zaterdag 15 februari 2020

Elfstedenpad van Mantgum naar IJlst

Vrijdag 14 februari 2020
Bij de houten brug over De Swette tussen Mantgum en Reduzum


















De wandeltocht der wandeltochten
Gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkpaden, van eeuwenoude grasdijken, van veel betreden handelswegen, zijn routemakers Johan Vellinga en Broer Adema erin geslaagd de elf Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen.
Het door hen ontwikkelde 'Elfstedenpad' is met 283 kilometer een stuk langer dan de andere Elfstedentochten. Daar is een goede reden voor. Volgen schaatsers en ook wandelsporters over het algemeen de kortste weg, deze wandelroute zoekt de mooiste paden uit. Meer nog dan om de steden, gaat het om het tussenliggende land en om de paden die de steden verbinden.
De schoonheid van de Fryske Greidhoeke en het Friese Merengebied staat buiten kijf, maar Fryslân is meer dan weiland en water.
Het Elfstedenpad maakt een royale slag door de heuvels en bossen van Gaasterland. Voorbij Dokkum doorkruist het pad de typische houtwallen in het coulissenlandschap van de Fryske Wâlden. Met het Elfstedenpad is een prachtig stukje Friesland niet alleen voor schaatsers, fietsers en watersporters, maar nu ook voor wandelaars ontsloten.
Van dit Streekpad nummer 19 bestaat een routegids met gedetailleerde topografische kaarten. waar de route op is ingetekend. Daarnaast verschaft deze wandelgids veel handige informatie, zoals over het openbaar vervoer langs de route.

Mantgum
Vandaag gaan Durkje en ik verder met het bewandelen van het Elfstedenpad. Voor vandaag staan het vierde tot en met ongeveer de helft van het zevende traject op het programma; voor ons de tweede etappe, van Mantgum naar IJlst, over een afstand van 22,9 kilometer, door Westergo en richting Friese meren en Gaasterland.
Om 7:45 uur verlaten we Feinsum, en rijden we met de auto naar het NS-station van IJlst. Daar stappen we om 8:46 uur in de trein en zo'n 20 minuten later arriveren we op het NS-station van Mantgum.
We lopen dan van het treinstation aan de rand van het dorp naar de kerk in het centrum van het dorp, want dit is de plaats waar wij twee weken geleden onze eerste etappe beëindigden. Vanaf hier begint dus vandaag onze tweede etappe van het Elfstedenpad.
Over It Bosk wandelen we Mantgum uit, om oostelijker het Mantgumer Nijlân in te lopen over een betonpad. Dit pad voert ons na enige tijd tot bij De Swette.
Daarna gaat het over het fietspad in zuidelijke richting verder langs de westelijke oever van De Swette. We passeren de houten brug over De Swette, waar je het water over kunt steken in de richting van Reduzum.

Koffie van en voor pelgrims in Boazum
Onze route gaat langs De Swette verder door het Redúster Nijlân. Daar passeren we op enige afstand ook de karakteristieke Amerikaanse windmolen.
Tussen Easterwierrum en Dillesyl steken we De Dille over, om dan alsmaar verder te lopen langs de westoever van De Swette.
Tussen Dearsum aan de oostkant van De Swette en Boazum aan de westkant, verlaten we De Swette (ook wel Zwette en Sneeker Trekvaart genoemd) om naar het dorp Boazum te lopen.
In Boazum staat onze mede-pelgrim en mede-stichtingsbestuurslid van Nijkleaster Henk Kroes in de deuropening en roept ons in het voorbijgaan toe of we ook een kop koffie willen drinken. Voor pelgrims is de stelregel dat je een uitnodiging onderweg niet afslaat, dus even later zitten we gezellig met Swaentsje & Henk aan de koffie rond de keukentafel.
Na deze aangename koffiepauze wandelen we Boazum uit. Vlak buiten het dorp komt ons een brede auto met een hele zware aanhanger tegemoet. Van achter ons komt gelijktijdig een grote veewagen aanrijden. Het is overduidelijk dat deze twee voertuigen elkaar hier niet kunnen passeren, maar in deze patstelling is het wel mogelijk dat de auto met de aanhanger met daarop zware betonplaten de oprit van een boerderij ter plekke kan oprijden. De veewagen blijft wachten, en als de weg vrij is, rijdt de veewagen verder, en kan de auto met de zware vracht de doorgaande weg weer op, om diens weg te vervolgen.

Langs 'De nonnen fan it Nijkleaster'
Langs de spoorlijn tussen Leeuwarden en Sneek wandelen we richting Scharnegoutum. Het eerste deel van het voetpad om de nieuwbouwwijk van dit dorp is prima begaanbaar, maar verderop moeten we laveren tussen grote waterplassen, die soms zo diep zijn, dat we door de hoger liggende sompige bermdelen verder moeten.
Aan de rand van Scharnegoutum passeren we het monument van 'De nonnen fan it Nijkleaster', dat daar staat ter herinnering aan het voormalige (tot 1578) vrouwenklooster dat in het jaar 1233 iets noordoostelijker werd gesticht door abt Dodo van Haske.

Snits
Jacobus de Meerdere in Sneek
Ten noorden van de bebouwde kom van Sneek (Snits) komen we weer bij De Swette, maar nu wandelen we aan de oostzijde van het water, alsmaar verder de stad in, tot aan NS-station Sneek.
Van daar gaan we het stadscentrum van deze Friese Elfstedenstad in.
Eerst passeren we de Grote of Martinikerk, en verderop de Sint-Martinuskerk. De kerkdeur van de Sint-Martinuskerk staat open, dus we kunnen en gaan even naar binnen om het interieur van deze rooms-katholieke kerk te bekijken. Daar vinden we in één van de hoog opgaande gebrandschilderde ramen een prachtige afbeelding van de heilige Jacobus de Meerdere, beschermheer van alle pelgrims van Santiago de Compostela.
Voorbij de Sneker Watertoren lopen we zo langzamerhand door Sneek, om eerst een eindje langs de Geau (Geeuw) te lopen, en dan de N7 te kruisen over de houten brug Dúvelsrak.
Door de wijk Tinga wandelen we weer terug naar de Geau, om vervolgens over het Sneekerpad langs de oostoever van de Geau naar de volgende Friese Elfstedenstad IJlst te lopen.

Halte IJlst
Het stadje IJlst lopen we binnen bij molen De Rat.
Langs de Elfstedenfontein van IJlst wandelen we vervolgens door naar het stadscentrum van IJlst.
Als we daar aankomen, verlaten we de doorgaande route van het Elfstedenpad, om naar het noordwesten af te buigen naar het NS-station van IJlst, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.
Het was vandaag een zwaarbewolkte dag, met driemaal een korte maar aangename zonnige periode, en af en toe een enigszins harde wind. Gelukkig bleef het de hele dag droog, geheel volgens de weersverwachting van gisteren.
Bij het IJlster treinstation stappen we in onze auto, om in verband met en na een familiebezoek vanmiddag en vanavond in Damwâld aan het begin van de avond terug naar huis te rijden, naar Feinsum.

Geen opmerkingen: