zaterdag 14 september 2019

Nijkleaster op koers bij de start van nieuw seizoen

Dinsdag 10 september 2019
Meditatie in de kloosterkerk van Nijkleaster in Jorwert

Stilte vooraf
Nu het zomerreces al weer enkele weken voorbij is, en we al vroeg weer een extra bestuursbijeenkomst van Nijkleaster hebben gehad, komen we vanavond weer bijeen voor de eerste reguliere bestuursvergadering van dit nieuwe seizoen.
Zoals te doen gebruikelijk komen we aan het begin van deze avondvergadering eerst in stilte in de kring bijeen in het koor van de Sint-Redbadtsjerke van Jorwert, de kloosterkerk van Nijkleaster, voor een kort meditatief moment, in de overgang van daglicht naar schemering. We zijn stil, lezen uit de Bijbel en zingen onze gebeden.

Het kloosterwerk gaat door
Het mag dan zomervakantie zijn geweest; dat betekent niet dat het werk van Nijkleaster stil heeft gelegen. Mede omdat onze afwezigheid wegens vakantie zo mooi gespreid was over de afgelopen zomerweken, zijn veel werkzaamheden van Nijkleaster doorgegaan. Daarom is er vanavond ook veel te bespreken. En dat is ook nodig, want we zetten in de komende weken belangrijke vervolgstappen in de doorontwikkeling van dit Friese Nijkleaster.

Nijkleaster op weg naar It Westerhûs
Nadat we elkaar hebben geïnformeerd over de voortgang van de samenwerking met de omringende kerkelijke gemeenten, besteden we aandacht aan de voortgang met betrekking tot de financiering, subidies, onderzoeken, vergunningen, aankoop, renovatie en nieuwbouw van ons nieuwe klooster, dat we graag willen vestigen in It Westerhûs, gelegen tussen Jorwert en Hilaard.
In de komende weken zullen belangrijke stappen worden gezet om Nijkleaster in It Westerhûs te realiseren. We krijgen een rapportage over de voortgaande gesprekken met de beoogde kleasterlingen, die op termijn zullen intreden in dit nieuwe protestantse klooster.
We willen zoveel mogelijk duurzaam bouwen en 'groen' bezig zijn, en om daar weloverwogen mee bezig te zijn, besluiten we met een werkgroep aan te sluiten bij de initiatieven van de zogenoemde 'Groene Kerk'.
Ook bestuurlijke en personele zaken komen vanavond aan de orde in deze vergadering.

Zaligsprekingen op de Jaardag
Daarnaast is er in de afgelopen maanden door velen hard gewerkt aan het produceren van een nieuw Nijkleaster-boek, handelend over de Zaligsprekingen van Jezus. De kopij ligt momenteel bij de vormgever en uitgever, en we gaan er van uit dat we deze nieuwe Nijkleaster-publicatie kunnen presenteren tijdens onze zevende Jaardag, die eind oktober wordt gehouden voor iedereen die meer wil weten en beleven van Nijkelaster.
Er ligt al een plan voor deze aanstaande Jaardag, en daar kan en zal na vanavond uitvoering aan worden gegeven door een organiserend comité van bestuurders en kleasterkrachten.
Aan het eind van de vergadering kijken we nog heel even vooruit naar het nieuwe beleidsplan dat op afzienbare termijn zal worden geschreven, dat basis zal zijn voor onze activiteiten in de komende zeven jaren van Stifting Nijkleaster.

Geen opmerkingen: