Ganzen met kuikens in de Reeuwijkse Plassen |
Oer-Hollands polderlandschap in het Groene Hart
Tijdens dit weekend staat een wandeldag op ons outdoor-programma, opgebouwd uit twee verschillende wandelroutes, die beide in dezelfde regio liggen, namelijk in het Groene Hart van de Randstad in Zuid-Holland.
Gisteren waren we al in deze regio voor het huwelijksfeest van Dennis & Jenny, waarna we aansluitend hebben overnacht in het Campanile Hotel te Gouda, om vanmorgen vroeg nabij onze startlocatie te kunnen zijn.
Vandaag staat het oer-Hollandse polderlandschap van de Reeuwijkse Plassen en langs de Dubbele Wiericke op ons programma.
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn de routenummers 14.1 met als titel ‘Reeuwijkse Plassen’ en 14.2 met als titel ‘Dubbele Wiericke’; beide routes uit de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerste route is 15 kilometer lang en de tweede route is 10 kilometer, dus we wandelen vandaag totaal 25 kilometer. Jan Wijbe en Gaby, die na het trouwfeest van gisteren ook in hetzelfde hotel overnachtten, wandelen vanmorgen de eerste wandelroute gezellig met ons mee. Een mooi begin van deze buitendag.
Het belooft vandaag een zonnige voorjaarsdag te worden, waarbij de temperatuur aan het eind van de middag is opgelopen naar 26 graden Celsius, kortom, een prachtig zonnige en betrekkelijk warme wandeldag.
Van Reeuwijk-Brug naar Gouda
Om half negen vertrekken we vanmorgen met zijn vieren vanuit ons hotel te Gouda, om naar Reeuwijk-Brug te rijden, vanwaar we tegen 9:00 uur over de Groene Ree beginnen aan onze ochtendwandeling. Halverwege de Groene Ree nemen we plaats op een zitbank aan het water, om eerst te genieten van een goed picknick-ontbijt aan de ochtendzonnige oever van de Elfhoeven, één van de Reeuwijkse Plassen, die zijn ontstaan door veenafgravingen.
Daarna gaat het over de smalle dijken van de Groene Ree en van de Korssendijk dwars door de Reeuwijkse Plassen richting Platteweg. Daar gaan we het wandelpad 'Naar 't Wije' op, dat ons brengt naar de rand van de bebouwde kom van Gouda.
Wandelen over de Twaalfmorgen |
Daar buigen we af over de Willenskade, om weer terug de wandelen naar de oevers van Vrijhoef en Kalverbroek, twee andere van de 13 Reeuwijkse Plassen. In de bocht waar we de Twaalfmorgen op gaan, zien we een ganzenpaar behoedzaam ronddobberen met zes ganzenkuikens. Door een prachtig polderlandschap met bijzondere lintbebouwing en met speels rondrennende hazen in het veld vervolgen we de lange Twaalfmorgen, om verderop af te buigen, de Oukoopsedijk op, naar het dorpje Oukoop. Daarbij passeren we de historische hoeve Wiltenburg, met boven op de toegangspoort een groot familiewapen met het Latijnse opschrift 'Quam Parva Nulli Gedo', betekenend 'Hoe klein ik ook ben, ik wijk voor niemand', een spreuk die menig Fries vast en zeker ook wel zal aanspreken.
Wiltenburg, een naam en een hoeve met een lange historie |
Voorbij Oukoop gaan we weer over de polderdijkjes van de Nieuwenbroeksedijk, de Lecksdijk, de Bosmankade en de Kooidijk dwars door de Reeuwijkse Plassen naar de Reeuwijkse Hout, waar we rond 12:00 uur met zijn vieren lunchen.
Daarna wandelen we door Reeuwijk-Brug weer terug naar onze auto's, waar Durkje en ik afscheid nemen van Jan Wijbe en Gaby. Wij rijden dan door naar het dorpje Waarder.
Van Waarder naar Nieuwerbrug aan den Rijn
Nadat we onze auto hebben geparkeerd in de bebouwde kom van Waarder, verlaten we dit dorp, om onder de A12 door te wandelen naar De Moerdijk, die we volgen om verderop over de Korte Waarder het dorp Nieuwerbrug aan den Rijn binnen te wandelen.
In het dorp gaan we ook even naar de ophaalbrug, die hier ter hoogte van de kerk en het tolhuisje met kerktoren over de Oude Rijn ligt. Dit is de enige particuliere tolbrug van Nederland.
Langs de Dubbele Wiericke
Ten zuiden van Nieuwerbrug gaan we de polderdijk op langs het water van de Dubbele Wiericke. Deze brede waterloop is in 1360 gegraven om het overtollige water van de Oude Rijn af te voeren naar de Hollandse IJssel, en maakt ook deel uit van de beroemde Hollandse Waterlinie.
Vlak buiten Nieuwerbrug komen we bij een spoorwegovergang midden in de polder, met een smalle spoorbrug over de Dubbel Wiericke. Hier ontmoeten we de bewaker van de spoorwegovergang, die voor ons aan de overzijde van het spoor het ijzeren hek opent, waardoor we tussen schapen en lammeren door kunnen lopen over de hoge polderdijk langs de Dubbele Wiericke.
Verderop kunnen we bij een bagger-ponton weer door een dubbele onderdoorgang onder de A12 door lopen. Na enkele kilometer grasdijk komen we bij de ophaalbrug in de plaats Driebruggen.
Van Driebruggen terug naar Waarder
Al in Driebruggen verlaten we de drukke doorgaande weg naar Waarder, om over een oud slingerend weggetje, schilderachtig omzoomd door oude wilgen, door het buurtschap en door de Polder Westeinde richting Waarder te lopen.
Evenals in de Reeuwijkse Plassen zien we hier ook heel veel al dan niet broedende watervogels, zoals eenden, ganzen, meerkoeten en zwanen. Vooral het aantal meerkoeten hier langs het Westeinde valt op. Prachtige hoog-opgaande nesten hebben ze gebouwd, inmiddels gevuld met eieren.
Meerkoetennest met acht eieren |
Een groepje oudere heren zit samen met de 78-jarige caféhouder rondom de stamtafel. We bestellen thee en krijgen er gratis een aantal mooie verhalen bij over oude belevenissen met Friese dienstplichtigen, over de plaatselijke kerkscheuring bij de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland, en over wie hier rondom de stamtafel op dit moment met ons in dit dorpscafé zijn.
Ferskaat oan briedende wetterfûgels
Na dit aangenaam verpozen wandelen we door Waarder naar de dorpsrand, waar we eerder vanmiddag onze auto parkeerden. Daar eindigt onze tweede wandeling van vandaag, en kunnen we met veel genoegen terugzien op een zonnig-warme wandeldag door een schilderachtig mooi polderlandschap van het Groene Hart, dat op dit moment - op zijn Fries - 'optilt fan in ferskaat oan briedende wetterfûgels'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten