Bij de kloosterkerk met vrijstaande toren van Garmerwolde |
Groningen Loopt
Van Sinterklaas kreeg ik op Pakjesavond van 5 december 2015 de wandelgids 'Langs dorpen rondom de stad Groningen'. Deze verzamelbundel bevat 7 wandelroutes, waarmee je de provincie Groningen in al zijn veelzijdigheid kunt ontdekken. Zo'n verzamelbundel biedt derhalve een goed vertrekpunt om te genieten van hetgeen deze provincie heeft te bieden.
De 7 routes variëren in lengte van 17 tot 30 kilometer. Helaas zijn de routes niet bewegwijzerd, maar met de routebeschrijving en de ingetekende route op de streekkaart kom je letterlijk en figuurlijk een heel eind. Voor wie meer informatie over de routes wenst, bestaat de mogelijkheid om de bijbehorende website te raadplegen.
Deze routes van 'Groningen loopt' zijn het resultaat van een samenwerkingsproject van de Vereniging Groninger Dorpen met dorpen en ondernemers.
Route Noord 12: Levendige dorpen tussen historische verbindingen, kloosterkerken en karakteristiek open weidelandschap
Vandaag wandelen Durkje en ik 'Levendige dorpen tussen historische verbindingen, kloosterkerken en karakteristiek open weidelandschap', de twaalfde Noord-route van deze wandelgids, over een afstand van circa 22,5 kilometer.
Een deel van de route wandel je over oude verbindingsroutes tussen Groninger dorpen. In enkele van die dorpen passeer je eeuwenoude kerken, waarvan een aantal voormalige kloosterkerken zijn.
Van Feinsum naar Noorddijk
We vertrekken om 8.15 uur uit Feinsum en staan dan om 9.20 uur bij de Stefanuskerk van Noorddijk. Dit is het start- en eindpunt van deze route.
Als we vertrekken, is het 12 graden Celsius, en de temperatuur loopt vandaag op naar 19 graden Celsius. In de vroege ochtend is het Groninger landschap nog gehuld in een lichte mist, die rond het middaguur vrijwel is verdwenen, nadat de zon heel af en toe iets van haar schijnsel heeft laten zien, en de windsnelheid is veranderd van bijna windstil naar een stevige bries. Aan het begin van de middag deelt het weer enkele malen een plaagstootje uit met een terugkerende lichte regenbui.
De Stefanuskerk van Noorddijk
Als we bij het parkeerterrein arriveren tegenover de Stefanuskerk van Noorddijk, worden we door een enthousiast zwaaiende man in zwarte overjas hartelijk begroet. Omdat de kerkdeur van de 13e eeuwse Stefanuskerk open staat, vermoeden we dat het de predikant van deze kerk is, maar als we zien dat hij met een mede-voetganger naar het Bevrijdingsbos wandelt, twijfelen we aan onze eerste indruk.
Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de Stefanuskerk, en gaan naar binnen. Daar ontmoeten we de koster en de ouderlinge van dienst, die ons vertellen dat hier straks de kerkdienst zal aanvangen, en dat het een feestelijke dienst zal zijn, omdat er gedoopt zal worden in deze viering.
We bekijken het interieur van deze buitengewoon mooie oude dorpskerk, en dan nemen we afscheid van onze gastvrouw en gastheer.
Buiten ontmoeten we de twee heren weer, die we zojuist naar het Bevrijdingsbos zagen wandelen. De man in de zwarte overjas blijkt inderdaad de plaatselijke predikant te zijn. Dominee Jan Wilts vertelt ons een en ander over deze kerkelijke gemeente, en dan gaat hij de kerk binnen, om daar straks voor te gaan in de doopdienst.
Bevrijdingsbos en Eemskanaal
Wij verlaten voorbij de Stefanuskerk de doorgaande weg, om dan naar en langs het Bevrijdingsbos te wandelen, het bosperceel waarmee de Canadese bevrijders van de Tweede Wereldoorlog worden geëerd.
Verderop lopen we Noorddijk uit, en dan zijn we inmiddels aan de oostzijde van de stad Groningen gearriveerd. Langs de oostzijde van de stad lopen we naar de Rijksweg tussen Groningen en Delfzijl, die we oversteken. Direct daarna steken we het Damsterdiep over, en dan gaan we tot aan de brug over het Eemskanaal, waarmee je het kanaal kunt oversteken om naar Meerstad te gaan, waar Jan Wijbe & Gaby wonen.
Langs het Eemskanaal wandelen we naar het oosten, totdat we vlak vóór de grote rioolwaterzuiveringsinstallatie niet verder over de Eemskanaaldijk mogen lopen wegens een afsluiting voor alle verkeer. Daarom lopen we iets noordelijker over een parallelweg in dezelfde richting.
De kloosterkerk van Garmerwolde
Verderop steken we de (vroeg)middeleeuwse waterverbinding van het Damsterdiep (tussen Groningen en Dollard) weer over, en dan wandelen we over de oude Rijksweg het dorp Garmerwolde binnen.
Ter hoogte van de oude molenruïne en het dorpscafé steken we de Rijksweg Groningen-Delfzijl over, om vervolgens aan de andere zijde van de Rijksweg de rest van het dorp Garmerwolde te doorkruisen.
Net voordat we Garmerwolde verlaten, passeren we de oude kloosterkerk van Garmerwolde. Van deze grote dorpskerk is nog slechts het in steen overwelfde koor en het dwarspand behouden gebleven. De kerk is rijk gedetailleerd in 13e-eeuwse romano-gotische stijl. Ernaast staat een vrijstaande zware klokkentoren. Het terrein is momenteel bouwterrein. Op verschillende plekken wordt gebouwd en verbouwd, en het torengebouw staat in de steigers.
Ten Boer
Voorbij Garmerwolde gaan we de Stadsweg op; een wandel- en fietspad dat sinds de Middeleeuwen een handelsroute is tussen de stad Groningen en andere Hanzesteden, zelfs tot ver in Letland en Litouwen. Momenteel is het een zogenoemd 'doorfietspad', een soort snelweg voor fietsers.
Als we het Ten Boersterbos bereiken, gaan we het bosperceel in, om door dit dorpsbos naar het centrum van Ten Boer te lopen. We zijn nu ongeveer op de helft van onze dagmars, en omdat we nog geen geopende horecagelegenheid onderweg hebben gezien, maken we van de gastvrijheid van het woonzorgcentrum Bloemhof gebruik om binnen naar het toilet te gaan, en buiten op een bankje onder een balkon een aanslag te doen op ons lunchpakket.
Over de N993 verlaten we Ten Boer. We passeren een prachtig huis in gele herfsttooi, geheel passend bij de tijd van het jaar.
Langs de Boersterweg tussen Ten Boer en Sint Annen |
Verderop buigen we over een betonpad af in zuidwestelijke richting. Op deze Thesingerlaan, die verderop overgaat in de Molenweg, worden we geplaagd door de eerste motregen. Vlak voordat we bij het dorp Thesinge arriveren, wordt de regen toch iets te gortig, en gebruiken we onze paraplu's om beschut tegen de lichte regen en de aanwakkerende wind toch nog droog en beschut Thesinge in te lopen. We schuilen even onder de omloop van de stellingmolen Germania (1852) van Thesinge.
Verderop in het dorp komen we bij de oude kloosterkerk van Thesinge, waarin we in februari 2015 al eens een concert van singer-songwriter Roon Staal bijwoonden.
De kerk is gesloten, maar in het baarhuisje naast de kerk kunnen we wel de geëxposeerde stenen sarcofaagdeksels bezichtigen.
Buiten Thesinge gaan we over een smal schelpenpad langs een vaart, tot aan de N46, de Eemshavenweg. Van daar af gaan we via een parallelle weg weer richting Thesinge terug.
Terug naar het begin
Daar aangekomen, gaan we Thesinge niet weer in, maar lopen we over de Lageweg weer terug richting Garmerwolde. Zo ongeveer halverwege tussen Thesinge en Garmerwolde is de weg opgebroken. Net voorbij die wegwerkzaamheden nemen we het Boer Goensepad.
Nadat we aan dat pad ook de Noordermolen zijn gepasseerd, volgen we het Elemapad, terug naar de Stefanuskerk van Noorddijk.
Met de auto rijden we daarna van Noorddijk naar Meerstad, waar we op bezoek gaan bij Gaby & Jan Wijbe. Jan Wijbe & Baukje arriveren daar later, nadat ze zojuist met zo'n 23.000 andere sportievelingen de '4 Mijlen van Groningen' hebben gerend, van Haren naar Groningen.
Op de terugweg gaan we nog langs mim, om met haar samen de avondmaaltijd te eten. En zo komen we aan het begin van de avond weer terug in een inmiddels stormachtig Feinsum, terugblikkend op een mooie herfstdag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten