vrijdag 9 juli 2021

Jabiksrûntsje Hasselt (2013-5)

Vrijdag 9 juli 2021
 

Schepen bij de Kloksluis aan de Handelskade van Zwartsluis

















Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;

  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km);
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km);
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km).


Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Rondje Zwarte Water
Voor vandaag hebben Durkje en ik ervoor gekozen om het vijfde Jabiksrûntsje te gaan lopen. Vandaag wandelen we het Jabiksrûntsje vanuit het Overijsselse Hasselt (2013-5). Dit vijfde Jabiksrûntsje voert ons heen en terug aan beide zijden langs het Zwarte Water.
Vertrekplaats is de eeuwenoude hanze- en bedevaartsstad Hasselt, om van daaruit in noordelijke richting naar Zwartsluis te gaan, en daarna in westelijke richting naar Genemuiden, waarna de route aan de overzijde van het Zwarte Water ons in zuidelijke richting weer terugvoert naar Hasselt.
In deze regio wordt dit - getuige de bewegwijzering langs de weg - ook wel het 'Rondje Zwartewater' genoemd, waarbij aangetekend dat het dan gaat om een iets langere variant, voor fietsers, van 25 kilometer.
Voor pelgrims op het Jabikspaad is dit rondje opgebouwd uit enerzijds het Jabikspaad in zuidelijke richting vanuit Genemuiden over de Cellemuiden naar Hasselt, en anderzijds het Jabikspaad in noordelijke richting vanuit Hasselt via Zwartsluis naar Genemuiden, via de alternatieve wandelroute ingeval de pont over het Zwarte Water niet vaart. Door die twee trajecten zo met elkaar te combineren, ontstaat een wandelroute rond het Zwarte Water.

Van Hasselt naar Zwartsluis
Durkje en ik vertrekken vanuit Feinsum vanmorgen bij een temperatuur van 16 graden Celsius om 8:00 uur en rijden dan naar Hasselt. Rond 9:00 uur parkeren we onze auto bij de Hasselter haven. Dan lopen we naar de Grote of Stephanuskerk, waar dit Jabiksrûntsje begint.
Langs het Oude Stadhuis lopen we door het oude stadscentrum naar de Hasselterweg. We steken de Zwartsluizerweg over en als we daarna de Sluizerdijk op gaan, laten we Hasselt achter ons.
We lopen hier over het met hooi bedekte asfaltpad boven op de hoge polderdijk, met links het zicht op het Zwarte Water, en rechts zien we het drukke verkeer op de N331 van en naar Zwartsluis.
Even later passeren we het buurtschap De Velde, en dan gaat de route verder aan de voet van de polderdijk richting Zwartsluis. 
Op de hoek van de Marktstraat en de Stationsweg drinken we een kop koffie op het terras van een brasserie.
Na deze koffiepauze doorkruisen we vanaf de Kolksluis het centrum van Zwartsluis in westelijke richting. Een mevrouw met haar fiets aan de hand vraagt ons of we een puzzeltocht lopen. In het gesprek dat dan ontstaat, vertelt ze dat ze nu even een half uur pauze heeft in de voortdurende thuiszorg voor haar dementerende moeder, en dat ze dat halfuurtje nu benut om naar buiten te gaan.
Even later verlaten we Zwartsluis.

Naar Genemuiden en terug naar Hasselt
Met al weer het Zwarte Water links en de N331 rechts lopen we aan de voet van de hoge polderdijk over een betonpad naar het Waterkeringpad, dat de toegangsweg is naar de veerpont naar Genemuiden.  

Het is behoorlijk druk bij de veerboot, dus de pont vaart voortdurend heen en weer, met als gevolg dat we maar even hoeven te wachten om met de pont het Zwarte Water overgezet te worden naar Genemuiden.
In Genemuiden lopen we om de Buitenhaven heen, om via de Oosterkaai en de Sasweg verderop het fiets- en wandelpad bovenop de hoge Sasdijk op te gaan.
Met links het Zwarte Water en rechts het bedrijventerrein passeren we de Industriehaven waar een schip met veevoer wordt gelost, waarna een kilometers lang slingerend polderdijkpad volgt langs het Zwarte Water tot aan de boogbrug over het Zwarte Water bij Hasselt.

Terug in Hasselt
De enige twee bankjes op de polderdijk zijn bezet door fietsers, dus voor onze lunchpauze lopen we om 13:00 uur Hasselt binnen. Daar vinden we een picknickbank binnen de bebouwde kom, waar we onze lunch nuttigen, heerlijk in de schaduw van de hoge bomen.
Even later wandelen we door de Hoogstraat naar het voormalige stadhuis, waarin het zogenoemde Toeristisch Informatie Punt (TIP) is gehuisvest. Daar is veel informatie verkrijgbaar over onder andere het Jabikspaad, het Jacobspad, en andere routes voor wandelaars en fietsers. Op ons routeblad krijgen we van de beide TIP-vrijwilligers het Jabikspaad-stempel van Hasselt, als bekroning van ons 'Jabikspaadrûntsje Hasselt'.
Tot slot gaan we door het stadscentrum terug naar onze auto bij de haven, waarna we terugrijden van Hasselt naar huis. Inmiddels is de temperatuur vandaag gestegen naar 27 graden Celsius, en mede door de felle zonneschijn is het vandaag een warme - maar toch ook wel weer mooie - wandeldag gebleken.


Geen opmerkingen: