woensdag 9 september 2020

Nieuwbouw NHL Hogeschool

Woensdag 9 september 2020

Cover van het fotoboek van de nieuwbouw van NHL Hogeschool










Nieuwbouw in woord & beeld
Vorige week kreeg ik van de Stienser vakfotograaf Thomas Sijtsma het mooie fotoboek 'Nieuwbouw NHL Hogeschool', dat precies tien jaar geleden is gepubliceerd. Dit boek geeft een mooie impressie van het nieuwbouwproject van de toenmalige NHL Hogeschool. 
De fotografie en dit fotoboek zijn gemaakt in opdracht van BAM Utiliteitsbouw bv regio Noord, de DHV Groep en Imtech Building Services.
De redactie was in handen van een team van onder andere NHL Kenniscentrum Communicatie en BAM Utiliteitsbouw.
In de zeven hoofdstukken Begin, Sloopwerkzaamheden, Ruwbouw, Ruwe afbouw, Gevel en Dak, Afbouw en Eindresultaat nemen fotograaf & redactie je in beeld & woord mee door het hele proces van dit bijzondere nieuwbouwproject.

Transparantie rond een bunker
Bouwprojectleider Jos Rona schrijft in zijn Voorwoord dat de nieuwbouw nu volledig aansluit bij de huidige tijdgeest en dat het hogeschoolgebouw nu ten volle past bij het hedendaagse onderwijs.
Met deze nieuwbouw zijn de plannen van architect Herman Hertzberger gerealiseerd.
Waardevol is dat de totstandkoming van de nieuwe NHL Hogeschool is vastgelegd op de gevoelige plaat, met dit mooie fotoboek als tastbaar bewijs van dat bouwproces.
Architect Hertzberger heeft middels zijn ontwerp als het ware een 600 meter lange ring op V-kolommen om de bestaande school gelegd, met aan alle zijden koppelingen tussen de bestaande bouw - ook wel de bunker genoemd - en de transparante nieuwbouw. 

Emoties achter foto's
Duizenden foto's van fotograaf Sijtsma en van enkele anderen vormden het materiaal voor een prachtig naslagwerk over de totstandkoming van dit grote bouwproject.
Projectmanager Teake Brunia schrijft in zijn Voorwoord heel treffend dat achter deze foto's emoties zitten van alle bouwkundige en installatietechnische uitdagingen. 
En het team dat verantwoordelijk was voor de bouwbegeleiding heeft indertijd met dit project de Top-Team award gewonnen, omdat dit project hoog scoorde op klanttevredenheid en op multidisciplinaire samenwerking.

Geen opmerkingen: