dinsdag 26 oktober 2021

Rovers bij It Kanael in Feinsum

Dinsdag 26 oktober 2021

Twee eksters en de buizerd vechten om de prooi


















Hekkelen van It Kanael
Gistermiddag zijn twee kranen bezig geweest om in opdracht van de gemeente de beide oevers van It Kanael van Feinsum te hekkelen.
Op beide oevers ligt vandaag een dik pakket gehekkeld riet. 
Bij het hekkelen wordt echter niet alleen het riet van de oevers van deze voormalige Feinsumer terpvaart gehaald. De grote grijpers van de hekkelkranen scheuren namelijk alles wat ze aan flora en fauna onderweg tegenkomen uit het water en van de walkanten.
Daarom bevatten die dikke rietpakketten ook de nodige elementen voor bijvoorbeeld rondlopende en rondvliegende roofdieren.
Vandaag heeft een buizerd ontdekt dat er een dikke vis uit het kanaal mee is gehekkeld, en dat die vis als prooi zo voor het grijpen ligt voor deze grote gevleugelde rover. 

Ruziënde buizerd en eksters
Voor de buizerd is deze vis op de droge een behoorlijk grote prooi, waar de roofvogel vandaag wel even mee vooruit kan. Langdurig zie ik dan ook vandaag de buizerd boven op de walkant krachtig pikken en trekken, om de vis langzamerhand te verorberen.
Maar dit schouwspel heeft behalve mijn aandacht ook de aandacht getrokken van twee van de eksters die rond onze woning hun domicilie hebben. Het is overigens een nogal verscheiden stel, want de ene ekster draagt het normale zwart-witte verenkleed, terwijl de andere ekster een wit-grijs verenkleed draagt.
De beide eksters werken goed samen, want ze zoeken steeds een positie dichtbij de buizerd om vervolgens doorlopend de buizerd lastig te vallen bij diens vismaaltijd. Ze doen er al het mogelijk aan om de buizerd te verstoren, af te leiden, of wellicht te verjagen. Om de beurt gaan ze dicht achter de buizerd staan, om dan met hun snavel fel aan de staartveren van de buizerd te trekken, in de hoop dat de buizerd stappen terzijde doet, opdat de andere ekster dan heel snel even een visje kan meepikken.
De buizerd is echter niet bang, weert dreigend van zich af, en blijft zoveel mogelijk met de scherpe klauwen bovenop de grote vis staan. Alleen als de buizerd met zijn kromme snavel pikkend even achter één van de eksters aan gaat, ziet de andere ekster heel even de kans schoon om een hapje van de vis te nemen. Maar bij die ene poging van die pikkende ekster blijft het dan ook, want de buizerd keert direct weer terug bij de vis, om bovenop de dikke vis weer - zij het gestoord - door te gaan met het verorberen van de vis.


Geen opmerkingen: