zondag 10 november 2019

Vertrouwen: een nieuw begin

Zondag 10 november 2019 
Ds. Jaap Overeem introduceert de bandleden van Grace bij Talant Stiens



















Kom in de kring van Gods gezin

Vanmiddag is de kerkdienst voor de bewoners van het zorgcentrum Talant te Stiens in de gymzaal van Talant. Voorganger van deze viering voor de bewoners met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking is Talant-dominee Jaap Overeem. Deze dienst is het resultaat van samenwerking tussen de Protestantse Gemeente van Stiens en Talant.
Als thema van deze viering is gekozen voor: 'Vertrouwen: een nieuw begin', waarin het bijbelverhaal van Noach en de regenboog centraal zal staan.
Aan deze kerkdienst werkt de Gospelrockband Grace mee, waarvan de bandleden bij aanvang van de viering door dominee Jaap worden voorgesteld aan de aanwezigen in de zaal.
Met het gebruikelijke luiden van de naklinkende schaal-klok begint de dienst, en zingen we als opening samen het lied 'Kom in de kring van Gods gezin'.

Ken je het verhaal van Noach
De veelkleurige paaskaars wordt aangestoken, en we krijgen dan de groeten van God.
Voordat we met elkaar in gebed gaan, zingt Grace het lied 'Hier' van BLØF.
Ds. Jaap bij de dierenknuffels van de Ark
Dominee Overeem introduceert het thema van deze dienst aan de hand van een mooie kleurenfoto in de orde van dienst, waarin je kunt zien dat de regenboog niet alleen een boog, maar voor God eigenlijk een cirkel is, die ons eraan herinnert dat God altijd aan ons denkt en naar ons omziet.
Voordat het bijbelverhaal wordt gelezen, zingen we samen met Grace het lied 'Lees je Bijbel, bidt elke dag', zowel in het Nederlands, het Engels als in het Fries.
Bij de introductie van het verhaal over Noach zingt Grace 'it Fryske liet' "Op myn boat", van Gerard & Grace.
Nadat Grace het lied 'Kijk omhoog' van Nick & Simon heeft gezongen, zingen we samen het lied 'Ken je dit verhaal', waarmee we het verhaal van Noach met zijn allen zingend lezen.

Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen
Na de verwerking van dit bijbelverhaal, zorgen twee bewoners van Talant ervoor dat onze gaven voor het vakantiesteunfonds voor mensen met een beperking worden ingezameld tijdens de collecte. Ondertussen zingt Grace het lied 'Iedereen is van de wereld', waarna we samen het lied 'Levend water' zingen.
Keer op keer kun je tijdens deze kerkdienst aan onder andere de enthousiaste uitroepen en het fikse applaus merken dat ook de bewoners van Talant deze viering als feest ervaren.
Het slotgebed wordt opgedeeld in afzonderlijke delen, waarbij we tussen de gebeden in een volgend couplet zingen van 'Vrede van God, de vrede van God zij met jou'.
Na de zegen zingen we uit het Liedboek voor de Kerken het lied 'Vervuld van Uw zegen, gaan wij onze wegen, van hier, uit dit huis, waar Uw stem wordt gehoord':


Gods Woord en muziek verbinden
Toen Noach de Ark na de Zondvloed verliet, begon voor hem en zijn familie, en voor alle dieren die mee reisden in de Ark, een nieuwe dag in een nieuwe wereld. Dan past het natuurlijk heel goed dat de band Grace ons na deze kerkdienst nog een toegift geeft met de prachtige Friese song 'In Nije Dei'.
Wat een pracht om tijdens en na deze viering te zien en te ervaren dat deze mooie muziek van Grace en deze begrijpelijke woorden van dominee Jaap Overeem zo goed landen in de bewoners van Talant, en dat zoveel anderen - familie van bewoners, gemeenteleden van de kerk, medewerkers van Talant - samen met de Talant-bewoners zo'n goede ontmoeting met elkaar kunnen hebben rondom Gods Woord en muziek.

Geen opmerkingen: