donderdag 20 oktober 2016

Zuiderzeepad van Leuvenum naar Nunspeet

Zaterdag 15 oktober 2016
Wandelen langs porseleinzwammen in het Leuvenumsche BosDoorstart rond de Zuiderzee
Het is al weer ruim zeven maanden geleden dat we onze vorige etappe wandelden op het Zuiderzeepad. Dus de hoogste tijd om een vervolg te geven aan deze mooie wandelroute rond de voormalige Zuiderzee.
Vandaag beginnen we aan de eerste dag van een vierdaagse wandeltocht over 71,8 kilometer, die begint in Leuvenum, en die aanstaande dinsdag eindigt in Genemuiden. Vandaag gaan we de eerste etappe lopen, van Leuvenum naar Nunspeet, over een afstand van 15,7 kilometer.
Het is vandaag een zwaarbewolkte dag, met af en toe enige motregen. Later op de dag wordt de bewolking iets dunner, dus dan wordt het iets lichter, en bovendien motregent het dan niet meer.

Slow start
Durkje en ik vertrekken met onze auto om 8.00 uur uit Stiens, en rijden dan naar het treinstation van Nunspeet. Via de openbaar vervoer-website 9292 hebben we een reisplan gemaakt om eerst met de trein van Nunspeet naar Ermelo te rijden, om dan van Ermelo met de bus naar De Grote Boer bij Leuvenum te aan. Het eerste deel – de treinreis – gaat goed, dus om 9.53 uur staan we op het station van Ermelo. We lopen naar de bushalte, en daar zien we pas dat buslijn 104 van Syntus een zogenoemde ‘Kolibri’ is, wat betekent dat je die tenminste een uur van tevoren via internet had moeten reserveren. Omdat we dat niet hebben gedaan, reserveren we ter plekke de volgende bus van 11.09 uur, dus we moeten een uur wachten. Daarom lopen we naar een cafĂ©-restaurant, dat volgens een Friese mevrouw, die ons daar ontvangt, nog gesloten is. De zaak wordt eerst schoongemaakt. Daarom lopen we door naar het centrum van Ermelo, waar we genoeglijk koffie drinken in Proeverij De Ontmoeting, waar we prima worden bediend door het personeel van ‘s-Heerenloo.
Weer terug bij de bushalte staan we daar om 11.09 uur tevergeefs, want de bus komt niet, en bij een check op de smartphone bij onze reservering staat de gereserveerde vertrektijd helaas op 18.09 uur. Zolang wachten we niet, dus we bellen de regiotaxi, en bij aankomst vertelt de taxichauffeur dat dergelijke problemen zich wel vaker voordoen bij de Kolibri van Syntus. Na onze gecombineerde reis met auto, trein en taxi arriveren we na een reistijd van bijna vier uren rond 12.00 uur bij ons startpunt De Grote Boer bij Leuvenum.

Leuvenumsche Bosch
Never mind, nu kan dan rond het middaguur onze wandeletappe vanuit Leuvenum beginnen. Via de Oude Zwolseweg gaan we op pad. Aan de overzijde van de Leuvenumsche Beek gaan we het bos in, om enige tijd parallel aan deze bosbeek langs Het Roode Koper en langs de Zandmolen steeds dieper het Leuvenumsche Bosch in te trekken. Overal zien we prachtige paddenstoelen en ook grote aantallen zwammen op omgevallen bomen. Door het Leuvenhorst en Hertenbosch gaan we over diverse bospaden naar Witte Zand. Dan hebben we de eerste zes kilometer afgelegd.

Hulshorsterzand
Dan volgt een bijzonder deel van onze dagetappe, namelijk over het Hulshorsterzand. Dit is een groot natuurgebied van Natuurmonumenten, bestaande uit grote delen bos, heide en zandverstuiving, die zich frequent afwisselen. We wandelden hier al eens eerder, namelijk op 31 mei 2014. Mooi hier zijn de kleurencontrasten in de duinkommen, waarin het donkere groen van de naaldbomen prachtig combineert met de kleurrijke herfstkleuren van de overvloedige overige begroeiing.
Op een stuifduin nemen we een pauze op een houten bankje, om wat te rusten, te eten en te drinken, en bovenal ook te genieten van de mooie vergezichten rondom over dit uitgestrekte natuurgebied.

Willemsbosch
Als we daarna het Willemsbosch in lopen, hebben weer ongeveer zes kilometer gelopen, dus na deze twaalf kilometer hebben we nog ongeveer vier kilometer te gaan, plusminus een uur gaans.
In het Hendriksbosch komen we uit op de plek waar de N310 de A28 kruist, en dan steken we via het Viaduct Nunspeet de autosnelweg over, om dan vervolgens door het Hendriksbosch verder te lopen naar Nunspeet. Bij het Nunspeetse Stationshuisje drinken we nog een kop koffie, en daarna rijden we met onze auto vanuit Nunspeet naar Hotel Restaurant Zalkerbroek nabij Zalk, waar we de komende drie nachten overnachten tussen de vier wandeldagen in.
En vanavond genieten we van een heerlijk diner in restaurant De Oase, een mooi familiebedrijf in het dorpje Zalk, gelegen tussen Zwolle en Kampen.

Geen opmerkingen: