zaterdag 31 augustus 2019

Drie Klaerkampers langs Mariëngaarde over het Jabikspaad

Zaterdag 31 augustus 2019
Starten op het Jabikspaad bij De Groate Kerk van Sint Jabik
























Pelgrims van Klaerkamp
Drie pelgrims zijn vanmorgen van start gegaan op het Jabikspaad, het Fries-Overijsselse pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt, dat de Friese aanlooproute is naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Het zijn de oud-studiegenoten Anja, Durkje en Nely, die elkaar als vriendinnen ook na hun afstuderen in 1980 nog enkele malen per jaar ontmoeten. Ze zijn gelijktijdig afgestudeerd aan Klaerkamp in Dokkum, voorheen de christelijke pedagogische akademie, die na al die jaren momenteel één van de rechtsvoorgangers is van de hogeschool waar ik momenteel werk, bij NHL Stenden Hogeschool. Deze school - Klaerkamp - is indertijd genoemd naar één van de voormalige Friese kloosters in het noorden van Fryslân.
Ze hebben gedrieën het plan opgevat om in enkele meerdaagse etappes op termijn het hele Jabikspaad te bewandelen.

Pelgrimeren langs Mariëngaarde
Vanmorgen ontmoeten ze elkaar bij ons thuis en breng ik ze met de auto naar Sint-Jacobiparochie. Daar krijgen ze in de Jacobshoeve van Klaske Wijbenga het eerste pelgrimsstempel van het Jabikspaad in hun stempelkaarten, en dan zijn ze gereed voor de eerste etappe van het pelgrimspad.
Bij het pelgrimsmonument van kunstenaar Henk Rusman maak ik van hen nog een startfoto met de officiële startplek van De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie op de achtergrond, en dan vertrekken de drie Klaerkampers als pelgrim aan hun meerdaagse pelgrimage.
Vandaag gaat de etappe via Zwarte Haan en de Waddenzeedijk naar het Noorderleeg, waar ze in zuidelijke richting afbuigen naar Oude-Bildtzijl. Voorbij Oude-Bildtzijl lopen ze in zuidoostelijke richting naar de locatie waar vroeger een ander Fries klooster heeft gestaan, namelijk Mariëngaarde. Ook dat is een stempelplaats voor pelgrims op het Jabikspaad.
Aan het eind van de middag wordt het drietal verwacht in Refugio Ultreia Feinsum, waar de pelgrimsmaaltijd zal worden genuttigd en zal worden overnacht, alvorens morgen de tweede etappe van het Jabikspaad door hen zal worden gelopen.

Geen opmerkingen: