zondag 9 mei 2021

Feeëriek snoer van landgoederen op de rand van zand en veen

Zondag 9 mei 2021
   
Langs de Drentsche Aa bij de Witte Molen

 















Fascinerende voetreis door de kop van Drenthe
De Groninger Onlanden en de fijnmazige waterlopen tussen de stad Groningen en het Drentse Veenhuizen vormen een natuurlijke loper die de stad en het platteland verbinden. Hier is in korte tijd een prachtige wildernis geschapen en ontstaan, die zich kan meten aan de vermaarde Oostvaardersplassen of de Veluwe. Reeën foerageren hier tot aan de rand van de Groningse nieuwbouwwijken, de vos struint door het Groninger Stadspark en de bever en de otter voelen zich thuis in de nieuwe, langgerekte moerasdelta.
De in 2016 gepubliceerde wandelgids 'Langs de mooiste diepjes in de kop van Drenthe' is het tweede deel in de 'Wandelknooppuntenreeks' van landschapsjournalist en voetreiziger Fokko Bosker. Deze wandelaar-schrijver neemt je als wandelaar als het ware mee op een voetreis door een fascinerend landschap met een heel eigen geschiedenis.
De twaalf thematische verhalen die bij de twaalf etappes horen, staan stil bij de rijke cultuurhistorie van de streek, bij de opmerkelijke flora en fauna en daarnaast ook bij de ultieme schoonheid van het wandelen. De auteur omarmt de neerbuigende kwalificatie van 'landloper' als geuzennaam en geeft aan het bestaan als lanterfanter een nieuwe, positieve betekenis.
Deze 'landloper' Bosker heeft in zijn wandelgidsen al vele duizenden kilometers in Fryslân en Groningen verkend. De Kop van Drenthe - waarover deze wandelpublicatie gaat - behoort qua afwisseling en ongeplaveide wegen volgens Fokko tot de mooiste streken voor voetreizigers. Bosker voert je met deze wandelgids verhalenderwijs door een wandel-eldorado.

Een lustoord onder handbereik
In zijn wandelgids beschrijft Bosker een uitgestrekt gebied met verhalen, die de historie, de natuurbeleving en het wandelgenot met elkaar verbinden.
De route voert je in zeven etappes over een afstand van 122 kilometer van Groningen, via Roden, Norg en Een naar Veenhuizen, waarna je via Zeijen, Donderen en Eelde weer terug loopt naar de stad Groningen. Deze langeafstandswandeling is verrijkt met vijf rondwandelingen, in en vanuit Roden, Norg, Veenhuizen, Eelde en Groningen, over een totale afstand van 93 kilometer.
De totale afstand van 215 wandelkilometers toont je in twaalf trajecten de schoonheid van de natuur, en vooral van de variatie in oude landschappen. Door het in de loop van de afgelopen jaren herinrichten van de beekdalen is in dit gebied als het ware een samenhangend wildpark van nieuwe natuur geschapen en ontstaan.
In de begeleidende etappeteksten is veel aandacht besteed aan de natte en kruidenrijke groenlanden langs het netwerk van beken en stroompjes, voor de aardkundige vorming van het gebied en voor de cultuurhistorische elementen van deze regio.

Wandelknooppuntenreeks
Alhoewel het boek als tweede deel van een Wandelknooppuntenreeks wordt betiteld, tref je als lezer-wandelaar de Wandelknooppunten niet in de reisgids aan. De wandelgids bevat dus geen routebeschrijving in opeenvolgende wandelknooppunten. Wel wordt in het verhalende deel in globale bewoordingen iets aangegeven van markante punten onderweg, die enige indruk geven van de te volgen route, maar dat is niet een complete routebeschrijving zoals die in wandelgidsen te doen gebruikelijk is. Maar wat wel de route goed aangeeft, dat is de wandelkaart die als bijlage bij deze wandelgids is gevoegd. Die toegevoegde wandelkaart is goed gedetailleerd, en daarop staan in verschillende kleuren de routes van de zeven etappes van het hele traject en ook van de vijf rondwandelingen. Deze wandelkaart zou moeten volstaan om correct 'en route' te blijven.

Feeëriek snoer van landgoederen op de rand van zand en veen
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om vandaag de tiende etappe van deze wandelgids te gaan lopen.
Deze tiende etappe is het 'Rondje Eelde Paterswolde'; volgens de wandelgids 15 kilometer lang. 
Het thema van deze wandeling is 'Feeëriek snoer van landgoederen op de rand van zand en veen'. In de bij deze route behorende wandelgids schrijft Fokko Bosker dat hij voor dit rondje als het ware een fraaie ketting heeft gecreëerd van de lokale landgoederen, met haar prachtige villa's als glansrijke parels aan die ketting. Zo passeren we vandaag bijvoorbeeld Landgoed Lemferdingen, Landgoed Huis de Duinen, Landgoed Vosbergen, Landgoed Oosterbroek, Landgoed Vennebroek en Landgoed De Braak. 
In grote lijnen gaan we vanuit Paterswolde richting Vliegveld Eelde, om dan parallel aan de A28 in de richting van het Paterswoldsemeer te lopen, waarna de route weer naar het zuidwesten afbuigt naar Paterswolde.

Weer eens een tamelijk warme wandeldag
Om 7:45 uur verlaten we Feinsum en rijden we met de auto naar het centrum van Paterswolde, waar we de auto parkeren.
Als we vertrekken uit Feinsum is het droog, en het ziet er naar uit dat we vandaag wel enige zonneschijn gaan krijgen. De temperatuur loopt vandaag op van 13 naar 22 graden Celsius. Dat is voor ons in deze weken tamelijk warm, want we hebben een vrij lange periode van behoorlijk lage dagtemperaturen achter de rug. 
Langs het dorpshuis van Paterswolde lopen we naar het Landgoed Lemferdinge. Daar passeren we onder andere Zwembad Lemferdinge en de villa Landgoed Lemferdinge.
Over de Lemferdingerlaan lopen we tussen het Vlinderkampje en Huis de Duinen door. 
Dan lopen we door Landgoed Vosbergen naar en door het Landgoed Oosterbroek. Daar passeren we onder andere de Verslavingskliniek Vossenloo van Verslavingszorg Noord-Nederland. 
Op een fietspad door Landgoed Oosterbroek passeren we op een splitsing een herdenkingsplek waar verschillende verse planten staan en boeketten bloemen liggen. Een stel fietsers houdt halt bij ons en ze vertellen ons dat hier eergisteren een 31-jarige motorcrosser uit Zuidlaren om het leven is gekomen bij een noodlottig ongeluk. Op internet vinden we enkele krantenartikelen over dit tragische ongeluk van deze nog zo jonge man.

Van een zonnig Oosterbroek naar het regenachtig Friescheveen
Vanuit Landgoed Oosterbroek lopen we door naar het Noord-Willemskanaal, ten westen van de A28. Langs het kanaal lopen we naar de Oosterbroeksebrug, waar we een zonnige koffiepauze hebben op een picknickbank nabij de brug over het Noord-Willemskanaal.
Na een broodje met de meegenomen koffie erbij lopen we parallel aan het Noord-Willemskanaal verder tot aan de plek waar de Drentsche Aa afwatert in het kanaal ter hoogte van de Witte Molen aan de overzijde van het Noord-Willemskanaal in de Glimmermade.
Over de Hooidijk, de Boerlandsedijk en de Achtermadeweg wandelen we achtereenvolgens door de Polder Lappenvoort naar de Eelder Schipsloot. We steken de Eelder Schipsloot over en lopen dan aan de noordzijde van het water naar Oosterland in de Polder Het Oosterland. 
Hier moeten we de hoge kade op, die we volgen aan de oostzijde van het waterrijke Friescheveen. Op dat moment krijgen we te maken met een weersomslag. Donkere onweerswolken pakken zich samen in het westen, en af en toe rommelt het van de donder. Het begint te regenen als we over de hoge polderdijk lopen, dus we maken vanaf nu gebruik van onze paraplu's om zo droog mogelijk te blijven.
De route gaat met een scherpe bocht naar het zuidwesten verder door een moerassig broekbos over een buitengewoon drassig pad langs de oever van de grote waterplas van het Friescheveen. Na een lange tijd glibberen en glijden over het smalle broekbospad komen we bij de vogelhut aan de waterplas. Daar gaan we naar binnen. De vogelkijkhut is leeg, en we hebben geluk, want er staat ook een houten bank in de vogelkijkhut. We gaan zitten om hier ons lunchpakket te nuttigen, en ondertussen begint het buiten behoorlijk te regenen. We zijn dus net op tijd in de vogelkijkhut gearriveerd.
Even later wordt het al weer droog, en komt een ander wandelstel bij ons in de vogelkijkhut. Wij laten hen plaatsnemen op de houten bank in de hut, en gaan verder langs het Friescheveen. Het regent nog licht.

Vennebroek en De Braak
Via de Frieselaan lopen we naar het Landgoed Vennebroek. In de grote vijverpartij van Vennebroek passeren we drie ganzenparen met totaal 18 ganzenkuikens. Ze zwemmen in een lange optocht door de vijver van het landgoed.

Voorbij Landgoed Vennebroek steken we de Hoofdweg van Paterswolde over, om dan tot slot door nog één ander landgoed te wandelen, namelijk Landgoed De Braak.
Ondertussen is het al weer aangenaam zonnig weer geworden, en genieten we volop van het schitterende wandelweer in dit ook al weer zo mooie landgoed.
Voorbij Landgoed De Braak resteren nog enkele straten door Paterswolde, totdat we in het centrum van Eelde-Paterswolde weer bij onze auto arriveren.
Vanuit Paterswolde rijden we terug richting huis, waarbij we onderweg nog enkele uren op visite gaan bij mim in Drachten, in het kader van Moederdag. 
Als we aan het eind van de middag weer thuiskomen in Feinsum is het nog steeds prachtig weer. Buiten is het zelfs warmer dan binnen, en we genieten nog na van het schitterende zonnige zondagweer en van deze geslaagde wandeldag van landgoed naar landgoed, op de rand van zand en veen.

Geen opmerkingen: