zondag 6 mei 2018

Naar buiten door Boswachterij Leersum (12.2) en over Klompenpaden (12.1)

Zondag 6 mei 2018 
Over de voormalige spoordijk richting Scherpenzeel



















Wandeldagen in Utrecht
Tijdens dit weekend staan twee wandeldagen op ons outdoor-programma, opgebouwd uit vier verschillende wandelroutes, waarvan de eerste twee eenzelfde startplaats hebben, en de tweede twee in elkaars nabijheid van start gaan, en waarvan de beide duo-wandelroutes in dezelfde regio liggen, namelijk in Utrecht.
Gisteren stonden de mysterieuze vennen en de dichte bossen rondom Lage Vuursche op ons wandelprogramma.
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn de routenummers 12.2 met als titel ‘Boswachterij Leersum’ en 12.1 met als titel ‘Klompenpaden’, beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is 11 kilometer lang en de tweede route is 10 kilometer, dus we wandelen vandaag totaal 21 kilometer.
Na een stevig ontbijt in Hotel Schimmel vertrekken we om 9.00 uur vanuit Woudenberg, en staan we een kwartier later al klaar bij het informatiekantoor van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg in Boswachterij Leersum
De temperatuur is dan 15 graden Celsius. Evenals gisteren belooft het vandaag weer een zonnige voorjaarsdag te worden, waarbij de temperatuur halverwege de middag is opgelopen naar 26 graden Celsius, kortom, een prachtig zonnige en betrekkelijk warme wandeldag.

Rond de Leersumsche Plassen door het Leersumse Veld
We beginnen vanmorgen met de Leersumseveldroute, die rond de Leersumsche Plassen, door het bos en over de heide door Boswachterij Leersum voert.
Over een breed bospad lopen we op enige afstand langs de Leersumsche Plassen. Deze plassen mogen we niet benaderen, want het hele gebied rondom de plassen is vogelbroedterrein, dat tussen 15 maart en 1 augustus is gesloten voor publiek. Maar vanuit de vogelobservatiehut op de oever van de Leersumsche Plassen krijgen we toch een prachtig uitzicht over deze hoorbaar vogelrijke en kikkerrijke waterpartij. 
Als we ongeveer de helft van de route achter ons hebben, komen we tijdelijk in een meer open gebied, namelijk door het begrazingsgebied over heidevelden, waaronder het Breeveen.
Voorbij Breeveen laat de gedateerde routebeschrijving ons net zoals gisteren weer in de steek, dus we moeten met enig speurvermogen en gebruik makend van alle paden die dit bosperceel doorkruisen, parallel aan de Maarsbergseweg (verderop horen we daar het autoverkeer) door het bosperceel weer terug naar de parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Ook dat komt wel weer goed, en als we daar arriveren, blijkt dat nu het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer wel open is, dus daar genieten we van onze ochtendkoffiepauze. Daarna vertrekken we naar De Boerenstee nabij Woudenberg, waar we onze auto parkeren voor het tweede deel van deze mooie wandeldag.

Klompenpad naar Scherpenzeel
Over en voorbij het erf van De Boerensteen bij Woudenberg gaan we een zandpad op, waarbij we de bewegwijzering van het Oudehorsterpad over de Oudehorsterlaan volgen.
Bij een voormalige spoortunnel moeten we naar boven, de spoordijk op. Daar hangt nog wel een papiertje waarop staat dat de gemeente verderop werkzaamheden verricht, dus we zijn van plan om deze stremming te omzeilen via de omleidingsroute, als een stel vanaf de spoordijk naar ons afdaalt, en ons vertelt dat er geen enkele belemmering is om de spoordijk te bewandelen, omdat er op dit moment geen werkzaamheden zijn, en dat het gesnoeide hout al in de bermen is opgestapeld. De linten versperren de spoordijk niet meer, dus we kunnen er wel langs, aldus de wandelaars die het pad zojuist vanaf de andere zijde hebben bewandeld. Dus dan toch maar over deze prachtige oude spoordijk richting Woudenberg en Scherpenzeel.
Verderop lopen we over de Brinkkanterweg naar het Valleikanaal, dat hier de grens vormt tussen de provincies Utrecht en Gelderland.
We lopen over het prachtige Liniepad van de Grebbeberglinie hoog langs het Valleikanaal in de richting van Scherpenzeel. Wel heel toepasselijk trouwens om zo vlak na Dodenherdenking van eergisteren en Bevrijdingsdag van gisteren nu vandaag over de Grebbeberglinie te lopen, langs ook de bunkers van de Tweede Wereldoorlog die hier en daar nog bovengronds zichtbaar zijn langs dit Liniepad.
Ter hoogte van de Lambalgseweg steken we het Valleikanaal over, om aan de overzijde eerst een lunchpauze te nemen op een picknickplek, waarna we via de Polschesteeg en over het dijkje van de Lambalgerkeerkade naar de bebouwde kom van Scherpenzeel lopen.

Van Scherpenzeel over de Grebbelinie naar De Boerenstee
We doorkruisen Scherpenzeel via de Holevoetlaan, de Nieuwstraat, de Vlieterweg, de Burgemeester Royaardslaan en de Dorpsstraat naar de oude Hervormde kerk van Scherpenzeel. Op het Plein 1940 nemen we tegenover de kerk de tijd voor een Prinsheerlijke theepauze.
Na deze rustpauze wandelen we door een ijzeren hekwerk het park in van Huis Scherpenzeel. Dit park lopen we helemaal door, om daarna via de Boslaan naar de meanderende Lunterse Beek te lopen. Daar verlaten we via een bruggetje over de Lunterse Beek de provincie Gelderland weer, om over De Groep verder te lopen door de provincie Utrecht.
Verderop via de Broekerweg komen we weer bij het Valleikanaal, dat we hier oversteken, om direct aan de overzijde  wederom de het Liniepad van de Grebbeberglinie op te gaan. Hoog langs het Valleikanaal lopen we dan naar het veldhek dat we door moeten om over een weidepad terug te lopen naar De Boerenstee, waar we tegen het middaguur eerder vandaag deze wandeling over het Klompenpad aanvingen.
We hebben de twee wandelroutes om 15.00 uur voltooid, dus we besluiten nog even via Baukje & Rauke & Elwin in Westerbork terug te rijden naar huis. Met deze prachtige wandeltweedaagse sluiten we een onvergetelijk mooie meivakantie af.

Geen opmerkingen: