Woensdag 14 oktober 2020
Gezinsbloemstuk op het graf van Pieter de Jong |
Rouwen en regelen
Nadat Durkje haar vader afgelopen zaterdagmiddag overleed, volgden een aantal dagen waarin allerhande zaken moesten worden geregeld voor de dag van de begrafenis van heit Pieter de Jong. De rouwkaarten zijn verzonden, de rouwadvertentie in het Friesch Dagblad gepubliceerd, regelmatig wordt heit bezocht, die ligt opgebaard in de aula van Damwâld, en verder hebben we afgelopen maandagochtend een lang familiegesprek gevoerd met Leo Blees, die vandaag de voorganger zal zijn in de Dankdienst, die vooraf gaat aan de begrafenis in Broeksterwâld.
Met de bode van de begrafenisvereniging zijn alle organisatorische zaken afgelopen zaterdagmiddag, maandagochtend en gisteravond besproken, en tussen al die bedrijven door wordt er op allerlei taken veel werk verzet om de dankdienst en de begrafenis ordentelijk en conform allerlei Corona-regels op verantwoorde wijze te organiseren.
"Ik jou my del en gean nei boven"
Aan het eind van de ochtend komen we als kinderen met mem bijeen in de aula van Damwâld waarin we in het bijzijn van het hele gezin De Jong afscheid nemen van heit en daaropvolgend de kist sluiten, alvorens we die naar de PKN-kerk van Broeksterwâld brengen.
In de kerk ontvangen we ook alle kleinkinderen en de ooms en tantes, waarmee we in klein verband de Dankdienst hebben.
De muzikale omlijsting wordt verzorgd door organist Jaap Klimstra en bariton Jappie Miedema, die als vocalist samen de voorzang verzorgt met onze schoonzuster Ike de Jong-de Vries. Voorafgaand aan de dienst verzorgt Piet van Althuis een mooie fotopresentatie over het leven en werken van heit Pieter de Jong.
Durkje verzorgt de schriftlezing van Psalm 138 en haar broer Eelke en zus Berinda spreken in een moment van gedenken over hun herinneringen aan ons aller geliefde man, (skoan)heit, (oer)pake en broer of zwager. Daarin staan zijn rotsvast vertrouwen en zijn nieuwsgierigheid naar alles om hem heen centraal.
Voorganger Leo Blees sluit daar theologisch naadloos bij aan, en typeert heit met recht als een 'biddende en zingende vader'. De nagenoeg laatste woorden van heit "Ik jou my del en gean nei boven" klinken enkele malen tijdens deze dankdienst.
"Heer ik kom tot U"
Na een uur het leven en werken, en het gelovig zingen en bidden van heit herdacht te hebben, wordt de kist de kerk uitgedragen onder de klanken van het lied 'Heer, ik kom tot U', in de versie zoals hij dat lied mee heeft gezongen tijdens het jubileumconcert van het Christelijk Mannenkoor 'Pro Rege' uit Dokkum, waar hij meer dan dertig jaar gepassioneerd zingend lid van is geweest.
Aansluitend gaan we als wandelende rouwstoet door het dorp naar de begraafplaats van Broeksterwâld. Op de Kavelwei - en met name bij het ouderlijk huis van Durkje, dat door haar vader zelf is gebouwd - houden we even stil bij het huis waar het gezin de Jong tientallen jaren heeft gewoond.
Op de Kavelwei wordt een erehaag gevormd door tientallen familieleden, vrienden en kennissen, die vanwege het Corona-protocol niet in de gelegenheid waren om de dankdienst in de kerk bij te wonen. Velen van hen hebben de dankdienst zojuist wel gevolgd via Kerkomroep.nl of via Kabelnoord, en voor wie dat op afstand ook wilde doen, of later nog wil doen, biedt Kerkomroep.nl die gelegenheid.
Geloof en gemis
Het is vriendelijk fris herfstweer als we arriveren op de Broekster begraafplaats. Midden op de begraafplaats houdt de rouwstoet even halt, omdat door de kleinkinderen Rosanne, Thijs en Audrey een witte roos wordt gelegd op het graf van 'oare Berend', het broertje van Durkje dat helaas op veel te jonge leeftijd als kind al stierf.
Bij het open graf van heit volgen nog de laatste woorden - van hoop en verwachting - van voorganger Leo Blees ten afscheid. De Geloofsbelijdenis wordt voorafgaand aan de begrafenis uitgesproken, en nadat de kist in het graf is gedaald, bidden we met zijn allen het gebed dan Jezus Christus ons leerde: 'Het Onze Vader'.
Daarna brengen de kleinkinderen en ook de aanwezige achterkleinkinderen - waarvan Pepijn en Nolan nog maar enkele weken oud - een laatste groet bij het graf van heit, en als ook wij als kinderen samen met mem het graf hebben verlaten, gaan we met zijn allen weer lopend terug naar de Brink in Broeksterwâld.
Als gezinsleden komen we tot slot nog even in klein comité bijeen in de Pipegael van Broeksterwâld, waar we een kop koffie drinken alvorens we allen huiswaarts keren, terugziend op een waardig afscheid van een door velen geliefde zingende en biddende man, heit en (oer)pake.
Ons leven gaat door, maar we weten zeker dat we hem op allerlei verwachte en ook onverwachte momenten heel erg zullen missen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten