woensdag 8 december 2021

Groot-Frieslandpad van Norg naar Schipborg

Vrijdag 3 december 2021
  
Bij het Natuurbad van Tynaarlo

















Wandelen van West-Friesland (NL) naar Ostfriesland (D)
Stichting Wandelnet publiceerde in het jaar 2016 de wandelgids van het ‘Groot-Frieslandpad’, inmiddels bekend als ‘Lange-Afstand-Wandelpad 14’. Dit wandelpad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en eindigt in het Duitse Leer. De lengte van dit wandelpad is 362 kilometer.
De subtitel van deze wandelgids luidt ‘Wandelen van West- naar Ostfriesland’.
Het Groot-Frieslandpad loopt door de Nederlandse provincies Noord-Holland, Fryslân. Drenthe en Groningen, en loopt vanaf de Nederlands-Duitse grens door de Duitse plaatsen Papenburg en Weener naar Leer.
De wandelgids heeft deze lange route opgeknipt in de volgende zeven regio’s: Noord-Kennemerland (19,8 km), West-Friesland (71,3 km), Súdwest-Fryslân (70,7 km), Opsterland (62,3 km), Kop van Drenthe (49,4 km), Veenkoloniën & Westerwolde (49,7 km) en Ostfriesland (39,1 km).

Door de Kop van Drenthe
Vorige week arriveerden we in Norg, dus daar begint vanmorgen onze volgende etappe op het Groot-Frieslandpad. Vandaag gaan we de tweede etappe lopen door De Kop van Drenthe; over 24 kilometer, van Norg naar Schipborg.
Durkje en ik vertrekken vanmorgen om 7:45 uur met beide auto's vanuit Feinsum. Het is bewolkt en de temperatuur is slechts 2 graden Celsius. De bewolking houdt vandaag de hele dag aan. De temperatuur blijft hangen tussen de 2 en 4 graden Celsius, en het blijft - op een enkel miezerig buitje na - de hele wandeldag droog.

Start op de Brink van Norg
Eerst brengen we de ene auto naar Schipborg, om die auto op het parkeerterrein bij Restaurant & partycentrum 'De Drentsche Aa' - het eindpunt van vandaag - achter te laten. Met de andere auto rijden we dan via Tynaarlo en Donderen naar Norg, waar we de auto parkeren op de Kerkbrink bij de Sint-Margaretakerk. Hier begint vandaag onze etappe om 9.30 uur.
Over het Kerkpad lopen we naar het bos van de Langeloër Duinen. Via de Parkeerplaats Norgerberg gaat het dan door het bos naar het Duinenpad.  
Vervolgens gaat het verder door het bosperceel 'Achter het Hout', en langs het Schillenveen. Daarna volgen we de Middenweg naar de Donderse Weg. 
Nadat we het Oostervoortsche Diep hebben overgestoken, gaat de route verder langs een bosrand, parallel aan de Donderse Weg. Die Donderse Weg steken we over, om over het 'Zangfietspad' bij Natuurplaats Noordsche Veld een kop koffie te gaan drinken. Dat gaat helaas niet door, want Staatsbosbeheer meldt dat de Natuurplaats de eerste zeven dagen van december 2021 is gesloten. Maar niet getreurd, want we hebben voor de zekerheid koffie meegenomen in de thermosfles, dus we drinken hier wel koffie, zij het in de frisse buitenlucht.

Naar Vries
Nu we Norg achter ons hebben gelaten, gaan we wederom het bos in, maar nu van het Noordsche Veld. Als we vanuit het bos op het heideveld van het Noordsche Veld aankomen, volgen we over dit heidegebied de bosrand, om daarna in een nagenoeg rechte lijn naar de Zwartedijk te lopen. Daarbij kruisen we eerst Roozand/Noordscheveld, en daarna Zuurschelanden/Zeijerlaar. 
Op de Eswal aangekomen, zien we iets verderop de N386, maar die steken we nu nog niet over. We gaan namelijk eerst de plaats Vries in, om daar de Bonifatiuskerk te naderen. Die is gesloten, en we besluiten nog een eindje door te lopen, over de Tynaarlosestraat, om bij de eerstvolgende horecagelegenheid een lunchpauze te nemen. Dat lukt direct aan de overzijde van het Noord-Willemskanaal bij Grand Café De Vriezerbrug. Die gaat normaal gesproken pas om 16:00 uur open, maar omdat horecagelegenheden in het kader van de Corona-maatregelen al om 17:00 uur dicht moeten gaan, is deze horecazaak ook al tijdens lunchtijd geopend. Zo kan er in elk geval nog iets van de omzet worden binnengehaald. Wij genieten hier in de warmte van het café-restaurant van een goede lunch.

Tynaarlo
Na deze lunch kruisen we bij het viaduct al direct de A28, en voorbij deze autosnelweg wandelen we over de Dorpsstraat de plaats Tynaarlo binnen. Nu steken we de N386 wel over, want de route gaat verder om het Natuurbad Tynaarlo heen. 
Over de Zandlust lopen we naar de Zwarteweg, die we langs de spoorlijn Groningen-Hoogeveen volgen tot aan de Zuidlaarderweg. 
Die steken we over, om dan achter de bebouwing langs van de Stationsstraat naar de Hunebedstraat te lopen, waar we direct al Hunebed nummer D6 passeren.
Daarna volgen we het Zeegserloopje tot aan de Wedbroek. Waar de Wedbroek begint, staat een wegwijzer 'rechtdoor' van het Groot-Frieslandpad, dus die volgen we, totdat we aankomen op een plek waar de wegwijzer 'Variant' rechtsaf het veld in gaat, en de wegwijzer 'Alternatieve route' de Wedbroek vervolgt. 

Over de Zeegsersteeg richting Schipborg
Omdat ons niet duidelijk is welke route we nu het beste kunnen nemen, vragen we dat aan twee jongedames die ons tegemoetkomen op de Wedbroek. Zij vertellen dat de Variant door een momenteel tamelijk drassig gebied gaat, waar de wegwijzer ons ook al voor waarschuwt. Ze adviseren ons niet om de Alternatieve route te volgen, maar een klein eindje terug te lopen over de Wedbroek, om dan het fietspad naar de Zeegsersteeg te nemen. Dat advies volgen we op, en dan gaat de route in een rechte lijn verder over de Zeegsersteeg, tot aan het Schipborgse Diep, die we oversteken. 
Aan de overzijde van het Schipborgsche Diep komen we aan bij restaurant 'De Drentsche Aa', waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd aan de Ruiterweg.
Vervolgens rijden we om 15:30 uur van Schipborg terug naar Norg, waar we de andere auto afhalen, om vervolgens weer terug te rijden naar huis.

Geen opmerkingen: