maandag 10 mei 2021

Noordelijke start van een pelgrimstocht

Maandag 10 mei 2021
Brabanders op het Jabikspaad

Wat doet de pelgrim met passie?
Wat doe je als je in deze Corona-tijd graag de pelgrimstocht wilt maken vanuit het zuiden van Nederland naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela? 
Je realiseert je dat het in deze Corona-risicovolle periode geen optie is om vanuit bijvoorbeeld Gelderland of Brabant door achtereenvolgens België, Frankrijk en Spanje te gaan wandelen, en daarbij elke dag op zoek te moeten naar een overnachtingsaccommodatie voor pelgrims (de zogenoemde refugio), die bij de gratie van hun refugio-hospitalero's open is voor de op doorreis zijnde pelgrims van Sint Jacob.
Ga je als gepassioneerd pelgrim (in spe) dan thuis zitten te wachten op de openstelling van België, Frankrijk en Spanje, of ga je op zoek naar alternatieve pelgrimspaden?

Het Jabikspaad is in trek
In de afgelopen weken hebben Durkje en ik gemerkt dat die laatste optie door veel pelgrims (in spe) wordt overwogen, en ook wordt gekozen. Daar waar het vorig jaar in het eerste Covid-19-jaar nogal stil was op het Friese Jabikspaad, is daar nu al een aantoonbare verandering in gekomen. Regelmatig zien we wandelaars met grote en kleine rugzakken - al dan niet versierd met een Sint-Jacobsschelp - Feinsum passeren over de Hege Hearewei, over de etappes van Sint-Jacobiparochie richting Stiens en  Leeuwarden, over het Friese Jabikspaad, dat vóór onze Refugio Ultreia Feinsum langs loopt. 

Drie pelgrims passeren Refugio Ultreia Feinsum
Rond het middaguur komt een wandelend stel over het Jabikspaad naar Feinsum. Het zijn de Brabantse pelgrims Anya en Menno, die met al behoorlijk veel wandelervaring de wens hebben om op niet al te lange termijn ooit nog eens de pelgrimstocht vanuit Den Bosch naar Santiago de Compostela te lopen. We nodigen ze uit voor een kop koffie in onze refugio, en horen dan over hun pelgrimage-aspiratie. Gisteren zijn ze op het Jabikspaad van start gegaan vanuit Franeker, om eerst de etappe van de westroute van het Jabikspaad te lopen tussen Franeker en Sint-Jacobiparochie. En vandaag zijn ze via Zwarte Haan en Nieuwe Bildtzijl en Oude Bildtzijl op de oostroute al aangekomen in Feinsum. Na de koffie en een goed gesprek gaan ze het Jabikspaad weer op richting Stiens, om dan vandaag ook nog naar Britsum te lopen, waar ze zullen overnachten in de plaatselijke kerkrefugio, om morgen uitgerust te beginnen aan de volgende etappe.
Halverwege de middag is het nogmaals raak, want dan komt er al weer een pelgrim Feinsum binnenwandelen. Het blijkt een zeer ervaren pelgrim te zijn, afkomstig uit het Gelderse Groesbeek. Onder het genot van een kop koffie in onze Refugio Ultreia Feinsum verhaalt hij over de vele pelgrimages die hij sinds 1992 al heeft gelopen. Een indrukwekkende opsomming van pelgrimstochten in binnen- en buitenland naar onder andere Rome en naar Santiago de Compostela. Hij is vanmorgen van start gegaan bij de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, en is vandaag over het Jabikspaad op weg naar een overnachtingsplek in Koarnjum. Na de koffie vertrekt ook deze pelgrim weer, om over de Hege Hearewei eerst naar Stiens te lopen. 


Geen opmerkingen: