vrijdag 11 september 2020

Shaggy herfstbode in Feinsum

Vrijdag 11 september 2020

Geschubde inkzwam - Shaggy ink cap

Herfstbode
We kennen allemaal wel het begrip 'lentebode', waarbij je dan kunt denken aan de eerste bloeiende krokussen in het gazon, lammetjes in de wei of het geel bloeiende speenkruid tegen de noordoever van sloten.
Zoals we bij de naderende lente spreken over lenteboden, kun je bij de naderende herfst denken aan herfstboden, zoals de eerste groene eikels op het mos of de kruidachtigen waarvan de bladeren al beginnen te verkleuren.
Ook paddenstoelen worden veelal beschouwd als herfstboden, alhoewel je het hele jaar door in diverse biotopen verschillende soorten paddenstoelen kunt aantreffen.
Aan het eind van de zomer, in de overgang naar de herfst, hebben we in ons grasveld ook jaarlijks zo'n herfstbode. In de loop van de tijd schieten hier en daar in het gazon witte bolletjes op uit de grond, die zich al snel ontplooien tot prachtig wit gekleurde paddenstoelen, die overigens maar enkele dagen daarna al weer zijn getransformeerd in een zielig ogend hoopje inktzwarte massa. Het gaat in onze tuin dan om de geschubde inktzwam.

Shaggy
In het Angelsaksisch taalgebied wordt deze geschubde inktzwam de 'Shaggy ink cap' genoemd. De aanduiding 'shaggy' zegt dan iets over het ruige oppervlak van de bovenzijde van de paddenstoel, zoals ze bij een ruig-harige hond ook wel spreken over een 'shaggy dog'.
De aanvankelijk witte stevige ovale cilinder van deze inktzwam verandert via een klokvorm naar uiteindelijk een klein en gekruld zwart hoedje op een hoge dunne steel. Langs de rand van de hoed van deze paddenstoel druipen dan de slierten zwarte inktdruppels. Met die inkt zou je kunnen schrijven, maar weet wel dat deze inkt snel verbleekt. Zoals de paddenstoel snel weer uit het zicht verdwijnt, verdwijnt ook die inkt als sneeuw voor de zon.

Geen opmerkingen: