donderdag 8 december 2016

Ark Mission Expedition 2016 - Vrijheid

Donderdag 8 december 2016
De cover van Ark Mission Expedition 2016

Vakantie met Vrijheid
In de zomervakantieweken laten Durkje en ik de doorgaande bijbellezing volgens het Bijbelleesrooster van de NBG voor die weken tijdelijk los, om aan het eind van de avondmaaltijd op de camping aan tafel te lezen uit de Vakantiebijbelgids van Ark Mission. Elk jaar een nieuw thema, elke dag een eigen onderwerp, met af en toe een bijbehorende bijbellezing. Het thema en de onderwerpen hebben iets te maken met items als recreatie, vakantie, reizen, buitenleven, en rust, met vaak ook specifiek aandacht voor je leven, geloven en werken.
De uitgever Ark Mission is een organisatie die zich al meer dan honderd jaar inzet voor missionaire projecten en bijbelverspreiding in Nederland en in het buitenland.

Missionair actief
Het thema van de tweede 'Ark Mission Expedition' is: 'Vrijheid'.
Vakantie brengt je doorgaans vrijheid. Ook het evangelie brengt jou vrijheid. Wil jij die genoten vrijheid ook delen met anderen? Hoe doe je dat?
Deze Vakantiebijbelgids wil je laten zien dat je jouw verkregen vrijheid kunt delen door op een eenvoudige manier missionair actief te zijn. De bijbellezingen, de overdenkingen en de overige bijdragen in deze Vakantiebijbelgids helpen je daarbij op weg.
Dit minimagazine van Ark Mission wil je tijdens je vakantiedagen inspireren door je te laten lezen, en door wat je gelezen hebt te overdenken. Misschien zet het je ertoe aan om in of na de vakantie missionair actief te zijn, te worden en te blijven.

Expeditie 2016
In 2016 is de Ark Mission Expedition als volgt ingedeeld:

Zeven overdenkingen:

 • Dag 1 over Geroepen om vrij te zijn. De Amerikaanse president Franklin Roosevelt droomde van een wereld waarin de mens vrij is om zich te uiten, vrij om God te aanbidden, vrij van armoede en vrij van angst (Four Freedoms Speech 1941). In zijn brief aan de Galaten schrijft Paulus ook dat we geroepen zijn om vrij te zijn. Vrijheid begint in je hart.
 • Dag 3 over Anders dan gedacht, over de bevrijdende gedachte dat het leven een verrassende wending kan nemen als je op God vertrouwt, zoals Jozef die in de put zat.
 • Dag 5 over Vrij om te kiezen, wat de consequenties dan ook mogen zijn, zoals bijvoorbeeld voor DaniĆ«l. Geestelijke vrijheid is het grootste dat we kunnen ontvangen.
 • Dag 6 over De kracht van kwetsbaar zijn, over onze vrijheid om een levensstijl te kiezen, kiezend voor een leven met God, ondanks mijn kwetsbaarheid, maar wel met Zijn kracht.
 • Dag 8 over Gast-vrijheid, duidelijk makend dat gastvrij te zijn voor je vrienden en medechristenen nog niet ver genoeg gaat. Het vraagt bijbelse moed om ook mensen te ontvangen die niet tot je vertrouwde kring behoren, denk maar aan vluchtelingen en anderszins ontheemden,
 • Dag 10 over Genieten in vrijheid, je realiserend dat je een door God bevrijd mens bent.
 • Dag 12 over Hoe vrij ben jij? Kan ik die ander vergeven? Kan ik me vrij maken van geld en bezit? Voel ik me vrij om me niet te laten gijzelen door wat anderen wellicht van mij vinden? Gods genade helpt ons om zonder angst te leven en te sterven.

Vijf opties om missionair actief te zijn:

 • Dag 2 - Afgestudeerd, en dan? Over missionair actief zijn op je werk, door je collega's uit te nodigen tot gesprek en gebed.
 • Dag 4 - Deel je geloof. Over als missionair gezin in je buurtgemeenschap anderen in de ontmoetingen met jou en met je gezien iets te laten zien van je liefde, vrede en vrijheid. 
 • Dag 7 - Dit is mijn familie. Word bijvoorbeeld actief als vrijwilliger in een inloophuis in je stadswijk, waar je andere buurtbewoners en andere inloopgasten gezelligheid biedt bij een kop koffie.
 • Dag 9 - Alleenstaand moeder en gevlucht. Lever een bijdrage in geld of als vrijwilliger voor Moeder-en-Kindweekends voor alleenstaande moeders die als vluchteling hier in Nederland verblijven.
 • Dag 11 - Praten met volle mond. Organiseer een maaltijd voor ouderen en alleenstaanden, met daarbij een goed gesprek over bijvoorbeeld geloof, en zing en bid samen.

Daarnaast bevat dit minimagazine tot slot een:

 • Recept voor pastasalade voor 8 personen.
 • Zomeragenda - met aantrekkelijke zomeractiviteiten in de periode van april tot en met oktober 2016, zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse Soul Survivor Festival @ Strand Nulde. 
 • Projectenoverzicht van Ark Mission, over bijvoorbeeld de Bajesagenda en Bijbelverspreiding onder zeelieden.
 • Prijspuzzel - probeer een prijs te winnen met je oplossing van de puzzel in dit magazine.


Geen opmerkingen: