vrijdag 11 juni 2021

Pelgrims uit Anna Paulowna op het Jabikspaad

Vrijdag 11 juni 2021
 
Pelgrims Hans & Hilda op het Jabikspaad bij Feinsum

















Pelgrims op weg naar Santiago de Compostela
Evenals eergisteren hebben we ook vandaag weer bezoek van twee pelgrims in onze Refugio Ultreia Feinsum. Het zijn de Noordhollandse pelgrims Hans & Hilda, die van plan zijn het hele Jabikspaad te bewandelen, van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt.
Zoals zoveel pelgrims zijn ook zij eigenlijk al jaren onderweg naar Santiago de Compostela. Vanuit Anna Palowna hebben ze in de afgelopen jaren de pelgrimsroute al grotendeels afgelegd tot in het noorden van Spanje. 
Hun plan was om vorig jaar het laatste traject via de Camino de la Costa nog te volbrengen naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, maar ook voor hen gooide de Corona-crisis roet in het eten, en was het pelgrimeren in Noord-Spanje ook voor hen geen haalbare kaart. Wellicht zal het dit jaar wel mogelijk worden om hun pelgrimstocht af te ronden.

Jabikspaad voor pelgrims
Net zoals veel andere pelgrims hebben zij ook de andere pelgrimswegen in Nederland ontdekt. Ze hebben dan ook het plan opgevat om in afwachting van hun afreizen naar Spanje eerst maar het hele Jabikspaad te gaan bewandelen.
Daarom zijn ze gisteren van start gegaan bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, en hebben ze het Jabikspaad via Zwarte Haan, langs de Waddenzeedijk en via het Noorderleeg en Nieuwe Bildtzijl naar Oude Bildtzijl gelopen, waar ze vannacht in het dorpslogement hebben overnacht.
Vanmorgen zijn deze pelgrims Hilda & Hans vanuit Oude Bildtzijl vertrokken, om langs het voormalige klooster Mariëngaard over de Hege Hearewei naar Feinsum te lopen, met voor vandaag Wirdum als etappe-doel. 

Ultreia!
In Feinsum aangekomen, zien ze onze pelgrimsvlag hangen, en valt hen de naam van onze refugio op. Het kan niet anders, of daar moeten pelgrims wonen, hebben ze gedacht; dus even kijken of er iemand thuis is.
Ze komen binnen, en we drinken met zijn vieren koffie, en vertellen elkaar van alles, onder andere over onze wederzijdse pelgrimstochten op de Europese pelgrimspaden van Sint Jacobus.
Na deze koffiepauze gaan de rugzakken weer op de rug, nemen we afscheid, wensen hen een 'buen camino', en dan stappen ze de Hyltsjebrêge over, om op het Jabikspaad via Stiens, Britsum, Koarnjum, Jelsum, Leeuwarden en Goutum naar Wirdum verder te pelgrimeren.


Geen opmerkingen: