woensdag 10 juni 2020

Limburgse pelgrims passeren Refugio Ultreia Feinsum

Woensdag 10 juni 2020
Limburgse pelgrims bij Refugio Ultreia Feinsum

















Pelgrimeren op het Friese Jabikspaad

Aan het begin van de middag zien we vanuit de Hallumerhoek twee wandelaars Feinsum naderen.
Op de T-spitsing van de Hege Hearewei en de Holdingawei blijven ze even staan.
Hun wandelroute gaat rechtdoor, verder over de Hege Hearewei, verder over het Jabikspaad, het Friese pelgrimspad richting Santiago de Compostela in Spanje.
Ze steken It Kanael nog niet over, maar wandelen naar ons huis.
We zien dat ze de wandelgids van het Jabikspaad bij zich hebben.
Op ons terras gearriveerd vragen ze ons of ze een stempel van onze refugio mogen hebben in hun pelgrimspaspoort, die ze bij zich dragen.
Wij dachten het al, en het blijken inderdaad pelgrims te zijn, evenals wij ook lid van ons Nederlands Genootschap van Sint Jacob, het Nederlandse pelgrimsgenootschap voor leden die pelgrimerend onderweg zijn (geweest of nog gaan) naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Ze krijgen het mooie stempel van onze 'Refugio Ultreia Feinsum' in hun 'Credencial del Peregrino'. Daar staan al veel pelgrimsstempels in, en er zullen hopelijk nog veel meer bij komen, als dierbare herinnering aan goede pelgrimsdagen.

Pelgrims verhalen
Op gepaste Corona-afstand drinken we buiten samen een kop koffie op het terras, en dan komen al heel snel hun verhalen naar buiten, over hun pelgrimstochten in Duitsland, Portugal en Spanje.
Pelgrims hebben elkaar altijd zoveel te vertellen, en begrijpen wat pelgrimeren allemaal met je doet en wat het voor je betekent onderweg en in je dagelijkse leven.
De tijd vliegt om, maar een pelgrim moet altijd weer verder, dus ook dit pelgrimerend paar uit het Limburgse Venlo moet voort.
We nemen afscheid van elkaar, en wensen dit pelgrimspaar: 'Buen Camino!'
En dan gaan ze verder, over de Feinsumer Hyltsjebrêge, verder op het Jabikspaad richting Stiens.
Een laatste groet: Ultreia!

Ultreia! Verder op het Jabikspaad

Geen opmerkingen: