zondag 22 december 2019

Gasten uit het oosten in de Kerststal van Stiens

Zaterdag 21 december 2019
Schapen bij het Kerstkind in de Kerststal van de Sint-Vituskerk in Stiens



















Welkom gasten uit het oosten

Vanmorgen vertrekken Durkje en ik om 7:30 uur om af te reizen naar het Drentse Hollandscheveld. We kregen gisteren te horen dat de drie Kerstbussen van Stichting Rusland Kinderhulp om 9:00 uur worden verwacht bij de sporthal van Hollandscheveld.
In de tweede bus, die om 9:30 uur wordt verwacht, zitten onze Witrussische pleegdochter Aksana en haar echtgenoot Pasja, samen met hun dochter Palina en zoon Sasja. Na alle wederzijdse bezoeken tussen Nederland en Wit-Rusland is dit de eerste keer dat Aksana met haar hele gezin bij ons komt logeren, gedurende de twee weken rond Kerst en jaarwisseling.
Baukje is vanmorgen vanuit Westerbork gekomen om onze gasten mee te verwelkomen. Baukje neemt Durkje en alle bagage mee naar Feinsum en onze gasten rijden met mij in de andere auto mee naar ons huis.

Kerststal in Friese stijl
Na een busreis van ongeveer 25 uren en daarna nog een autorit van ruim een uur is het goed thuiskomen in Feinsum. Nadat allen zich hebben geïnstalleerd en na een gezamenlijke lunch gaat Baukje weer terug naar Westerbork en nemen wij onze Witrussische gasten mee naar het centrum van Stiens.
Daar bezoeken we de jaarlijkse Kerststal in de Grote of Sint-Vituskerk van Stiens.
Er zijn vanmiddag al verschillende korte optredens in de kerk geweest van enkele muziekgroepen, en als wij aan het eind van de middag arriveren, verzorgt fanfare Studio een half uur durend koperblazersconcert van geliefde Kerstliederen.

Baby in de kribbe, schapen erbij
Wij lopen door naar het koor van deze eeuwenoude dorpskerk, waar een prachtige Kerststal staat. Het kindje Jezus ligt daar in een voederbak (kribbe) en twee dik in de wintervacht zittende schapen scharrelen rustig heen en weer over een bed van stro.
Voor de kinderen staat een emmer met biks klaar, dus kinderen die dat durven en willen, krijgen daarmee de gelegenheid om de beide schapen uit de hand te voeren. Voor Palina is dat prima, maar de kleine Sasja moet er nog eerst wel aan wennen om de schapen uit zijn hand te laten eten. Het duurt even, maar dan is het op een gegeven moment toch zover dat de schapen ook biks krijgen uit de hand van Sasja.
Als het blazersconcert is afgelopen, blijven we nog gezellig even napraten met de vele bezoekers - jong en oud - die deze mooie Kerststal bezoeken in dit gastvrije huis van de Protestantse Gemeente van Stiens.
Aansluitend maken we nog een wandeling door de kerstverlichte en kerstgedecoreerde Langebuorren, de gezellige winkelstraat van Stiens.

Geen opmerkingen: