woensdag 9 september 2020

Belarusian lives matter

 Dinsdag 8 september 2020

Mensenwerk















Live in Belarus
Iedereen kent de beelden van televisie, kranten, tijdschriften en internet over de volksoproer die is ontstaan na de recente presidentsverkiezing in Wit-Rusland (Belarus).
Schrijnend zijn de beelden van de manier waarop de alsmaar aanwassende oppositiebeweging wordt behandeld door overheidsingrijpen.
Onzekerheid en angst regeren bij de Witrussen, zowel in Wit-Rusland als daarbuiten.
Ook wij, die ons zo verbonden voelen met onze vroegere Witrussische gastkinderen en met hun naaste familie, zien dat alles op afstand met angst en beven aan.
Hoe zal dit aflopen, en wanneer zal er een eind komen aan die onzekerheid, aan al dat geweld, en aan de angst en pijn waarmee dat gepaard gaat?

Ora et Labora voor wie leidt en lijdt
Zoals dat zo vaak bij binnenlandse onlusten het geval is, zal ook hier wel weer de bevolking het kruis moeten dragen van armoede en verdriet.
Stedelingen vluchten uit angst voor geweld naar hun datsja's, het bankverkeer is stilgevallen, in veel organisaties wordt niet meer gewerkt, het vervoer en transport functioneert nauwelijks meer, buitenlandse ICT-bedrijven verlaten het land, en de maatschappij raakt totaal ontregeld.
Dat roept - zoals zo vaak in degelijke rampscenario's - de vraag op: Wat kan ik doen?
Hoe kunnen wij specifiek onze geliefde vrienden en ook de bevolking in het algemeen in Wit-Rusland helpen?
Natuurlijk, we kunnen - om te beginnen - tenminste bidden voor allen die leiden en lijden.

Help people
Maar er zal ook een moment komen - ongeacht hoe het daar afloopt - dat onze naasten in Wit-Rusland hulp behoeven om bijvoorbeeld de komende winter door te komen, en om na de omslag in het land weer te gaan bouwen aan welvaart en welzijn.
In klein comité komen we vanavond bijeen om te inventariseren wat er momenteel allemaal gebeurt, om te analyseren waar bedreigingen en kansen (zouden kunnen) ontstaan, en om te onderzoeken hoe we nu alvast een netwerk van organisaties kunnen bouwen dat op termijn het land en haar inwoners humanitair kan gaan bijstaan.
Niets doen is voor ons geen optie.
Help!; Belarusian lives matter.

Geen opmerkingen: