dinsdag 30 juni 2020

Afscheid met een boodschap van Klaas-Wybo van der Hoek

Dinsdag 30 juni 2020
Klaas-Wybo van der Hoek en Ran Zhang

















Corona-vrij afscheid
Na ongeveer twintig jaar trouwe dienst bij achtereenvolgens Christelijke Hogeschool Nederland, Stenden Hogeschool en momenteel NHL Stenden Hogeschool als eerst directeur van de hotelschool en tot op heden vice-voorzitter van het College van Bestuur van NHL Stenden Hogeschool neemt Klaas-Wybo van der Hoek vanmiddag in eerste lezing afscheid van onze hogeschool.
Vanwege de geldende noodverordening in het kader van de huidige Corona-crisis kan dit afscheid helaas niet in grote getale met studenten, medewerkers en extern gasten in één van onze hogeschoolgebouwen worden gevierd, dus is ervoor gekozen om dit afscheid online te vieren, waarbij alle genodigde gasten via een weblink kunnen inloggen op de livestream van deze afscheidsbijeenkomst, die vanuit ons Leeuwarder hogeschoolgebouw wordt uitgezonden.

"Learn first, before teaching."
(Wayne Johnson)

Afscheidscollege
Collega Ran Zhang is vanmiddag de gastheer. Ran heet alle gasten live van harte welkom en vertelt dat deze bijeenkomst zal beginnen met het afscheidscollege van Klaas-Wybo van der Hoek.
In hoog tempo gaat Klaas-Wybo daarbij op verhalende wijze te werk, waarbij in de gefilmde versie van zijn speech allerlei collega's, studenten en hogeschoolrelaties uit binnen- en buitenland met korte intermezzo's aan het woord komen. Enkele van die intermezzo's worden verzorgd door de zogenoemde Mr. Make World, de 'raging reporter', geacteerd door Klaas-Wybo zelf.
Klaas-Wybo van der Hoek:

  • Verhalen zijn de beste voertuigen om kennis over te dragen.
  • Behalve onze student-adviseur zou er ook een gepensioneerde ervaringsadviseur als critical friend aanwezig moeten zijn bij de vergaderingen van het College van Bestuur.
  • Invoering van het 'professional doctorate' is van groot belang voor het Hoger Beroepsonderwijs.
  • Kennisoverdracht is ook in het HBO nog altijd zeer op zijn plaats. 
  • Maak je sterk in meertaligheid.
  • Naast de welbekende items 'Kwalificatie, Socialisatie en Subjectwording' van Gert Biesta zijn ook de volgende items hogeschooltaken: 'Empatisatie, Verificatie en Culturalisatie'.
  • Onderwijs heeft in de samenleving een stabiliserende werking.

"Met een school bouw je voor de toekomst."
(Herman Herzberger)

Van de CvB-voorzitter
Na deze boeiende lezing krijgt onze voorzitter van het College van Bestuur - Erica Schaper - het woord om Klaas-Wybo ten afscheid toe te spreken.
Erica roemt Klaas-Wybo onder andere om zijn maatschappelijke betrokkenheid, om het feit dat vanwege zijn academische insteek in hem helaas een professor verloren is gegaan, en prijst hem om zijn kunstzinnigheid.
Ook geeft ze aan dat we zijn attent zijn zullen missen, dat we van Klaas-Wybo zijn studentenperspectief en zijn studentenbetrokkenheid herkenden, en dat zijn verantwoordelijkheidsgevoel bijzonder werd gewaardeerd. Ook zijn visioenen, grappen en bijdragen zullen worden gemist.
Tot slot wenst Erica Klaas-Wybo succes met de voortzetting en afronding van zijn promotietraject over Globalisering & Internationalisering, in het kader waarvan hij nog wel enige tijd anderszins aan onze hogeschool verbonden zal blijven.

Van de voorzitter van de Raad van Toezicht
Na deze woorden van waardering en dank krijgt de voorzitter van de Raad van Toezicht - Hayo Apotheker - het woord om Klaas-Wybo ten afscheid toe te spreken.
Hayo schetst de settings waarin hij met Klaas-Wybo al vele jaren heeft samengewerkt en noemt hem een capabel vakman, met een brede blik op de hele wereld. Hij roemt hem om zijn onderwijskundig geweten en om zijn gevoel voor wat onze hogeschoolorganisatie aankan. Klaas-Wybo heeft laten zien dat hij weet waarom we iets doen en waarover het gaat, en zijn rustige stabiele persoonlijkheid viel op. Sterk was ook dat hij je altijd het gevoel gaf dat er control en beheersing van de organisatie was.
Voor zijn tact ('earne linich mei omgean'), inhoud, visie en rust was de Raad van Toezicht hem dankbaar.

Surprise clips
Wat Klaas-Wybo nog niet wist, is dat deze afscheidsbijeenkomst wordt afgesloten met twee verschillende 'Surprise Clips'.
In de eerste wordt hem de zogenoemde 'Klaas-Wybo Trail' met een app 'Explore the World' aangeboden; een fysieke-virtuele tour over onze Kenniscampus in Leeuwarden.
Na het Dankwoord van Klaas-Wybo eindigt de sessie met een 'closing video' van ons NHL Stendenkoor en ook een groot aantal collega's dat een filmisch 20-secondeninbreng heeft geleverd, dat is gemonteerd als één geheel wordt vertoond, bestaande uit woorden van lof en dank voor het vele en goede dat Klaas-Wybo in al die jaren voor de hogeschool in het algemeen en voor collega's en studenten in het bijzonder heeft gedaan

Geen opmerkingen: