maandag 13 april 2020

Elfstedenpad van Lekkum naar Leeuwarden met Proloog=Epiloog

Paasmaandag 13 april 2020
Bij het Joods Monument tegenover de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden

















De wandeltocht der wandeltochten
Gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkpaden, van eeuwenoude grasdijken, van veel betreden handelswegen, zijn routemakers Johan Vellinga en Broer Adema erin geslaagd de elf Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen.
Het door hen ontwikkelde 'Elfstedenpad' is met 283 kilometer een stuk langer dan de andere Elfstedentochten. Daar is een goede reden voor. Volgen schaatsers en ook wandelsporters over het algemeen de kortste weg, deze wandelroute zoekt de mooiste paden uit. Meer nog dan om de steden, gaat het om het tussenliggende land en om de paden die de steden verbinden.
De schoonheid van de Fryske Greidhoeke en het Friese Merengebied staat buiten kijf, maar Fryslân is meer dan weiland en water.
Het Elfstedenpad maakt een royale slag door de heuvels en bossen van Gaasterland. Voorbij Dokkum doorkruist het pad de typische houtwallen in het coulissenlandschap van de Fryske Wâlden. Met het Elfstedenpad is een prachtig stukje Friesland niet alleen voor schaatsers, fietsers en watersporters, maar nu ook voor wandelaars ontsloten.
Van dit Streekpad nummer 19 bestaat een routegids met gedetailleerde topografische kaarten. waar de route op is ingetekend. Daarnaast verschaft deze wandelgids veel handige informatie, zoals over het openbaar vervoer langs de route.

De laatste etappe
Vandaag gaan Durkje en ik verder met het bewandelen van het Elfstedenpad. Voor vandaag staan het laatste deel van het 46e traject en de Proloog op het programma; voor ons de 13e etappe, van Lekkum naar Leeuwarden, en de Stadswandeling door Leeuwarden, over een totale afstand van 16,9 kilometer, door Oostergo. Voor het laatste deel van het 46e traject resteert voor ons nog 4,9 kilometer, en de Proloog heeft een afstand van 12 kilometer. Aangezien wij de Proloog pas na het afsluiten van het Elfstedenpad wandelen, heeft die Stadswandeling door Leeuwarden voor ons meer het karakter van een Epiloog.
Om 8:15 uur verlaten we Feinsum met twee auto's en rijden we eerst naar Leeuwarden, waar we de ene auto parkeren op het parkeerterrein van NHL Stenden Hogeschool aan de Rengerslaan. Dan rijden we met de andere auto door naar Lekkum, waar we de andere auto parkeren bij de dorpskerk. Vanuit Lekkum vervolgen we het Elfstedenpad vanaf de plaats waar we afgelopen vrijdag (Goede Vrijdag) onze etappe beëindigden. Het wordt vandaag dus onze laatste etappe van het Elfstedenpad.


Van Lekkum naar Leeuwarden
Vanuit het dorpscentrum van Lekkum lopen we langs het water naar de Dokkumer Ee. Een mooi pad voert ons dan naar Snakkerburen, dat we van noord naar zuid doorkruisen, met eerst rechts van ons de volkstuinen aan de Dokkumer Ee, en in het dorpscentrum de Dorpstuin van Lekkum.
Vanuit Snakkerburen loop je dan zo de Leeuwarder stadswijk Lekkumerend binnen.
Voordat we de stadsring van de N355 oversteken bij de Ee-brug drinken we even koffie uit de meegenomen thermosbeker. In Lekkumerend kunnen we even uit de wind staan bij een flatgebouw. De ochtendtemperatuur is 8 graden Celsius, en als we vanmiddag weer terug komen bij onze auto, geeft de autothermometer ook 8 graden Celsius aan. Vanwege de stevige en koude wind ligt de gevoelstemperatuur beduidend lager dan die 8 graden Celsius. Vergeleken met gisteren voelt het vandaag koud aan. Toch is het lekker om vandaag nog even van een buitendag te genieten, alvorens we weer een week van Corona-thuiswerk tegemoet gaan.

Einde Elfstedenpad
Door de Leuwarder wijken Oldegalileën & Bloemenbuurt lopen we in zuidelijke richting aan de oostzijde langs de Dokkumer Ee.
Bij het Wijkzorgcentrum Sint Jozef gaan we via een bruggetje over de Hoekstergracht van de Eestraat naar de Eebuurt. De open tuinzijde van het zorgcentrum is in verband met de geldende Corona-maatregelen hermetisch afgesloten met hoge dranghekken. Familieleden kunnen zo niet bij de ramen van de in dit zorgcentrum wonende bejaarden komen. Voor alle partijen zijn dergelijke voorzorgsmaatregelen heel pijnlijk, en tekenend voor de tijd van ziekte, angst en zorg, waarin we nu leven. Wat we als passanten nog wel kunnen doen, doen we dan ook: zwaaien naar de ouderen, hetgeen op deze vroege Paasmaandagochtend enthousiast met terugzwaaien wordt beantwoord.
Daarna passeren we de Noorderbrug en wandelen we de Prinsentuin in.
Hier eindigt voor ons na 283,5 kilometer de hoofdroute van het Elfstedenpad, en hebben we vandaag nog eens 12 kilometer tegoed van de Proloog=Epiloog.

Stadscentrumwandeling Leeuwarden
Vanuit de Prinsentuin stappen we bij de Fryske Akademy in de beschrijving van de doorgaande route van de Proloog van het Elfstedenpad. We constateren al snel dat deze stadswandeling niet bewegwijzerd is als Elfstedenpad, zoals we dat in de voorgaande etappes gewend waren. Wel is het zo dat deze stadswandeling grotendeels overeenkomt met de NS-wandeling, want bij nagenoeg alle richtingwijzigingen zien we wel de routemarkering van de NS.
In het oude stadscentrum passeren we een bijzonder groot aantal gebouwen (en andere beeldbepalende elementen) die van belangrijke historische waarde zijn voor onze Friese hoofdstad. Zo komen we bijvoorbeeld langs: de oudste boom van Leeuwarden, het standbeeld van Us Heit, het Nieuw Sint-Anthoniegasthuis, de putdeksels van het Friese Jabikspaad in de Sint-Jacobsstraat, de Joodse buurt, de Grote of Jacobijnerkerk met het Oranjepoortje (1663) van de Friese Nassaus, het Joods Monument en de Joodse School, het Stads Weeshuis, het Boshuizen Gasthuis, Luilekkerland, de Joodse Synagoge, de Wilhelminaboom, de Centrale Apotheek in Jugendstil-stijl, de Bonifatiuskerk, de Prins Frederik Kazerne, het Fries Museum, de Kanselarij, de Blokhuispoort, het beeld van Mata Hari, de Waag en het Beursgebouw.

Wandelen langs de Potmarge 
Voorbij dat voormalige Beursgebouw lopen we naar het NS-station van Leeuwarden, waar we even naar het toilet kunnen en daar bij de AH To Go nota bene ook nog een kop koffie kunnen scoren.
Na deze koffiepauze steken we het treinspoor over, om dan verderop onze stadswandeling te vervolgen langs het oude riviertje De Potmarge. Nu eens aan de ene en dan weer aan de andere zijde gaat de route voortdurend voort in oostelijke richting, eerst langs De Potmarge en dan langs de Oude Potmarge, tot aan het gebouw van Fier.
Alhoewel het vanmorgen vroeg wel erg stil was op straat, merk je dat er meer mensen in het straatbeeld komen. De meesten van hen - wandelend of fietsend of in rolstoelen - houden de anderhalve meter afstand keurig in ere, maar af en toe ontmoet je toch iemand die die regel aan zijn laars lapt en stoïcijns dicht bij je langs probeert te gaan. Daar houden wij dan wel weer goed rekening mee, en reageren daar soepel op, door dan zelf maar een stap meer terzijde te doen. Zo minimaliseren we het risico van virusverspreiding voor beide partijen. Men is trouwens op straat doorgaans heel gedwee, die enkele uitzondering daargelaten van de man die in Leeuwarden luid roepend, schreeuwend en brullend de stilte van de Paasmaandagmorgen bruut verstoorde.

Van Huizum naar Prinsentuin
Over de Tijnjedyk gaan we richting Huizum. Door een nieuwbouwwijk lopen we naar de oude dorpskerk van Huizum. Daarna gaat de route verder door Huizum, en langs CSG Comenius weer terug naar de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden.
Aan de overzijde van het treinspoor gaan we naar de Kanaalstraat, die ons bij het Nieuwe Kanaal brengt, aan de achterzijde van de Blokhuispoort. Over de Zuidergrachtswal gaan we nogmaals richting voormalig Beursgebouw, om vanaf daar aan de overzijde van het kanaal naar de Prins Hendrikstraat te gaan. Daarna passeren we onder andere: het Paleis van Justitie aan het Wilhelminaplein, Neushoorn, schouwburg De Harmonie en de Oldehove.
Bij Tresoar gaan we dan de Prinsentuin weer in, waar we achtereenvolgens langs de Beatrixboom, het beeld van het fietsende meisje in de laatste oorlogswinter, en langs de Pier Pander Tempel lopen. 
We pauzeren nog even kort bij De Koperen Tuin en het Pier Pander Museum, terwijl we ondertussen het prachtige schouwspel zien van een volwassen meerkoet, die met haar drie kuikens rondzwemt nabij het nest midden in de vijver tegenover de muziekkoepel, ondertussen haar drie jongen voedend.
Vanuit de Prinsentuin lopen we tot slot weer terug naar het parkeerterrein van NHL Stenden Hogeschool, waar we in onze auto stappen, om tenslotte de andere auto weer af te halen vanuit Lekkum, om dan huiswaarts te keren.
Vandaag sluiten we daarmee het Elfstedenpad af.

Geen opmerkingen: