zaterdag 30 september 2017

Zonsondergang over het uienveld

Zaterdag 30 september 2017
Zonsondergang over een uienveld ten westen van FeinsumWachten op de oogst
Bijna een maand geleden zagen Durkje en ik tijdens een avondwandeling over het steenpad ten westen van Feinsum de dikke uien op de uitgestrekte akker die tegenover onze woning ligt.
Nog enkele weken, en dan zijn ze zover om geoogst te worden.
Uienveld op 4 september 2017
Zonsondergang na de oogst
In de nu bijna afgelopen week heeft een boer enkele dagen uur in uur uit tot laat in de avond met zijn tractor op en neer gereden over het lange en brede uienveld. De uien werden mechanisch gerooid en vervolgens na enige schudwerk op de rooimachine weer teruggeworpen op de akker-ruggen, om daar in de komende dagen te drogen, waarna ze van het land zullen worden gehaald.
In de afgelopen maand is er veel meer regen gevallen dan te doen gebruikelijk in de maand september. Ook gisteravond en eveneens vandaag was er weer veel neerslag. Tussen de ruggen staat vanavond het water in de lange voren.
Tijdens de zonsondergang wordt het wateroppervlak in die voren schitterend beschenen met de mooie kleuren van die zonsondergang.
Vandaag hebben de uien op de ruggen herhaaldelijk een spoelbeurt gehad, maar morgen blijft het volgens het weerbericht in deze regio droog, dus dan krijgen de uien de gelegenheid om te drogen.

Geen opmerkingen: