Zaterdag 7 november 2020
De Bonifatiuskerk van Oldeberkoop |
Een ontdekkingsreis en pelgrimage
Wandeljournalist Fokko Bosker publiceerde samen met co-auteur Lammert de Hoop in het jaar 2019 de wandelgids 'Bonifatius Kloosterpad'. Het titelblad van dit boek vermeldt dat het hier gaat om 'Een ontdekkingsreis en pelgrimage door het 'wilde' oosten van Fryslân'. Het gaat om een wandelgids die de kleurrijke geschiedenis van de kloosters in Fryslân beschrijft in routekaarten, foto's en begeleidende teksten.
Durkje en ik waren aanwezig bij de presentatie van het Bonifatius Kloosterpad, die plaatsvond op 15 november 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.
Deze wandelgids bevat twaalf aaneengesloten etappen en dertien lokale rondwandelingen. In totaal beslaat het wandelnetwerk zo'n 450 kilometers in oostelijk Fryslân, het gebied tussen het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega.
In het voetspoor van heiligen en pelgrims
Met zijn wandelgids neemt auteur Fokko Bosker je als wandelaar mee in een schitterend gebied met veel cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar oude kloosterlocaties en uithoven. Het is een tocht door Wad en Woud, in een rijke afwisseling van streeklandschappen en prachtige natuurgebieden.
Tegelijk met deze wandelgids verscheen ook het bijbehorende boek 'Bonifatius Kloosterpad - In het voetspoor van heiligen en pelgrims'. Dit begeleidend schrijven in boekvorm biedt per wandelroute inspirerende verhalen over het gebied dat deze wandelgids bestrijkt.
De wandelgids is gebaseerd op het Wandelknooppunten-netwerk. De routebeschrijving in de wandelgids is uiterst beknopt, maar het volgen van de als routebeschrijving achtereenvolgens genoemde wandelknooppunten zou moeten volstaan om de beschreven routes goed te lopen.
Wie de vele Friese klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen van deze wandelroute loopt, maakt kennis met de vele sprekende getuigen uit vervlogen tijden van middeleeuwse kloosterorden in Fryslân. Dit Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke Friese geschiedenis van kloosters en landschappen, en toont je al wandelend ook de relatie tussen beide zaken.
Met het bewandelen van alle 25 routes van deze wandelgids gaan Durkje en ik op voetreis tussen uitersten, die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.
Bonifatius
Voor vandaag hebben we de achtste etappe van deze gids op het wandelprogramma staan, met een afstand van 18,7 kilometer.
Deze Etappe 8 kreeg als titel: 'Lippenhuizen naar Oldeberkoop' met als subtitel: 'Bonifatius als gids en reisgezel door de Friese Wouden'. De subtitel verwijst onder andere naar de kerken die naar de heilige Bonifatius zijn genoemd. Op het Bonifatius Kloosterpad hebben we al twee plaatsen bezocht met een Bonifatiuskerk, namelijk Dokkum en Damwâld, en vandaag gaan wij door de Friese Wouden (en deels over het Friese Woudenpad) weer verder op pad, naar de Bonifatiuskerk van Oldeberkoop.
Om 9:00 uur rijden we vanmorgen met beide auto's naar Oldeberkoop, waar we één van de auto's parkeren. Dan rijden we met de andere auto vanuit Oldeberkoop naar Lippenhuizen, want hier begint de achtste etappe van het Bonifatius Kloosterpad.
De temperatuur is vanmorgen bij vertrek 6 graden Celsius. Het is vandaag onbewolkt, dus we krijgen een stralende dag vandaag met heel veel en lang zonneschijn. In Lippenhuizen is het nagenoeg windstil, en later op de dag merken we een zachte bries, maar het blijft schitterend wandelweer, met een temperatuur die in de middag oploopt naar 12 graden Celsius.
Van Lippenhuizen naar Hoornsterzwaag
Om 10:15 uur vertrekken we bij de Piterkerk van Lippenhuizen. Over een schelpenpaadje wandelen we Lippenhuizen uit, naar de Opsterlândske Kompagnonsfeart. Die vaart volgen we stroomopwaarts, en al spoedig passeren we de woning van de auteur van onze wandelgids van het Bonifatius Kloosterpad. Fokko Bosker (voorheen een collega van me) is op dit moment niet thuis, dus wij wandelen verder langs de vaart, van Haneburen naar Vosseburen.
Vlak vóór Hemrikerverlaat gaan we in zuidoostelijke richting verder, langs een brede wijk. We lopen over prachtige paden langs wijken en boomsingels door een eeuwenoud veengebied.
Ten noorden van Hoornsterzwaag passeren we de voormalige pastorie (1832) van het dorp. Verderop gaan we weer in zuidelijke richting verder langs de Tiende Wijk. Die blijven we volgen als we aan de overzijde van de Schoterlandseweg (N380) over een combinatie van dubbel prikkeldraad en schrikdraad een veldpaadje door het weiland moeten volgen. Een bewoner aan de andere zijde van de Tiende Wijk heeft diens erf van de doorgaande weg afgesloten met een hoog stalen hekwerk, waardoor wij hier en nu door het grasland pas voorbij dat erf weer op het doorgaande pad verder kunnen wandelen over de Twitelderreed. Aangezien we niet linksom kunnen, gaan we dus rechtsom langs de Tiende Wijk. Zo kan het ook.
Over de Tjonger naar de Delleboersterheide
Deze Twitelderreed en het verlengde daarvan aan de overzijde van de Tjongervallei voert ons tot aan de rivier de Tjonger, ook wel Kuunder of Kuinder genoemd. Deze rivier vormt de grens tussen het noordelijke en het Saksische deel van Fryslân.
Bij het draaihek dat ons toegang geeft tot het fiets- en wandelpad langs de Tjonger staat een mooie picknickbank, waarop we plaatsnemen voor onze lunch. Het is toch wel een waar kadootje als je na zo'n Corona-vrije week thuiswerken weer even een hele dag buiten kunt zijn, wandelend met zulk aangenaam herfstweer, met een picknick-lunch in de openlucht, onder een helderblauwe hemel.
Na deze rustpauze wandelen we langs de Tjonger naar de sluis en de brug op de plek waar de Alberdaweg en de Nijeberkoperweg bij de rivier uitkomen. Aan de overzijde van de Tjonger lopen we dan een heel eind verder door het natte gras van de grasdijk langs de rivier.
Ter hoogte van de Delleboersterheide verlaten we dit schouwpad, en dan wandelen we de Delleboersterheide op en over. Nu hebben we in de loop van de jaren al zoveel mooie natuurreservaten wandelend doorkruist, maar voor zover we ons dat kunnen herinneren, is dit de eerste keer dat we over de Delleboersterheide lopen; het heideveld dat samen met de Catspoele en de Diakonievene toch wel een behoorlijk uitgestrekt natuurgebied vormt in deze regio. Mooi om vandaag kennis te maken met dit mooie open landschap van dit natuurreservaat.
Bonifatiuskerk van Oldeberkoop
Voorbij de Delleboersterheide is de charme van deze wandelroute grotendeels voorbij, want zodra we op de Oosterwoldseweg komen, rest ons nog het volgen van deze belangrijke doorgaande verkeersweg. Eerst passeren we het buurtschap Deddingabuurt, en even later wandelen we rond 14:00 uur Oldeberkoop binnen.
In het dorpscentrum bezoeken we eerst de Bonifatiuskerk van Olderberkoop, met haar monumentale kerkhofmuur en de bijzondere toegangspoort, die toegang geeft tot kerkhof en kerk.
Daarna vertrekken we met de auto vanuit Oldeberkoop, en rijden we terug naar Lippenhuizen, om daar onze andere auto af te halen, waarna we terugkeren naar Feinsum.
We hebben al weer zo'n mooie wandeldag achter de rug. Het weer werkte vandaag prima mee, maar het is ook vandaag weer heel verrassend als je aan de hand van zo'n wandelgids van Fokko Bosker via de door hem uitgezette routes weer over prachtige wandelpaden gaat, en door mooi gevarieerde landschappen; ook hier tussen Lippenhuizen en Oldeberkoop weer zo schitterend om te zien en te beleven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten