dinsdag 26 december 2017

The Nativity Story

Dinsdag 26 december 2017 - Tweede Kerstdag
De DVD-cover van The Nativity Story

Kerstfilm
Kerstfilms behoren al vele jaren tot de Nederlandse en ook buitenlandse traditie tijdens of rond de kerstdagen. Er bestaat een breed scala aan kerstfilms, alle met een eigen insteek en boodschap.
Vroeger ging je naar de bioscoop op bijvoorbeeld Tweede Kerstdag, en in de loop der jaren zijn de mogelijkheden om een kerstfilm thuis te bekijken nogal uitgebreid, want videofilms en films op DVD en ook te bekijken via internet bieden volop mogelijkheden om een gewenste kerstfilm thuis te bekijken.
Bij ons thuis was het er nog nooit van gekomen om de film 'The Native Story' eens te bekijken. Deze film kwam elf jaar geleden al uit, en hij lag thuis al enkele jaren te wachten op een passend kijkmoment, dat gisteren aanbrak toen de kerstvisite was vertrokken, dus wij op de bank om deze film te bekijken.

Waardevol voor de Kersttijd
Deze film gaat vooral over de (ook innerlijke) reis van Maria (gespeeld door actrice Keisha Castle-Hughes), een eenvoudig meisje dat door God op miraculeuze wijze wordt uitverkoren om moeder te worden en zijn van Jezus, Gods eniggeboren zoon. Als film geeft het een vrij getrouw beeld van de bekende bijbelse verhalen rond de geboorte van Jezus Christus.
Regisseuse Catherine Hardwicke gaf eens aan dat ze zich bij het maken van deze film niet wilde vastklampen aan de kerkelijke doctrine rondom het geboorteverhaal van Jezus. Ze wilde met haar Jezus-film vooral een menselijk verhaal vertellen.
Opmerkelijk is dat dit de eerste Hollywoodfilm is die indertijd in het Vaticaan in wereldpremière is gegaan, in aanwezigheid van ongeveer zevenduizend genodigden. Hans Geybels, de woordvoerder van kardinaal Danneels, noemde de film eens "waardevol voor de Kersttijd". Er mag dan ook wel worden gesteld dat deze Jezus-film ook in rooms-katholieke kringen in goede aarde viel, om het maar eens op zijn bijbels uit te drukken.


Dramatische en fascinerende verfilming
De film biedt een mooi evenwicht tussen de verschillende actoren van het geboorteverhaal van Jezus.
De spanning van de Romeinse bezetting van Israël ervaar je; lenig wordt toegewerkt naar het vertrek van de goedaardige Jozef, die zijn zwangere vrouw meeneemt op een gevaarlijke reis naar de volkstelling in Bethlehem; heel mooi is de lange aanloop die de zogenoemde Wijzen uit het Oosten nemen om op het moment van de waarheid bij de pasgeboren Jezus te arriveren, en schitterend zijn de filmbeelden van deze magiërs als ze te midden van de outlaws van de toenmalige samenleving - de schaapherders - het kindje Jezus aanschouwen. Heel bijbels waren daaraan voorafgaand al de beelden van één van die herders in het veld, die de vermoeide Maria en Jozef even bij zich op adem laat komen, waarna de geboden gastvrijheid van deze 'laatste' resulteert in het als 'eerste' mogen aanschouwen van het pasgeboren kindje Jezus. Zo werd de laatste de eerste.
De verschrikkelijke kindermoord in Bethlehem in opdracht van koning Herodes zie je al vanaf het begin met dreiging aankomen, die is niet te meer te vermijden en trekt dood en verderf door het geboortedorp, ondanks het feit dat de magiërs geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van Herodes om de geboorteplek aan te wijzen.
Het laatste visioen, lange tijd na het visioen van Zacharias in de tempel, geeft Jozef opdracht om met zijn vrouw samen met het kindje Jezus voor deze kindermoord te vluchten naar buurland Egypte, waar zij aan het eind van de film als vluchtelingen arriveren, getuige de piramiden die in de verte in beeld komen.

Trailer
Einde van het filmisch verhaal over liefde en lotsbestemming, over onheil en onderdrukking, en over dat Kind, dat de geschiedenis van onze wereld - en daarmee van ons - een geheel andere wending heeft gegeven.



Geen opmerkingen: