zaterdag 7 maart 2020

Elfstedenpad van Bolsward naar Harlingen

Zaterdag 7 maart 2020
Wandelen over de Pingjumer Gulden Halsband

















De wandeltocht der wandeltochten
Gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkpaden, van eeuwenoude grasdijken, van veel betreden handelswegen, zijn routemakers Johan Vellinga en Broer Adema erin geslaagd de elf Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen.
Het door hen ontwikkelde 'Elfstedenpad' is met 283 kilometer een stuk langer dan de andere Elfstedentochten. Daar is een goede reden voor. Volgen schaatsers en ook wandelsporters over het algemeen de kortste weg, deze wandelroute zoekt de mooiste paden uit. Meer nog dan om de steden, gaat het om het tussenliggende land en om de paden die de steden verbinden.
De schoonheid van de Fryske Greidhoeke en het Friese Merengebied staat buiten kijf, maar Fryslân is meer dan weiland en water.
Het Elfstedenpad maakt een royale slag door de heuvels en bossen van Gaasterland. Voorbij Dokkum doorkruist het pad de typische houtwallen in het coulissenlandschap van de Fryske Wâlden. Met het Elfstedenpad is een prachtig stukje Friesland niet alleen voor schaatsers, fietsers en watersporters, maar nu ook voor wandelaars ontsloten.
Van dit Streekpad nummer 19 bestaat een routegids met gedetailleerde topografische kaarten. waar de route op is ingetekend. Daarnaast verschaft deze wandelgids veel handige informatie, zoals over het openbaar vervoer langs de route.

Friese Elfstedenstad Bolsward
Vandaag gaan Durkje en ik verder met het bewandelen van het Elfstedenpad. Voor vandaag staan het 24e tot en met bijna het hele 28e traject op het programma; voor ons de zevende etappe, van Bolsward naar Harlingen, over een afstand van 27 kilometer, door Westergo.
Om 8:10 uur verlaten we Feinsum, en rijden we met de auto naar Harlingen, waar we onze auto parkeren voor de terugreis van vanmiddag.
Bij het NS-station nemen we om 8:50 uur de bus van Harlingen naar Bolsward, waar we om 9:20 uur arriveren.
Vanaf de Bolswarder Stoombootkade begint vandaag onze wandeling in prachtig voorjaarsweer. De temperatuur loopt vandaag op naar 10 graden Celsius, en nagenoeg de hele wandeldag schijnt de zon volop, bij een matige wind.
Als we de route zouden vervolgen waar we vorige week gestopt zijn, zouden we in het geheel niets zien van de Bolswarder binnenstad. Daarom bewandelen we eerst het zogenoemde 'Ommetje Bolsward', zoals die staat beschreven in onze routegids van het Elfstedenpad. Daarbij passeren we in elk geval ook het Stadhuis, de Broerekerk, de Martinikerk, het Titus Brandsmamuseum en de Sint-Fransiscusbaliliek.
Teruggekeerd bij de Stoombootkade steken we eerst de Stadsgracht en daarna de Wytmarsumer Feart over, om daarna over het bedrijventerrein De Marne de Friese Elfstedenstad Bolsward uit te lopen.

Trots op boer Ties in Witmarsum
Buiten Bolsward lopen we parallel aan de A7, om verderop bij Viersprong in noordelijke richting verder te gaan, naar het dorp Schettens. In Schettens steken we de Wytmarsumer Feart weer over.
Voorbij Schettens wandelen we over de Filensterwei naar het Flietsterbosk, een klein en gevarieerd bosperceel midden in de groene weiden.
Aan de bosrand steken we middels een houten bruggetje de Skraarder Feart over, om dan langs de Wytmarsumer Feart Witmarsum binnen te wandelen.
Bij de Witmarsumer stellingmolen De Onderneming worden de wilgen geknot, en in de jachthaven staat een groep van zo'n 15 aalschovers onze passage gade te slaan.
Wederom steken we de Wytmarsumer Feart over, om dan door te lopen naar de mooie Koepelkerk, waar de beroemde kerkhervormer Menno Simons bijna vijfhonderd jaar geleden brak met de rooms-katholieke kerk, wat later leidde tot de kerkelijke stroming van de Doopsgezinden, wereldwijd ook wel de Mennonieten genoemd.
Trots op de boer
Op het Kerkplein ontmoeten we twee jongens op twee skelters met aanhangwagens, waarop kruiwagens. Twee Friese vlaggen in top, beiden in blauwe overall, laarzen aan en skelters als tractoren in optocht, bestickerd met stickers als 'zware jongens' en '#trots op de boer', de laatstgenoemde sticker geheel in het huidige tijdsbeeld passend.
Bij de plaatselijke supermarkt proberen we nog een kop koffie te scoren, maar daarin vinden we helaas geen koffiecorner. Dan maar zonder koffie verder, over de Arumerweg het dorp uit.

Over de oude zeewering van de Pingjumer Gulden Halsband
Ten noorden van Witmarsum verlaten we de Arumerweg, om over een betonweggetje naar een grasdijk te lopen. Verderop komen we op de hoog in het veld liggende Pingjumer Gulden Halsband, een prachtig door dit landschap slingerende eeuwenoude zeewering.
Eerst lopen we een eind langs de Witmarsumer Feart, om vervolgens de Harnzer Feart over te steken en het dorp Arum in te lopen.
In Arum zien we dat cafetaria-lunchroom It Skil nu wordt geopend, dus daar nemen we volop in de zon plaats op het terras, om hier te lunchen.
Na deze lunch lopen we via de Sytzamaweg en de Groenedijk weer naar de Hanzer Feart, om aan de overzijde van deze vaart weer op de grasdijk verder te wandelen over de Pingjumer Gulden Halsband.

Keunster Anne en strider Grutte Pier fan Kimswert
We steken de Bidlersfeart over en slaan vlak vóór Dijksterburen af naar het noordoosten, omdat we eerst nog Kimswerd zullen bezoeken.
Bij de kerk van Kimswerd staat het Belgisch hardstenen standbeeld van de beroemde Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier (Pier Gerlofs Donia). Uiteraard valt zijn enorme zwaard op, maar wie de bekende Drachtster kunstenaar Anne Woudwijk (met zijn alpinopet) goed kent, ziet in het gelaat van Grutte Pier ook dat Woudwijk zelf model heeft gestaan voor het aangezicht van Grutte Pier.

Voorjaarswandelen aan zee
Langs de Kimswerderlaan wandelen we naar de Waddenzeedijk 'Caspar De Roblesdijk'. Onder de N31 door, over de zeedijk, en dan staan we aan de noordzijde aan de drooggevallen Waddenzee, bij eb.
Buitendijks gaat het dan alsmaar verder, over enkele kilometers zeedijk naar Harlingen.
Ook hier aan zee ervaar je weer dat heerlijke voorjaarsweer: volop zon en een matige zeewind in de rug.
Hoe dichter we bij Harlingen komen, hoe drukker het op de zeedijk wordt met allemaal andere wandelaars, die voor een aangenaam waai-arrangement hier op de Waddenzeedijk lopen, langs de vloedlijn, op de verharde zeewering, of boven op de grasdijk; voor elk wat wils.

Stadstour Harlingen
Voorbij het monument van de 'Stiennen Man' Caspar de Robles gaan we bovenop de zeedijk en de Harlinger zeewering verder richting stadscentrum. De veerboten tussen Harlingen en Vlieland / Terschelling zien we heen en weer varen over de Waddenzee.
Voorbij de veerboothaven dalen we af naar de Harlinger Zoutsloot.
Daarna volgt een kilometerslange route kriskras door de stad; over het stadsbolwerk, door de Noorder- en Zuiderhaven, waarbij we onder andere De Tobbedanser, het Harlinger Stadhuis, het standbeeld van Anton Wachter, en de grote Harlinger kerken passeren.
Op de Simon Vestdijksingel in het Harmenspark krijgen we om 15:30 uur het Harlinger NS-station weer in het zicht. Hier verlaten we de doorgaande route van het Elfstedenpad, om langs het treinstation weer terug te wandelen naar onze auto, die aan de Kimswerderweg geparkeerd staat.
Vanuit Harlingen rijden we tenslotte weer terug naar huis in Feinsum, terugblikkend op een prachtig zonnige wandeldag door een schitterend noordwest Fryslân, onderwijl mooie Friese dorpen bezoekend.

Geen opmerkingen: