zondag 15 september 2019

Claercamppad van Dokkum naar Hallum

Zondag 15 september 2019 
Bij de gedenksteen van Kleaster Claercamp



















Langs Friese kloosterlocaties
Het Claercamppad is een meerdaagse wandelroute van ruim 75 kilometer, langs sporen van middeleeuwse kloosters in het Noord-Friese landschap.
De originele versie van het Claercamppad is gebaseerd op historische kloosterverhalen, maar je kunt onderweg ook enkele routevarianten lopen, door gebruik te maken van het Friese Wandelknooppuntennetwerk.
Het Claercamppad wil oude en nieuwe kloosters in Dokkum en in het Noord-Friese landschap verbinden. Tegenwoordig bouwen wij nog steeds voort op het landschappelijk erfgoed van de voormalige Friese kloosters. In die zin is het Claercamppad een soort ontdekkingstocht door het verleden en in het heden.
Het Claercamppad is genoemd naar het Klooster Claercamp, dat van de 12e tot de 16e eeuw met 400 monniken het grootste moederklooster in het noorden van Nederland was.

Twee richtingen
Het beknopte routeboekje van het Claercamppad beschrijft de route van Sint-Jacobiparochie naar Zoutkamp, maar de Stichting 'Santiago aan het Wad' - gelieerd aan de 'Camino der Lage Landen' van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob - beschrijft de route vanuit het Groningse Zoutkamp naar het Friese bedevaartsoord Sint-Jacobiparochie.
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om de bedevaartsrouteversie te wandelen.
  • De eerste etappe liepen we op 23 juni 2019, over een afstand van 28 kilometer, van Zoutkamp naar Dokkum.
Vandaag is het zover dat we onze tweede etappe van het Claercamppad gaan wandelen, namelijk het traject van Dokkum naar Hallum, over een afstand van 23,2 kilometer.

Van Missionaris Bonifatius naar Abt Freark fan Hallum
Om 8:30 uur rijden we vanuit Feinsum naar Hallum, waar we een auto parkeren bij het standbeeld voor de voormalige Hallumer pastoor, abt Freark fan Hallum (1125-1175). Met de andere auto rijden we door naar Dokkum, waar we die auto nabij het standbeeld van Sint Bonifatius (674-754) achterlaten.
Dan wandelen we naar de Woudpoortsbrug, waarna we linksaf langs het water gaan, om over het Zuiderbolwerk langs de beide stadsmolens te lopen. Aan de overzijde van de tweede molen zien we de grote groep suppers, die deze dagen bezig zijn met hun Elfstedentocht. De suppers en hun volgelingen maken zich op dat moment klaar voor vertrek richting Leeuwarden.
Even later ontmoeten we tot onze verrassing Corry & Anders, die op dat moment ter kerke gaan in Dokkum. Verderop lopen we over de Voorstreek langs de Dokkumer Ee, om vervolgens over het bedrijventerrein Betterwird de Elfstedenstad Dokkum te verlaten.

Van Klaarkamp naar Claercamp
Buiten Dokkum volgt een lang stuk over het fietspad langs de Dokkumer Ee. Bij de brug Klaarkamp steken we de Dokkumer Ee over, om een eind verder over de Klaarkampsterweg naar Museum Klooster Claercamp te lopen.


'Terar dum prosim'
Op deze vroege zondagochtend is het museum nog gesloten, dus we kunnen nu het kloostermuseum niet bezoeken. Wel lopen we iets verderop nog even langs de gedenksteen, die de herinnering aan het voormalige Cisterciënzer klooster levend houdt.
De Cisterciënzer monniken hebben zich hier vroeger alleszins nuttig gemaakt, door hun vele ontwikkelingswerken in deze regio. Deze daden bij het woord worden goed vertolkt door de Cisterciënzer lijfspreuk op deze gedenksteen: 'Ik moge verteren, als ik maar nuttig ben'.

Suppen langs de Friese elf steden
Na dit bezoek aan de locatie van het voormalige 'Kleaster Claercamp' lopen we weer terug naar de Klaarkamp-brug over de Dokkumer Ee. Op het moment dat we bij de Dokkumer Ee arriveren en de brug over willen steken, komen er vanuit Dokkum enkele suppers aan over het water. De meesten suppen (stand up peddle) individueel, en moeten hard werken met de tegenwind die ze vandaag volop ervaren. Maar er passeert ook een groot supboard, waarop zes suppers ijverig peddelen om ondanks de tegenwind toch vlot vooruit te komen. Ze hebben er muziek bij van een radio die ook op het supboard staat, die in elk geval voor de nodige afleiding zorgt. Zo te horen, gaan ze vol goede moed voorwaarts. En zo te zien, gaan ze vandaag Leeuwarden wel halen.


Fotoshoot voor pelgrims in Hegebeintum
Na weer een eind langs de Dokkumer Ee gelopen te hebben, draait de route weg van de Dokkumer Ee, en gaan wij verder naar het prachtige terpdorpje Jannum. Daar bezoeken we het kerkmuseum van Jannum, om daarna verder te wandelen naar Reitsum.
Vanuit Reitsum lopen we door naar het terpdorpje Ginnum, en daarna gaat het verder naar Fryslâns hoogste terpdorp: Hegebeintum.


Langs de Harsta Hoeve wandelen we naar het Bezoekerscentrum Terp Hegebeintum, dat open is voor het publiek, en waar we een kop koffie drinken. Vanuit het bezoekerscentrum gaan we de hoge terp op, naar de monumentale kerk van Hegebeintum. Boven op de terp worden we tot onze verrassing hartelijk begroet door mijn NHL Stenden-collega Mijke, die zich hier vanmorgen heeft geposteerd, om in opdracht van haar opdrachtgever een fotoreportage te maken van de komende en gaande mensen hier bij deze hooggeplaatste terpkerk. Of wij bereid zijn daar aan mee te werken, want met onze rugzak-bepakking en met onze pelgrimshoeden op kan zij natuurlijk mooie foto's maken. We vinden het prima, dus zitten ineens in een gezellige fotoshoot.

Volgende klooster: Foswert
Na een rondje om de kerk, dalen we de terp af, in de richting van Ferwert. Bij binnenkomst in Ferwert gaan we direct al linksaf, om over een karrenspoor tussen de akkers door te lopen in zuidelijk richting.
De wandelroute brengt ons naar de plaats waar vroeger hoogstwaarschijnlijk het Friese klooster Foswert heeft gestaan. Dit Benedictijner Klooster Foswert was vanaf 1109 de opvolger van het oorspronkelijke Amelander klooster, maar ook dit noord-Friese klooster moest enkele eeuwen later na de Reformatie in Fryslân (1580) worden opgeheven op last van de Staten van Fryslân. Zoals nagenoeg alle andere voormalige kloosters in Fryslân werd ook dit Klooster Foswert geplunderd, verbrand en afgebroken.

Wandelen langs Friese kerken en kloosters
Van Foswert lopen we tenslotte naar Hallum, de plaats van onze bestemming voor vandaag. Over asfaltweggetjes tussen weilanden en akkers gaan we naar Hallum, waar we in het dorpscentrum langs de hooggelegen Grote of Sint-Maartenkerk lopen.
Door het dorp gaan we tenslotte naar de haven, waar we om 15:00 uur arriveren bij het standbeeld van Abt Freark van Hallum. Op een bankje aan het water eten we nog even een broodje, waarna we met onze hier vanmorgen geparkeerde auto onze andere auto weer afhalen vanuit Dokkum. Om ongeveer 16:00 uur zijn we weer thuis.
Gedurende de hele wandeldag hebben we regelmatig zonnige perioden gehad, bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celcius. Wel waaide er een stevige westenwind, dus we hebben er vandaag op onze route vanuit het oosten in westelijke richting een lekker fris doorwaai-arrangement bij gekregen. Al met al een heerlijke frisse Friese wandeldag op deze mooie zondag langs Friese kerken en kloosters.

Geen opmerkingen: