zaterdag 13 oktober 2018

Rondje Landweer in vijf etappes - Etappe 1.1 & 1.2

Zaterdag 13 oktober 2018
Door het kleurrijke herfstbos wandelen naar het Aekingermeer



















Tussen Landweer & Friese Waterlinie

In het jaar 2015 verscheen de wandelgids 'Tussen Landweer & Friese Waterlinie', geschreven door de landschapsjournalist Fokko Bosker. Deze wandelgids bevat vijf Themaroutes, die zijn opgebouwd uit 13 afzonderlijke wandelroutes door de Friese gemeenten Ooststellingwerf & Weststellingwerf, over een afstand van 250 kilometer, en qua etappe-routes gebaseerd op het Friese Wandelknooppuntennetwerk.
De 13 etappes worden vooral verhalend beschreven, waarbij de streekhistorie en de flora en fauna van de streek uitgebreid aan bod komen. De gids heeft meer het karakter van een wandelgids, dan een routegids, want je leest wel veel over wat je onderweg wandelend passeert, maar de incidentele teksten over de te wandelen etappe-routes zijn zo globaal, dat ze niet kunnen worden gebruikt om de route onbezorgd te lopen.

Rondje Landweer in vijf etappes
Omdat voor vandaag een buitengewoon warme dag is voorspeld, hebben Durkje en ik besloten vandaag een begin te maken met het wandelen van de 13 etappes van deze wandelgids. We beginnen vandaag met Themaroute 1, met als titel 'Rondje Landweer in vijf etappes'. De vijf etappes zijn respectievelijk 18, 10, 19, 24 en 19 kilometer lang. Onze keus viel vandaag op de combinatie van de eerste en de tweede etappe, over een totale afstand van 28 kilometer.
Etappe 1.1 is getiteld 'Middeleeuws verdedigingswerk kadert sappig landschap' en etappe 1.2. kreeg als titel: Intermezzo Oosterwolde: ommetje door het hart van Saksisch Fryslân'.

Spoorzoeken in het Wandelknooppuntennetwerk van Zuid-Oost Fryslân
Van elke etappe wordt het startpunt en het eindpunt aangegeven, en de route-aanwijzing bestaat uit de opeenvolgende Wandelknooppuntennummers die je wandelend passeert. Het kaartje in de wandelgids met daarin de knooppuntennummers is zozeer verkleind afgebeeld dat die niet kan worden gebruikt als betrouwbare gids. Onderweg ervaren we dat de wandelknooppuntennummer in meerdere gevallen niet overeenkomen met de nummers op de veldpalen, zodat het bijkans onmogelijk is om de route volgens de beoogde nummers te lopen. Sommige nummers uit de wandelgids ontbreken in het veld, en enkele van de nummers in het veld staan niet in de wandelgids. In één geval staan we voor een routepaal die aangeeft dat nummer 90 zowel rechtdoor als rechtsaf is, en op die plek staat dan weer niet het nummer dat we volgens de routegids wel zouden moeten volgen. Kortom het is vandaag meer spoorzoeken, dan padvinden.
Toch proberen we de route met andere (gps-)hulpmiddelen zo goed mogelijk te volgen, hetgeen er in resulteert dat we meer kilometers wel volgens de juiste route hebben gelopen, dan dat we speurend alternatieve stukken bewandelden.

Etappe 1.1: Middeleeuws verdedigingswerk kadert sappig landschap
Rond 8:30 uur vertrekken we vanuit Feinsum, en omdat we in Stiens snelle hulp krijgen bij het vervangen van een autolamp en we voorbij Drachten een vlotte alternatieve route rijden om de afsluiting van een deel van de N381 te omzeilen, komen we iets later dan beoogd aan in Oosterwolde, waar we de ene auto parkeren, om dan met de andere auto door te rijden naar Elsloo, waar onze eerste etappe van vandaag aanvangt om 10:15 uur.
We wandelen Elsloo uit in de richting van Boijl, en nemen voorbij Elsloo een mooi graspad naar het vroegere veengebied De Monden. Daar wandelen we langs de grenspaal van de Fries-Drentse provinciegrens, om vervolgens over een open veld naar en door een bosperceel te lopen in de richting van het Aekingermeer, ook wel Canadameer genoemd, een voormalige zandwinput. Het bos is hier in een prachtig herfsttooi gekleed, met schitterend gekleurde bladeren van bomen, struiken en kruiden.
In een langgerekt bosperceel steken we de Kloosterweg over, op de plaats waar het monument staat voor de Joodse mannen die hier vanuit hun werkkamp in het jaar 1942 van de Tweede Wereldoorlog via Westerbork zijn afgevoerd naar een vernietigingskamp, van waaruit de meesten na de oorlog niet terugkeerden. Door het glazen paneel van dit monument kijken we uit over een grote akker vol met meerkleurig bloeiende afrikaantjes.

Tussen Elsloo en Oosterwolde
Daarna komen we in De Schaopedobbe, een verrassend mooi natuurgebied van It Fryske Gea, met zandpaden door een heideveld, en door een schitterend open duinenlandschap. Hier nemen we na anderhalf uur wandelen een eerste pauze om te rusten, te eten en te drinken, ondertussen genieten van een prachtig uitzicht over het heideveld. Iets verderop passeren we ook het heidemeer met de naam Schaopedobbe, om vervolgens door te lopen in de richting van Langedijke, waar we naar de klokkenstoel van de oude begraafplaats gaan, waarin een luidklok hangt uit het jaar 1300, de oudste luidklok nota bene van Noord-Europa!
Vanuit Langedijke wandelen we door naar het begin van de bebouwde kom van Oosterwolde, waar we het wandel-fietspad nemen dat achter een hoge geluidswal door een park parallel loopt aan de N381. Aan het eind van dit pad gaan we rechtsaf, om dan rechtdoor te lopen totdat we arriveren in het winkelcentrum van Oosterwolde, waar we een lunch- en koffiepauze hebben, alvorens we beginnen aan onze tweede etappe van vandaag.

Etappe 1.2: Intermezzo Oosterwolde: ommetje door het hart van Saksisch Fryslân
Die tweede etappe begint bij Hotel De Zon. Langs de Opsterlandse Compagnonsvaart lopen we naar de brug ter hoogte van de Kampus Oosterwolde. Achter de bibliotheek komen we in een langgerekt bosperceel, dat we in de lengte doorkruisen, om ten noorden van Oosterwolde naar het Grootdiep te lopen, dat we via het bruggetje Jardingatil over steken.
Over mooie wandel- en fietspaden lopen we naar het buurtschap Jardinga, om ten zuidoosten van Donkerbroek dan weer af te buigen naar het zuiden, terug naar Oosterwolde.
Om 16.10 uur zijn we weer terug bij Hotel De Zon in Oosterwolde. Dan lopen we door de centrumwinkelstraat terug naar onze auto, om vervolgens onze andere auto af te halen vanuit Elsloo, om dan terug te rijden naar Feinsum, waar we tegen 18.00 uur arriveren.
Toen we vanmorgen vertrokken, was de temperatuur 16 graden Celsius, maar toen we vanmiddag door het centrum van Oosterwolde liepen, zagen we een buitenthermometer op 29 graden Celsius staan; zowaar een recordhoge temperatuur voor medio oktober.
We hebben vandaag de eerste twee etappes van het Rondje Landweer gelopen bij uniek mooi herfstweer en door een heel mooi stukje Fryslân.

Geen opmerkingen: