zaterdag 25 januari 2020

Groningen loopt (West 6) De Heeren van Nienoord

Zaterdag 25 januari 2020
Bij Huis te Nienoord op het borgterrein Nienoord bij Leek

















Groningen Loopt
Van Sinterklaas kreeg ik op Pakjesavond van 5 december 2015 de wandelgids 'Langs dorpen rondom de stad Groningen'. Deze verzamelbundel bevat 7 wandelroutes, waarmee je Groningen in al zijn veelzijdigheid kunt ontdekken. Zo'n verzamelbundel biedt derhalve een goed vertrekpunt om te genieten van hetgeen deze provincie heeft te bieden.
De zeven routes variëren in lengte van 17 tot 30 kilometer. Helaas zijn de routes niet bewegwijzerd, maar met de routebeschrijving en de ingetekende route op de streekkaart kom je letterlijk en figuurlijk een heel eind. Voor wie meer informatie over de routes wenst, bestaat de mogelijkheid om de bijbehorende website te raadplegen.
Deze routes van 'Groningen loopt' zijn het resultaat van een samenwerkingsproject van de Vereniging Groninger Dorpen met dorpen en ondernemers.

Route West 6: De Heeren van Nienoord
Vandaag wandelen Durkje en ik 'De Heeren van Nienoord', de zesde West-route van deze wandelgids, over een afstand van circa 21 kilometer. Met de 'Heeren' worden hier de vroegere grootgrondbezitters en ondernemers in commerciële turfwinning bedoeld.
Een deel van de route wandel je door een voormalig veenontginningsgebied. Vanaf 1524 werd hier vanaf de zandrug Vredewold op grootschalige wijze veen afgegraven voor de commerciële turfwinning. Na de ontginning van het veen ontstond op de lager gelegen delen een open weidegebied, waarin tot op heden meerdere petgaten aan de vervening herinneren.
De route gaat vandaag over verharde en onverharde paden, waaronder ook drassige graspaden en bospaden.

Lettelbert
Rond half negen vertrekken we vanmorgen vanuit Feinsum, en tegen 9:30 uur parkeren we onze auto op het parkeerterrein van het Dorpshuis-Watersportcentrum van Lettelbert, gelegen aan het Lettelberterdiep. Het is dan vier graden Celsius, en die temperatuur loopt vandaag nog maar twee graden op. Het is zwaar bewolkt en in de vroege ochtend merken we nauwelijks iets van de ultrazachte motregen. De lucht is en blijft vandaag zwaar bewolkt. In de ochtend waait het nog wel enigszins, maar vanaf het middaguur merk je van de wind nauwelijks nog iets. Al met al dus een aangenaam frisse wandeldag op deze toch zo milde winterdag.
Eerst langs het Lettelberterdiep en daarna langs de Hoofdstraat wandelen we het dorp Lettelbert uit, om buiten de bebouwde kom middels het viaduct de A7 (Drachten-Groningen) over te steken.

De bergboezem van het Lettelberterdiep
Aan de noordzijde lopen we een eindje parallel aan de A7 in westelijk richting, om dan aan de overzijde van de brug over de Lettelberterdijk onze route in noordelijke richting te vervolgen over het fietspad langs het Lettelberterdiep.
Al spoedig steken we via een hoog houten bruggetje het Lettelberterdiep wederom over, om dan met een grote boog om uitgestrekte petgaten heen te lopen, door de bergboezem tussen Lettelbert en Enumatil.
Vanwege de gevallen regen is de grasdijk nogal drassig, en voorop de plaatsen waar grote groepen watervogels zoals ganzen hebben gezeten, is het spekglad.

Op visite bij Tante Til in Enumatil
De grasdijk voert ons aan de noordzijde naar het Hoendiep. Langs het Hoendiep lopen we terug naar het Lettelberterdiep, om deze waterweg te volgen tot aan Enumatil.
Bij Tante Til in Enumatil
We hebben bijna anderhalf uur gelopen, dus een kop koffie drinken in Enumatil zou fijn zijn. In onze wandelgids wordt het koffie- en theehuis van Tante Til genoemd, en als we daar arriveren en naar binnen gaan, horen we dat dit gezellige huiskamercafé officieel nog niet geopend is, maar dat we wel alvast welkom zijn. We bestellen een kop koffie met iets lekkers erbij, en enkele minuten later zitten we heerlijk aan de koffie. Een jongedame is voorafgaand aan het openingsmoment nog bezig met schoonmaken, maar dat is voor ons geenszins een probleem, want het is hier binnen genoeglijk warm, en de koffie met taart smaakt prima.
Als we weer buiten komen, gaan we eerst nog even langs korenmolen Eben Haëzer, om daarna langs de grote dorpskerk weer terug te lopen naar de Matsloot ten noorden van Enumatil. Als we langs de Matsloot naar het Lettelberterdiep lopen, passeren we twee sportvissers, die samen nauwgezet fotograferend volop genieten van een fikse snoek, die zij hier zojuist hebben gevangen in de Matsloot.

Een forse snoek, zojuist gevangen in de Matsloot van Enumatil
Reeën in de Lettelberter Petten
Langs het Lettelberterdiep en over het viaduct van de A7 wandelen we weer terug naar het Watersportcentrum Lettelbert, waar onze auto bij het clubhuis van de waterscouts staat.
Langs het Lettelberterdiep vervolgen we onze weg naar het zuidelijk gelegen Leekstermeer.
Door de Lettelberter Petten lopen we naar een klein bosperceel midden in het open weidegebied. In dit bos maken we een rondje, en als we aan de noordzijde van het bosperceel op de grens van bos en weide arriveren, zien we vlak vóór ons een kudde reeën van ons weg vluchten, het open weidegebied in. Als ze zich een eind verderop veilig wanen, blijft de kudde van zo'n tien reeën staat, waarna de hinden beginnen te grazen, en het mannetje blijft opletten of er nog ergens gevaar dreigt. Met gebruik van de zoomlens van mijn fotocamera kan ik ze dan toch nog prima fotograferen.

De reeën wanen zich veilig in het open weidegebied ten zuiden van Lettelbert
Nienoord bij Leek
Langs het Leekster Hoofddiep gaan we verder naar het landgoed Nienoord onder de rook van Leek. Voorbij het zwembad, het informatiecentrum en het Nationaal Rijtuigenmuseum lopen we naar het prachtige Huis te Nienoord op het borgterrein Nienoord.
Tegenover de monumentale zandstenen toegangspoort van Huis te Nienoord wandelen we via de Burchtlaan het landgoed Nienoord weer uit, om ten noorden van het borgterrein onze weg in oostelijke richting te vervolgen langs het Molenkanaal.
Langs de oeverlanden wandelen we dan tenslotte door de Lettelberter Petten en langs het Lettelberterdiep weer terug naar onze auto in Lettelbert. Om 13:50 uur arriveren we weer bij het Lettelberter Watersportcentrum, en rijden we via Drachten - na een bezoek aan mim - weer terug naar Feinsum.

Geen opmerkingen: