze etappe in Veendam bij de auto onze wandelschoenen uittrekken, begint het echter te regenen. Weliswaar heel licht en heel kort, maar dus tòch nog neerslag vandaag.
Vanuit Schipborg door De Strubben
Eerst brengen we de ene auto naar Veendam, om die auto langs de Julianalaan - het eindpunt van vandaag - achter te laten. Met de andere auto rijden we dan via Zuidlaren naar Schipborg, waar we de auto parkeren bij Restaurant-partycentrum 'De Drentsche Aa'. Hier begint vandaag onze etappe om 9.45 uur.
Over de Ruiterweg wandelen we de bebouwde kom van Schipborg binnen. We gaan de Holle Drift op, die met een wijde boog om het open landschap van De Esch (de Schipborger es) heen loopt. Dat brede pad brengt ons naar het noordelijke bosperceeltje van De Strubben. Daar passeren we eerst het schietterrein, en daarna doorkruisen we het heideveld van De Strubben. Wat is het hier mooi op deze stille en vroege zaterdagochtend. Alle begroeiing van het heideveld is bedekt met een laagje witte rijp. De zon heeft er nog geen (warme) vat op gekregen, dus we wandelen hier door een sprookjesachtig winters heidelandschap.
Na het Kniphorstbosch koffie en spekdikken
Over mooie brede bospaden gaat de route voort door het Kniphorstbosch, in de richting van de N34. Als we die autoweg middels een fietsers-/voetgangerstunneltje hebben gekruist, lopen we ter hoogte van een nieuwbouwwijk de plaats Annen binnen. Bij het plaatsnaambord (Het Leukste Dorp van Drenthe (2013)) ontmoeten we een man, die een speelse jonge hond - van nog maar vier maanden oud - uitlaat.
Bij de rotonde aan de noordzijde van het dorp moeten we even goed opletten, want we moeten vanaf dat punt niet de brede doorgaande weg volgen, maar achter de huizen langs door eerst een smal steegje. Als we ons daar oriënteren op het juiste pad, ontmoeten we een man met een rugzakje op. Hij vertelt ook een fervent wandelaar te zijn, en vertelt dat het hier op dit punt een beetje onduidelijk is waar het Groot-Frieslandpad verder loopt. Maar hij bevestigt dat we het juiste pad hebben gekozen, dus daarop gaan we voort.
Verderop wordt het paadje al breder, en aan het eind van dit pad gaan we bij een benzinestation linksaf, om over de Anloërweg naar de brink van Annen te lopen.
Vlak vóór de Brink is een café-restaurant, waar we naar binnen gaan om een kop koffie te drinken. Binnen is het gezellig, met ook de andere gasten, en hier en daar heeft men zelf geproduceerde etenswaren ten verkoop uitgestald. Huisgebakken Drentse Kniepertjes en Groninger Spekdikken. We kopen een pak spekdikken: pannenkoeken gemaakt van tarwe, gerst en rogge met plakjes droog spek en Groninger droge worst; een traditionele oudejaarslekkernij, lekker om straks als tussendoortje te consumeren als we aan het eind van de middag nog even bij mim gaan koffiedrinken in Drachten.
Van Annen naar Nieuw Annerveen
Voorbij Annen gaan we het veld weer in. Over een drassig karrenspoor lopen we van Annen naar de Boerdallen. Omdat het vannacht enkele graden heeft gevroren, is de drassige ondergrond nog enigszins bevroren, dus we kunnen tamelijk goed over de harde tractorsporen over dit veldpad voort. Op de waterplassen en op smalle sloten ligt een dun laagje ijs, in Fryslân ook wel 'bomiis' genoemd, met prachtige ronde vormen in zwart en wit.
Als we op de Nijedijk aankomen bij de brug over de waterloop 'Leiding 2', slaan we rechtsaf, om over het schouwpad langs dit kanaal door de Mellendallen voort te gaan. De Leiding 2 is indertijd gegraven om het water van de rivier de Hunze sneller te kunnen afvoeren. Inmiddels is de lucht helderblauw, en worden het landschap en wij beschenen door een aangename winterzon.
De Leiding 2 draait af naar het zuidoosten, maar wij gaan over het schouwpad langs de Annerveense Mond verder, om verderop De Bulten over te steken.
Daarna komen we in en door het mooie natuurgebied van de Duunsche Landen, met hier en daar enig reliëf om ons heen. Daar steken we de Hunze ofwel de Oostermoerse Vaart over, om verderop onze route langs de Annerveense Mond te vervolgen.
We zien hier en daar houten afbeeldingen van bevers hangen, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat de bever zich hier in het Hunzedal inmiddels weer heeft gesetteld.
Als we Nieuw Annerveen naderen, lopen we om het Informatiecentrum Egbert Lent heen, dat de Stichting Het Drentse Landschap hier heeft gevestigd in de 17e eeuwse, monumentale boerderij.
Waterstaatskerk De Heerencompagnie van Annerveenschekanaal
Vanuit Annerveensekanaal gaat de route dan verder over het kaarsrecht geasfalteerde fiets- en wandelpad langs de Annerveense Mond ofwel het Annerkanaal.
Nadat we de Polderweg hebben overgestoken komen we voorbij de insteekhaven bij het bruggetje over het Grevelingenkanaal in Annerveenschekanaal. Dan zien we ook direct al de Waterstaatskerk van het dorp, in 1836 gebouwd door het Ministerie van Waterstaat. Daar blijkt de horecagelegenheid van De Heerencompagnie - voorheen de aangebouwde kerkboerderij - gesloten te zijn op dit moment. Achter de kerk is de Dagbesteding Aignwies, die ook gesloten is. Maar daar kunnen we onder een afdak en uit de wind wel even een kop meegenomen koffie drinken op een terrasset.
We blijven hier niet lang buiten zitten, om niet al te zeer af te koelen. Dus na deze korte koffie- en broodjepauze gaan we achter deze Waterstaatskerk het veld in. Direct steken we daarbij de zogenoemde Semslinie over, hetgeen betekent dat we nu de provincie Drenthe achter ons laten, en vanaf nu verder gaan door de provincie Groningen. We hebben nu dus de Kop van Drenthe verlaten en gaan de regio van de Groninger Veenkoloniën & Westerwolde in.
Langs kanalen richting Wildervank en naar Veendam
Door en langs een klein bosperceel van het Gronings Landschap lopen we naar de N385. Even volgen we die weg, tot we langs het Westerdiepsterdallenkanaal een lang recht stuk over de hoger geleden grasdijk langs het kanaal gaan volgen.
In Borgercompagnie aangekomen, steken we een kanaal over, om aan de andere zijde van het kanaal langs een akker in de richting van Wildervank te lopen. Op de akker links van ons is een loonbedrijf bezig om het nog steeds op de akker staande maïs te oogsten. Vrachtwagens staan op de doorgaande weg bij Borgercompagnie in de berm te wachten om geladen te worden met het snijmaïs.
Ver vóór ons zien we de opvallend hoge en slanke kerktoren van de Grote Kerk van Wildervank, een rijksmonument daterend uit 1911. We kunnen en hoeven niet door te lopen tot in Wildervank, want de Zeilplas ligt tussen ons en Wildervank. Onze route gaan verder in noordelijke richting langs de oever van de Zeilplas, naar de brug van de Woortmanslaan.
Dan rest ons nog enkele kilometers door het recreatiegebied Borgerswold en door de bebouwde kom van Veendam, tot aan de Julianalaan, waar we onze auto vanmorgen hebben geparkeerd in de nabijheid van het Veendammer Julianapark.
En dan begint het ineens kort en licht te regenen, als we bij de auto zijn gearriveerd. Gelukkig maar kort en licht, dus als we even later vanuit Veendam terugrijden naar Schipborg, is het al weer droog.
In Schipborg halen we onze andere auto af, en daarna rijden we via Drachten weer terug naar huis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten