zondag 6 mei 2018

Naar buiten langs Pluismeer en de Zeven Linden (13.1) en langs Hilversumse Wasmeer (13.2)

Zaterdag 5 mei 2018 - Bevrijdingsdag 
Koeien met kalveren langs de 300 Roedenlaan bij Lage Vuursche



















Wandeldagen in Utrecht
Tijdens dit weekend staan twee wandeldagen op ons outdoor-programma, opgebouwd uit vier verschillende wandelroutes, waarvan de eerste twee eenzelfde startplaats hebben, en de tweede twee in elkaars nabijheid van start gaan, en waarvan de beide duo-wandelroutes in dezelfde regio liggen, namelijk in Utrecht.
Morgen staat het Klompenpad bij Scherpenzeel en de Boswachterij Leersum – beide in de Gelderse Vallei - op het programma, en vandaag de mysterieuze vennen en de dichte bossen rondom Lage Vuursche.
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn de routenummers 13.1 met als titel ‘Pluismeer en de Zeven Linden’ en 13.2 met als titel ‘Hilversumse Wasmeer’, beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is 11,5 kilometer lang en de tweede route is 9 kilometer, dus we wandelen vandaag totaal 20,5 kilometer.
Om 8.15 uur rijden we een lichtbewolkt Feinsum uit. Via Heerenveen rijden we door de IJsselmeerpolders naar het Utrechtse Lage Vuursche. De temperatuur is onderweg al opgelopen van 13 naar 16 graden Celsius als we om 10.00 uur onze auto parkeren bij Restaurant Hotel De Kastanjehof, waar we op het ochtendzonnige terras eerst een kop koffie drinken, alvorens we om 10.30 uur van start gaan in het centrum van Lage Vuursche.
Het belooft vandaag een zonnige voorjaarsdag te worden op deze Bevrijdingsdag, waarbij de temperatuur aan het eind van de middag is opgelopen naar 23 graden Celsius, kortom, een prachtig zonnige en betrekkelijk warme wandeldag.

Kasteel Drakensteyn en Pluismeer
Door het nu nog rustige dorpscentrum lopen we in zuidelijke richting Lage Vuursche uit.
Iets voorbij Lage Vuursche lopen we voorbij de G.S. van Voorstbrug over de brede zandweg van de 300 Roedenlaan, met links van ons een hoog metalen hekwerk met veel lampen en camera’s, waarmee het landgoed met Kasteel Drakensteyn en prinses Beatrix worden beveiligd.
Rechts van ons graast een kudde witte koeien met hun kalveren op een schilderachtige mooie open weideplek in het bos.
Voorbij dat landgoed komen we langs het Pluismeer, waar we van het uitzicht genieten in een vogelkijkhut aan de rand van dit ven.

Zeven Linden en ’t Hooge Erf
Daarna gaan we verder over de lange brede onverharde boswegen van de Stulpselaan en de Zeven Lindenweg. Voorbij de boscamping gaan we over smallere bospaden tussen de twee bospercelen door van de Zeven Linden en Wolfsdreuvik.
Nadat we de Hoge Vuurscheweg over zijn gestoken, lopen we langs het Klimbos naar het Theehuis ’t Hooge Erf, waar we pauzeren om te lunchen.

Lage Vuursche
Door het bosperceel van ’t Hooge Erf lopen we naar de Zwarte Weg, en als we daar over heen zijn, komen we in het bos van Lage Vuursche. Na enige tijd blijkt de beknopte routebeschrijving niet meer te kloppen met de structuur van de paden en ook de beschreven gekleurde wandelpalen ontbreken geheel. Omdat we nu midden in het bosperceel van Lage Vuursche zitten, maken we gebruik van de GPS-sofware op de smartphone om in zuidelijke richting door het bosperceel naar de Hoge Vuurscheweg te lopen, waarna we de doorsteek door het bos weer naar de Lage Vuurscheweg kunnen maken. Via de beschreven route komen we even later via de Lage Vuurscheweg en de in het verlengde daarvan liggende Kloosterlaan om 13.00 uur weer uit bij ons startpunt van de route.
Voordat we om 13.30 uur beginnen aan de tweede wandelroute nemen we op het terras van De Kastanjehof eerst een half uur theepauze.

De tweede ronde
Voor de tweede wandeling gaan we eerst ook weer door het centrum van Lage Vuursche, om dan af te buigen naar de Koudelaan. Een met ANWB-paddenstoelen bewegwijzerde route voert ons over de Karnemelksweg richting Hollandse Rading.
Vlak vóór de Bosberg echter buigen we af in noordelijke richting, om over het Jeneverpad door een begrazingsgebied naar het Hilversumse Wasmeer te lopen. Onderweg kruipt in de berm van het Jeneverpad een mooie hazelworm, die roerloos naast ons in de berm blijft liggen als wij te dichtbij komen.
Bij het Hilversumse Wasmeer is de picknickbank door enkele fietsers al bezet, dus wij lopen nog even door langs dit ven, om dan in de vogelkijkhut ten zuidoosten van het Wasmeer te pauzeren voor een lunchpauze.

Terug naar Lage Vuursche
Voorbij het Wasmeer komen we op de Lage Vuurscheweg, die evenals veel andere paden hier in deze regio ook veel gebruikt wordt door wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers.
We blijven – eerst langs het Cronebos van Natuurmonumenten - voortdurend de Lage Vuurscheweg volgen, om daarna via de in het verlengde liggende Kloosterlaan het dorp Lage Vuursche weer binnen te lopen.
Voordat we vertrekken, bezoeken we iets verderop in Lage Vuursche op het kerkhof bij de plaatselijke kerk eerst nog het graf van prins Johan Friso, die in de hoek tegen het landgoed van zijn moeder, prinses Beatrix, ligt begraven, nadat hij zo tragisch en nog veel te jong het leven verloor na een noodlottig ski-ongeluk. Met ons zijn er hier nog enkele anderen die met hun bezoek aan het graf ook hun deelneming betuigen na dit veel te vroege afscheid van één van onze Nederlandse prinsen.
Aansluitend rijden we naar Woudenberg, waar we inchecken voor de overnachting en het avondeten in Hotel Schimmel te Woudenberg.
We blikken tijdens het diner terug op een aangename dubbele boswandeling met een vroeg-zomerse sfeer in en rond het gezellige Lage Vuursche.


Geen opmerkingen: