zondag 10 december 2017

Mooi is - dat - God je nooit loslaat

Zondag 10 december 2017 - 2e Zondag van Advent
De tweede Adventskaars brandt nu ook in De Hege Stiuns
























2 Adventskaarsen branden
De ochtendkerkdienst van deze 2e Zondag van Advent in De Hege Stins van Stiens onder leiding van dominee Jaap Overeem wordt opgeluisterd door de vocale klanken van onze eigen VituStins Cantorij.
Voorafgaand aan deze dienst, waarin ook Martin Jansen Klomp wordt bevestigd tot ouderling-kerkenraadsvoorzitter, repeteert de gemeente samen met de cantorij één van de liederen die later in deze dienst als refrein en in canon zal worden gezongen.

Stoet van mensen
Na de eerste voorgelezen schriftlezing gevolgd door een muzikaal intermezzo volgt namelijk de tweede schriftlezing, maar dan gezongen door onze cantorij.
De VituStins Cantorij zingt 'Stoet van mensen'
En daarmee hebben de cantorij en haar dirigent Olchert Clevering het zichzelf en elkaar niet gemakkelijk gemaakt, want dit is een alleszins moeilijk stuk om te zingen. Enkele keren wordt een inleidende tekst gezongen, die dan wordt gevolgd door een in het begin zacht gezongen opsomming van het geslachtsregister van Jezus, zoon van Jozef en Maria. De stemmen zwellen aan naarmate de namen van recenter datum zijn, en de gemeente zingt enkele malen het refrein als antwoord, en aan het slot van dit prachtige zangstuk sluit de gemeente dit mooi gebrachte lied met het refrein in canon. De cantorij oogst lof met dit bijzondere lied.

De kinderen van de Kindernevendienst brengen ons de engelen in de kerk
Die eerste keer
In de verkondiging staat het fenomeen 'De eerste keer' centraal: de eerste zoen, de eerste vrijage, de eerste zwangerschap en het eerste kind.
Maria ontvangt van de engel van God de boodschap dat ze zwanger zal raken en haar eerste Kind mag verwachten. Advent is dan ook niet voor niets de tijd van Verwachting & Hoop.
Wat je van het leven mag verwachten, ook bij die eerste keer, en wat je hoopt dat er ooit zal gebeuren, en hoe onzeker en hoe bang je ook kunt zijn voor wat je in je toekomst te wachten staat, en ook al wekt het onzekerheid, angst, woede of verdriet, vergeet dan niet, God vergeet je niet. In Maria mogen wij weten dat God ons nooit loslaat.

God, zij met ons
Maar hoe onzeker is de toekomst, en hoe schraal zijn de hoop en de troost, als we er voorafgaand aan het slotgebed van deze kerkdienst door onze voorganger weer bij worden bepaald dat onze Stenden-student Remon Bruinsma uit het Friese De Westreen nog steeds spoorloos is, na een avondje stappen afgelopen donderdag in de Leeuwarder binnenstad, ruim een week voorafgaand aan zijn 19e verjaardag. Familie, vrienden, dorpsgenoten, medestudenten en medewerkers van de Stenden-opleiding Small Business en Retail Management, ja heel veel mensen in Fryslân en ook ver daarbuiten, maken zich grote zorgen over het lot van Remon.

Geen woorden zijn te vinden
dat ik begrijpen zal
(uit: LB 480:2)

Zo bidden wij en hopen wij ....
Advent mag dan voor de een wel een tijd zijn van zoete hoop en verwachting, we moeten onder ogen zien dat het voor een ander ook een tijd kan zijn van ingehouden woede en van de verzuchting over de nood in de wereld, of het ooit weer vrede zal zijn, of het ooit weer goed zal worden op aarde.
In het slotgebed van vanmorgen staat dan ook het lot van Remon en van zijn naasten centraal, en ook al moeten we elke dag weer iets meer onder ogen zien dat de kans dat Remon levend en wel weer onder ons is steeds kleiner wordt, tóch mogen we God aanroepen om Hem te vragen om Remon en zijn geliefden genadig te zijn, dus bidden wij en hopen wij ....
Zo bidden wij U ...
(schilderij van Alie Riemersma in De Hege Stins)

Zal er ooit een blijvend heden
vol van goede vrede zijn
waar geen pijn meer wordt geleden
en het leven nieuw zal zijn?
(LB 462:2)


Geen opmerkingen: