woensdag 19 februari 2020

Elfstedenpad van Sleat naar Rijs

Woensdag 19 februari 2020
Over het boerenpad ten noorden van Oudemirdum

















De wandeltocht der wandeltochten
Gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkpaden, van eeuwenoude grasdijken, van veel betreden handelswegen, zijn routemakers Johan Vellinga en Broer Adema erin geslaagd de elf Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen.
Het door hen ontwikkelde 'Elfstedenpad' is met 283 kilometer een stuk langer dan de andere Elfstedentochten. Daar is een goede reden voor. Volgen schaatsers en ook wandelsporters over het algemeen de kortste weg, deze wandelroute zoekt de mooiste paden uit. Meer nog dan om de steden, gaat het om het tussenliggende land en om de paden die de steden verbinden.
De schoonheid van de Fryske Greidhoeke en het Friese Merengebied staat buiten kijf, maar Fryslân is meer dan weiland en water.
Het Elfstedenpad maakt een royale slag door de heuvels en bossen van Gaasterland. Voorbij Dokkum doorkruist het pad de typische houtwallen in het coulissenlandschap van de Fryske Wâlden. Met het Elfstedenpad is een prachtig stukje Friesland niet alleen voor schaatsers, fietsers en watersporters, maar nu ook voor wandelaars ontsloten.
Van dit Streekpad nummer 19 bestaat een routegids met gedetailleerde topografische kaarten. waar de route op is ingetekend. Daarnaast verschaft deze wandelgids veel handige informatie, zoals over het openbaar vervoer langs de route.

Sleat en Wikel
Vandaag gaan Durkje en ik verder met het bewandelen van het Elfstedenpad. Voor vandaag staan het twaalfde tot het met het eerste deel van het 15e traject op het programma; voor ons de vierde etappe, van Sleat naar Rijs, over een afstand van 22 kilometer, door het gebied van de Friese meren en Gaasterland.
Om 7:15 uur verlaten we Feinsum, en rijden we met de auto naar Rijs. Bij halte Ontspanningspark aan de Jan Schotanuswei stappen we om 8:30 uur in de bus, waarmee we met lijn 44 eerst naar Balk reizen, waar buslijn 44 verandert in buslijn 41, om dan in dezelfde bus met dezelfde chauffeur door rijden naar de bushalte van Sleat (Sloten), waar we iets na negen uur vanmorgen arriveren.
Vanaf bushalte Sloten wandelen we langs de Elfstedenfontein naar het centrum van Sloten, om dan bij de stadsgracht te beginnen aan onze vierde etappe op het Elfstedenpad.
Aan de zuidkant lopen we rond de jachthaven Sleat uit, om vervolgens een eindje in zuidelijke richting langs De Ie verder te lopen.
Via de Bonnebrekkenwei en de Geastfjûrwei lopen we bij De Iwert het dorp Wikel binnen.

Bos vóór èn na Ruigahuizen
Direct bij binnenkomst van Wikel lopen we het dorp ook al weer uit, in de richting van de N359, naar Vinkebuorren.
Aan de overzijde van de autoweg merk je dat je het beboste Gaasterland in gaat. Over het Heechpaed gaat het dan in westelijke richting verder naar Ruigahuizen.
De temperatuur is vandaag zo'n 8-10 graden Celsius, en de twee hele lichte buitjes van vandaag mogen onze pret absoluut niet drukken. Hier op het Heechpaed breekt de zon ook even lekker door, en dan is het prima weer om hier door Gaasterland te kuieren.
Nabij Ruigahuizen wandelen we achter de klokkenstoel langs, om dan het Starnumanbosk in te gaan. Dit bosperceel kruisen we diagonaal, om aan de overzijde langs de rivier de Luts naar Landgoed Kippenburg te lopen.

In het Starnumanbosk

Gastvrijheid van Zandbergen
We komen op zeker moment langs de golfbaan van Zandbergen. Het is vandaag herendag op de golfbaan, dus wel heren, maar geen dames op de golfbaan te zien. We gaan de horecagelegenheid van de golfbaan binnen om daar een kop koffie te drinken. Het is de eerste horecagelegenheid die we vandaag langs de route passeren, en gelukkig is die ook geopend. We worden binnen heel hartelijk ontvangen door een flink team medewekers, die overal om ons heen hard aan het werk zijn. Van een aantal zou je kunnen zeggen dat het cliënten zijn met een beperking, maar juist ook van die medewerkers ervaren wij dat het medewerkers zijn met een bijzondere gave om op heel persoonlijke wijze je hun gastvrijheid te laten ervaren, want we worden bijzonder vriendelijk geholpen, van binnenkomst tot vertrek; dus helemaal top. Mooi dat de combinatie van deze medewerkers hier zo goed werkt.
Door Zandbergen lopen we na deze aangename koffiepauze naar de Sminkefeart, die we oversteken om aan de overzijde over de Oude Balksterweg door het Roekebosch naar Elfbergen te lopen. Iets noordelijker zien we dan tussen de bomen door de waterplas Wyldemerk liggen.

Oudemirdum
Vanuit Elfbergen gaat het door het bos in zuidelijke richting verder naar Oudemirdum. Langs en voorbij bungalowpark Het Fonteinbos wandelen we Oudemirdum binnen. Op een buitenterrasje - door een windscherm uit de wind gehouden - lunchen we in het dorpscentrum van Oudemirdum.
Vanuit Oudemirdum lopen we naar de oude Luchtwachttoren. Vanaf deze locatie krijgen we al een letterlijk schitterend uitzicht over het IJsselmeer aan de achterzijde van de IJsselmeerdijk. De zon schittert op de strook water tegen de IJsselmeerdijk, en omdat we hier bij de Luchtwachttoren zo hoog staan, zien we het zongeschitterde water van het IJsselmeer.
Door het Jolderenbosk lopen we weer terug naar de Jan Schotanuswei, om aan de overzijde over een mooi boerenpaadje tussen akkers en weilanden weer terug te lopen in de richting van Elfbergen.
Over de Fonteinwei gaat we op grote afstand parallel aan de Jan Schotanusweg verder in de richting van Rijs.

Rysterbosk
Als we weer terug komen bij de Jan Schotanuswei zijn we al dicht bij Rijs. Verderop voorbij het Ontstpanningspark zien we onze auto in de berm staan.
Toch gaan we nog niet naar de auto, want we willen eerst nog een tocht door het Rysterbosk maken.
Daartoe lopen we eerst langs de Sefonster Feart in de richting van de IJsselmeerdijk, maar vlak vóórdat we daar komen, buigen we door het veld over een veldpad af naar het Rysterbosk.
In het Rysterbosk komen we langs een replica van een zogenoemde 'steenkist', waarvan de oorspronkelijke versie hier in het bos is gevonden, daterend van de Trechterbekercultuur, een neolitische cultuur uit de periode van ongeveer 4.350-2.700 jaar vóór Christus.
Ter hoogte van de Wyldskuorre verlaten we het Rysterbosk, om door Rijs terug te lopen naar onze geparkeerde auto. Om ongeveer 14:15 uur arriveren we bij onze auto bij het Ontspanningspark, waarna we weer terug rijden naar huis.
Toen we zojuist nog door het open veld in de richting van het IJsselmeer liepen, kregen we een harde en frisse wind te verduren, maar nu we weer terug zijn bij onze auto schijnt de zon volop en omdat het niet meer zo hard waait is het heerlijk om buiten te zijn hier in het mooie Friese Gaasterland.

Geen opmerkingen: