maandag 29 oktober 2018

I'll Push You @ DVD

Maandag 29 oktober 2018 
Cover van de DVD 'I'll push you'

Twee vrienden
'I'll push you' is een indrukwekkend waargebeurd verhaal over vriendschap, geloof en vertrouwen.
Twee Amerikaanse vrienden, Patrick Gray en Justin Skeesuck, schreven samen het boek 'I'll push you', over hun bijzondere pelgrimstocht over de Camino Franchés, vanuit het Franse pelgrimsstadje Saint-Jean-Pied-de-Port naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Een filmploeg ging met dit Amerikaanse pelgrimsduo mee op reis om deze buitengewone pelgrimage op film vast te leggen. Resultaat daarvan is de gelijknamige film 'I'll push you', met als Nederlandstalige ondertitel 'Twee vrienden, een rolstoel, en hun weg naar Santiago de Compostela'.
Deze documentaire-film duurt ongeveer 100 minuten, en die kreeg ik - na het lezen van het gelijknamige boek - onder andere voor Vaderdag kado van onze kinderen. Voor wie zich al lezend het boeiende duo-verhaal van deze pelgrimage eigen heeft gemaakt, is het een mooie aanvulling om de documentaire filmbeelden van deze heroïsche tocht met eigen ogen te zien.

Een rolstoel    
‘I’ll push you.’ Patrick had deze woorden spontaan uitgesproken. Hij had toen echter in het geheel nog geen besef van de zware weg die vóór hem lag. Voor sommige mensen is de pelgrimage naar Santiago de Compostela vooral een sportieve uitdaging, maar voor de meeste pelgrims is en/of wordt het bovenal een geestelijke reis.
Voor Justin Skeesuck en Patrick Gray was de uitdaging van deze pelgrimstocht extra groot. Justin lijdt namelijk aan een progressieve spierziekte (MAMA), waardoor hij zijn armen en benen niet meer kan bewegen.
Naast de lichamelijke belasting die een pelgrimage op zich al met zich meebrengt, wilde en ging Patrick zijn vriend nota bene in een aangepaste rolstoel voortduwen, hem dagelijks wassen, Justin in en uit bed tillen, hem voeden en aan- en uitkleden, kortom een bijkans onmogelijke taakstelling, een ware opoffering uit liefde voor je kameraad.

Hun weg naar Santiago de Compostela
De film toont je zes weken, zo'n 750 kilometer gaans, met alle lichamelijke uitdagingen en beperkingen, met waarde(n)volle ontmoetingen met kleurrijke personen, en bovendien ook een diepe innerlijke strijd, zowel van Justin alsook van Patrick.
Deze pelgrimage loopt dan ook uit op de moeilijkste en belangrijkste weg die beide mannen ooit (samen) zouden gaan.
'I’ll push you' gaat derhalve over een avontuurlijke onderneming vol risico’s en uitdagingen.
Moeilijke levensvragen en reflecties worden niet ontweken. Toch is dit voor de filmkijker geen ‘zware kost’, want de twee vrienden genieten toch ook wel van alle belevenissen. Ze beschikken over een gezond relativeringsvermogen en gelukkig ook over gevoel voor humor!
De film op DVD is een aanrader voor wie het boek al heeft gelezen, maar ook een uitnodiging om het boek te gaan lezen nadat de film is bekeken.

Geen opmerkingen: