vrijdag 23 december 2016

Christmas in Stenden Contemplation Centre

Vrijdag 23 december 2016 
Geboortepakket voor de 'Newborn King'Driving home for Christmas
Gedurende de Adventsweken heeft het Stiltecentrum in het Ontmoetingscentrum van Stenden Hogeschool te Leeuwarden in het teken gestaan van het naderende Kerstfeest.
Nog twee dagen, en dan is het al zover: Christmas.
Studenten en medewerkers zien uit naar het kerstreces, waarin we allen even afstand kunnen nemen van alle drukke werkzaamheden in onderwijs, onderzoek en organisatie.
Een week geleden sprak ik twee buitenlandse studenten over de aanstaande 'Christmas break'. Vooral voor deze internationals van Stenden zijn het belangrijke dagen, omdat velen van hen dan na enkele maanden weer in de gelegenheid zijn om de kerstdagen en de jaarwisseling bij hun familie, vrienden en kennissen te vieren in het eigen thuisland.

Verwijzen naar de Bron
Bij U is de Levensbron
Op het altaar ligt alles klaar voor de geboorte.
Doeken, een luier, sokjes, een haarborstel, een mutsje en licht; klaar voor de bevalling en klaar om het pasgeboren kind te wassen en warm te kleden.
Dit alles verwijst zo duidelijk naar de geboorte van de Zoon van God, het kindje Jezus, wiens geboorte wij vieren tijdens het Kerstfeest.
Wat op het altaar ligt, valt op, trekt de aandacht, en richt je gedachten op waar het bij het Kerstfeest allemaal over gaat.
Maar wie iets langer en verder om zich heen kijkt, die ziet meer.
Links van het altaar bevindt zich één van de bijzondere glas-in-lood-ramen van het Stiltecentrum. Onderaan dit raam staat de tekst 'Bij U is de Levensbron', verwijzend naar waar alles eenmaal begon en steeds weer begint, bij God, onze Hemelse Vader & Moeder.
En rechtsachter het altaar staat - nu nog op de achtergrond - het kruis, als stille, doch aanwezige verwijzing naar wat hierop volgt, wat wij over enkele maanden zullen vieren tijdens het Paasfeest.
Kortom in een kleine ruimte van links naar rechts de tijdlijn van herkomst, geboorte, leven, lijden en sterven; ofwel de boodschap van Kerst naar Pasen in één beeld gevangen.

Contemplation Centre
Ook onze Stenden-collega Klaas-Wybo van der Hoek wijst ons met zijn weblog op de aanwezigheid en op de functie van ons waarde(n)vol Stiltecentrum, met de focus op onze internationale populatie van studenden en medewerkers.
Klaas-Wybo van der Hoek schrijft op zijn blog wat onze Stenden-website vermeldt over ons multi-religieuze Stiltecentrum:
"As an international university, we accommodate the needs of people from all over the world. 
Our Contemplation Centre provides a reflective space where students from different religious backgrounds can pray or meditate in private. 
Located at the heart of the campus, the Contemplation Centre nevertheless provides a quiet and relaxing atmosphere. 
The multi-faith centre includes three religious areas for Hindus, Muslims and Christians. 
You can book the rooms in advance so you know you will be alone and are not disturbed by anyone."

In het Stiltecentrum van Stenden Hogeschool te Leeuwarden

Geen opmerkingen: