zaterdag 14 juli 2018

Groningen loopt (Centraal 6) MEER-dorpenroute

Zaterdag 14 juli 2018 
Start in Meerstad voor de MEER-dorpenroute



















Groningen Loopt
Van Sinterklaas kreeg ik op Pakjesavond van 5 december 2015 de wandelgids 'Langs dorpen rondom de stad Groningen'. Deze verzamelbundel bevat 7 wandelroutes, waarmee je Groningen in al zijn veelzijdigheid kunt ontdekken. Zo'n verzamelbundel biedt derhalve een goed vertrekpunt om te genieten van hetgeen deze provincie heeft te bieden.
De 7 routes variëren in lengte van 17 tot 30 kilometer. Helaas zijn de routes niet bewegwijzerd, maar met de routebeschrijving en de ingetekende route op de streekkaart kom je letterlijk en figuurlijk een heel eind. Voor wie meer informatie over de routes wenst, bestaat de mogelijkheid om de bijbehorende website te raadplegen.
Deze routes van 'Groningen loopt' zijn het resultaat van een samenwerkingsproject van de Vereniging Groninger Dorpen met dorpen en ondernemers.

Route Centraal 6: MEER-dorpenroute 
Vandaag wandelen Durkje en ik de 'MEER-dorpenroute', de zesde Centraal-route van deze wandelgids, over een afstand van circa 24 kilometer.
De zogenoemde MEER-dorpen zijn de volgende vier kleine (deels voormalige) dorpen aan de oostzijde van de stad Groningen: Middelbert, Engelbert, Euvelgunne en Roodehaan. Deze dorpen liggen in het gebied waar de gemeente Groningen momenteel samen met de gemeente Slochteren een nieuwe stad aanlegt, namelijk: Meerstad.

Kerkpad van Meerstad naar Middelbert
Om kwart over acht verlaten we vanmorgen Feinsum om naar Meerstad te rijden, waarin we bij de woning van Jan Wybe & Gaby om 9.30 uur van start gaan op de MEER-dorpenroute. Officieel ligt het startpunt van deze route in Engelbert, maar omdat we vandaag bij Jan Wijbe & Gaby willen starten en aankomen, beginnen en eindigen we op een ander punt van deze wandelronde.
Vanuit de nieuwbouwwijk verlaten we Meerstad, om aan de overzijde van de Hoofdweg het mooie - al uit de 13e eeuw stammende - Kerkpad te volgen naar het dorp Middelbert. In dat dorp passeren we de  13e eeuwse Romanogotische Sint-Maartenkerk.

Prachtige berm tussen A7 en graanveld
Van Engelbert langs snelweg en meren naar Scharmer 
Vanuit Middelbert wandelen we over de Middelberterweg naar het buurdorp Engelbert. En voorbij dit dorp lopen we alsmaar verder, tot we vóór de A7 tussen Duitsland en de stad Groningen staan.
Nu moeten we in oostelijke richting over de parallelle Weendersweg langs de A7 lopen, totdat we voorbij de Borgmeren zijn, en dan over een smal voetpad langs een bosperceel richting Scharmer gaan.
Bramen langs de A7
Vóórin Scharmer maken we op het lege terras van het hotel-restaurant van bungalowpark De Borgmeren van de gelegenheid gebruik om hier een koffiepauze te hebben, maar dat blijkt geen succes te zijn, want de koffie smaakt naar oploskoffie en is volgens ons allesbehalve vers, en bovendien zijn vloeren, toiletruimtes en terrasmeubilair bepaald niet schoon, integendeel. Dat de koffie er niet duur blijkt te zijn, is een schrale troost. Maar goed, we hebben onze cafeïneportie tenminste wèl gehad en bovendien even gerust voor het volgende traject.

Stille zône tussen Harkstede en Meerstad
De bebouwde kom van Scharmer loopt over in de bebouwde kom van Harkstede. Vanuit Harkstede gaan we langs het Rijpmakanaal, dat voor een groot deel vol waterplanten ligt, met voornamelijk prachtig bloeiende witte waterlelies.
Gratis aanbod langs de Kooilaan
Via verkeersluwe asfalt- en betonpaden lopen we door een verstild landschap van akkers, weilanden, waterpartijen en gronddepots over respectievelijk de Hamweg, de Pilotenweg en de Kooilaan naar de Watersportbaan, de niet (meer) in gebruik zijnde roeibaan van Harkstede.

Woldjerspoorweg naar Engelbert
Achter het Grunostrand langs lopen we naar de Hoofdweg, die we iets westelijk oversteken, om dan over de Engelberterweg verder te gaan richting Engelbert. Deze in het landschap hoog gelegen weg is een zichtbaar restant van de voormalige Woldjerspoorweg (van Groningen naar Delfzijl).

Van Engelbert naar Meerstad
Vanuit Engelbert zoeken en vinden we voorbij het multifunctionele centrum van Engelbert (MFC) als zelfgekozen alternatief traject een smal fietspad, waarmee we de verbinding met de Hoofdweg naar Meerstad weer willen leggen, want uiteindelijk moeten we niet in Engelbert, maar in Meerstad eindigen.
Dit pad blijkt de naam 'Het eetbare fietspad' te dragen, met in de berm allerlei bomen en struiken met al dan niet al zichtbare appels, peren, kersen, noten en bessen. Aan het eind van dit pad komen we weer op de Hoofdweg. Over het parallelle fietspad wandelen we terug naar Meerstad, waar we tegen half drie arriveren bij Jan Wijbe & Gaby.
De temperatuur is vandaag tijdens onze wandeling opgelopen van 18 naar 23 graden, met vanmorgen veel zon, en vanmiddag ook een enigszins verkoelende bries erbij; kortom prachtig wandelweer.

Zeg het met een gedicht
Langs een voetpad in Engelbert passeerden we vanmiddag een paneel met gedichten, afkomstig van een gedichtenwedstrijd. Eén van die gedichten - van Roos uit groep 8 van basisschool De Driebond - verwoordt wel heel treffend en mooi enkele karakteristieken van onze wandelroute van vandaag, want Roos schreef:


Geen opmerkingen: